Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις 8 Οκτωβρίου «βλέπουν» τα τουρκικά ΜΜΕ

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα - Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που μοιάζει να απομακρύνονται και το ελληνικό δίλλημα με τη στάση της Κύπρου

Στις Βρυξέλλες θα είναι στραμμένο το βλέμμα της ελληνικής διπλωματίας –και όχι μόνο– για το επόμενο διήμερο, καθώς στη βελγική πρωτεύουσα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, με κύριο πιάτο την απάντηση της Ε.Ε. στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Το παρασκήνιο είναι μεγάλο και οι διαβουλεύσεις που γίνονται μακριά από τους προβολείς είναι έντονες, προκειμένου να αμβλυνθούν οι γωνίες μεταξύ Αθήνα και Άγκυρας και να οριστικοποιηθεί και ημερολογιακά η έναρξη των διερευνητικών επαφές. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, τα ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Αιγαίου το έχουν… τούμπανο ότι αυτή θα είναι η 8η Οκτωβρίου, ημέρα όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στην Σλοβακία.

Την αποκάλυψη έκανε το CNN Turk και σύμφωνα με αυτήν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την Μπαρατσιλάβα, και στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για την ώρα ούτε η Άγκυρα ούτε η Αθήνα έχουν επιβεβαιώσει το τουρκικό δημοσίευμα, αλλά κάποιοι εκλαμβάνουν ως νεύμα επιβεβαίωσης σημερινές δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι δεν έχει καταφέρει να συναντηθεί με τον Ν. Δένδια αλλά θα γίνουν προσπάθειες για διάλογο.

Πίσω στα της Συνόδου Κορυφής, τώρα, τα σημάδια δεν δικαιολογούν και μεγάλη αισιοδοξία. Ο διακηρυγμένος ελληνικός στόχος για την υιοθέτηση εκ μέρους της ΕΕ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία κάθε φορά που η τελευταία προκαλεί δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Σφόδρα αντίθετη με αυτό το ενδεχόμενο είναι η Γερμανία που θεωρεί ότι στην παρούσα φάση και με τον Ταγίπ Ερντογάν ελαφρώς «μαζεμένο» η υιοθέτηση  του… μαστιγίου θα έφερνε το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το να ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου. Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας γι’ αυτόν τον διάλογο είναι δεδομένες: συζητά μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ορίων και αρνείται τους μαξιμαλισμούς της Τουρκίας που ρίχνει τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πριν, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση φτάσει να αντιμετωπίσει αυτόν τον σκόπελο είχε να αναμετρηθεί με ένα εθνικό δίλημμα που θα βρει μπροστά της στη Σύνοδο Κορυφής και σχετίζεται με την εν γένει στάση της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε διάγγελμα με αφορμή την 60η επέτειο της ανακήρυξης-εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι η φετινή επέτειος «βρίσκει την πατρίδα μας να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών εκνόμων ενεργειών, είτε με την εισβολή στην Οικονομική Ζώνη της ΚΔ είτε λόγω των απειλών για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου». Συμπλήρωσε δε πως η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «συμπίπτει με την ημέρα που γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου και την απαλλαγή της από τον αποικιακό ζυγό».

«Ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης «δεν έχω άλλην από την επιλογή παρά να υπερασπιστώ αυτό που με αίμα και θυσίες ο κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει αλλά και να διασώσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι σκληρή.

Αν αυτό ισχύσει και η Κύπρος ξαναθέσει βέτο στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κυρώσεις για την Τουρκία, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε Συμπληγάδες: ή να επιβεβαιώσει το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» και να έρθει σε μετωπική με τα γερμανικά σχέδια ή να διαρρήξει τη σχέση της με τη Λευκωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα