Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Αρμένιο ομόλογό του

Οι δύο χώρες βρίσκονται στα μαχαίρια για αρκετά θέματα αλλά η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει νέους διπλωματικούς δρόμους

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αρμένιος ομόλογός του Αραράτ Μιρζογιάν συναντήθηκαν σήμερα για συνομιλίες στη νότια Τουρκία και ο πρώτος δήλωσε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ παραγωγική και εποικοδομητική.

Ο Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις δίπλα στον Μιρζογιάν αφού οι δυο τους συναντήθηκαν για μισή ώρα σε διπλωματικό φόρουμ στην Αττάλεια. Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές ούτε εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από τα χρόνια του 1990, όμως πραγματοποίησαν συνομιλίες τον Ιανουάριο σε μια πρώτη απόπειρα να αποκαταστήσουν σχέσεις έπειτα από μια ειρηνευτική συμφωνία το 2009, η οποία ουδέποτε επικυρώθηκε.

Οι δύο χώρες βρίσκονται στα μαχαίρια για αρκετά θέματα, κυρίως για τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που η Αρμενία λέει ότι σκοτώθηκαν το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την οποία προέκυψε η σύγχρονη Τουρκία.

Η γενοκτονία των Αρμενίων

Η Αρμενία υποστηρίζει ότι οι φόνοι του 1915 αποτελούν γενοκτονία. Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι, που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Οθωμανικές δυνάμεις κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως αμφισβητεί τους αριθμούς και αρνείται ότι οι φόνοι ήταν συστηματικοί και ότι αποτελούν γενοκτονία.

Οι δύο χώρες έχουν δηλώσει πως οι συνομιλίες του Ιανουαρίου ήταν «θετικές και εποικοδομητικές», δημιουργώντας την προοπτική για ενδεχόμενη αποκατάσταση των σχέσεων και άνοιγμα των συνόρων.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν το 2020 στη διάρκεια του πολέμου για το θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία κατηγόρησε αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν γη που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία έχει έκτοτε απευθύνει έκκληση για μια προσέγγιση, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα