Συναρμολογούν πυρομαχικά, πληρώνονται για… γραφιάδες!

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) είναι η μοναδική ελληνική αμυντική βιομηχανία τής χώρας, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή πυρομαχικών κι οπλικών συστημάτων. Είναι προφανές σε όλους ότι η γόμωση και συναρμολόγηση των πυρομαχικών είναι μία κατ’ εξοχήν επικίνδυνη κι ανθυγιεινή εργασία, η οποία απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα. Μισθολογικώς, ωστόσο, οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου κι αμείβονται με μοναδικό κριτήριο τη βαθμίδα εκπαίδευσης (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΤΕΙ, ΑΕΙ). Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπαλλήλους τής Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Αν μη τι άλλο, ο παραλογισμός στο απόγειό του…

 

Του Γιάννη Συμεωνίδη

 

Οι μειώσεις στους μισθούς τού εργατοτεχνικού προσωπικού των ΕΑΣ στα τμήματα παραγωγής, το οποίο δουλεύει ακόμα και 20 χρόνια στην επιχείρηση, αγγίζουν και το 60%. Πέραν τούτου, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων τούς διαχωρίζουν από άλλους εργαζόμενους, υποδεέστερης επικινδυνότητας από τα ΕΑΣ, στους οποίους από το 2012 δίδεται το επίδομα επικίνδυνης εργασίας με σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) οι οποίες έχουν υπογραφεί εντός τού 2014. Είναι χαρακτηριστικό πως λαμβάνουν το επίδομα επικινδυνότητας οι μηχανοδηγοί τού ΟΣΕ, αλλά όχι εκείνοι που αναμειγνύουν εκρηκτικές ύλες και οι οποίοι δεν ξεπερνούν συνολικώς τα 300 άτομα…

 

 

«Θα πήγαιναν να σκοτωθούν για 200 ευρώ μικτά;»

«Θεωρούμε μεγάλο λάθος να συγκρίνεις διαφορετικές κατηγορίες εργαζόμενων με τελείως διαφορετικό βαθμό επικινδυνότητας και να τους εντάσσεις σε κατηγορίες. Αυτό γίνεται γιατί κάποιοι μέσα από τα ωραία τους γραφεία αποφασίζουν για χώρους για τους οποίους δεν έχουν καμία ιδέα. Αλήθεια, γνωρίζει κανείς τους τι είναι η ανάμειξη πρώτων υλών για την κατασκευή πυρομαχικών; Αλήθεια, θα πήγαινε ο οποιοσδήποτε να απασχοληθεί σε μία τόσο επικίνδυνη εργασία, κατά την άσκηση της οποίας έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, για το “μεγαλοπρεπές” επιπλέον ποσό των 200 ευρώ μικτά που ούτε κι αυτά καταβάλλονται εδώ και δύο χρόνια λόγω του ενιαίου μισθολογίου;» αναρωτιούνται στην «Α» εργαζόμενοι στα ΕΑΣ…

Στις 14 Μαΐου 2013 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έλαβε επιστολή από τη διοίκηση των ΕΑΣ για την υπογραφή τής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία αφορούσε τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας. Ο ίδιος, ωστόσο, από αμέλεια και ολιγωρία δεν την υπέγραψε, με αποτέλεσμα να μείνει στα συρτάρια τού Πενταγώνου.

Ο καιρός πέρασε και κάποια στιγμή αποφασίστηκε να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ο διάδοχος του κ. Παναγιωτόπουλου, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιστοίχως έχουν ήδη υπογράψει), αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας λόγω των προβλημάτων που του δημιούργησαν άλλοι υπουργοί, προτείνοντας ο καθένας για το δικό του υπουργείο υψηλότερο ποσοστό δικαιούχων εργαζόμενων ενόψει και βουλευτικών εκλογών, δεν υπόγραψε τη σχετική ΚΥΑ για κανένα απασχολούμενο. Ο κ. Σταϊκούρας πιστεύει ότι εφόσον υποκύψει στις πιέσεις των συναδέλφων του το δημοσιονομικό κόστος θα ανεβεί στα 60.000.000 ευρώ.

 

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από Σταϊκούρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, παραδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος, αλλά ζήτησε την κατανόηση των εργαζόμενων: «Το ποσό ήταν υπερβολικό για το σύνολο των υπουργείων κι αναγκαστήκαμε να το κόψουμε για όλους», φέρεται να διαμήνυσε στους υπαλλήλους μέσω στενού του συνεργάτη, προσθέτοντας ωστόσο πως θα δημιουργηθεί επιτροπή με τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα αποφασίσει ποιοί δικαιούνται πραγματικά το επίδομα στο σύνολο του Δημοσίου. Ο κ. Σταϊκούρας εξάλλου ελέγχεται, και δικαίως, γιατί χορηγείται ήδη το επίδομα επικίνδυνης εργασίας σε εταιρεία υπό την εποπτεία τού υπουργείου Οικονομικών, και συγκεκριμένα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), χωρίς να έχει εκδοθεί μάλιστα σχετική ΚΥΑ…

 

 

«Από 1η Ιανουαρίου δεν θα επιβαρύνουμε το δημόσιο ταμείο»…

Υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΑΣ εξηγεί στην «Α» πως με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Συστημάτων, από την 1η Ιανουαρίου 2015 απεξαρτάται ο προϋπολογισμός τους από τον κρατικό. Με λίγα λόγια, από την αρχή τού έτους απαγορεύεται οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση των ΕΑΣ. Επομένως, τα χρήματα που θα δοθούν ως επίδομα επικινδυνότητας δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο, αλλά θα προέρχονται από τα έσοδα της επιχείρησης από συμβάσεις που έχει ήδη υπογράψει.

Έχει συμφωνηθεί, εξάλλου, με την κυβέρνηση να δοθούν 25.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος τού έτους με σκοπό να κλείσουν οι τρέχουσες «τρύπες». «Θα μπορούσαν οι υπουργοί να υπογράψουν ξεχωριστή ΚΥΑ για το εργατοτεχνικό προσωπικό των ΕΑΣ, όπως έκαναν άλλωστε για τον ΟΣΕ. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, την οποία προφανώς δεν διαθέτει η κυβέρνηση», επισημαίνει με νόημα το ίδιο στέλεχος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα