Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο την χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Ο πλανήτης παρακολουθεί τον«στραγγαλισμό» της Γάζας που χωρίς νερό, τρόφιμα και καύσιμα προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Κανένα από τα δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ δεν πήρε την απαραίτητη πλειοψηφία ενώ οι πιέσεις για ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών πέφτουν στο κενό.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι επιδρομές στη Δ. Όχθη και κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Το Κατάρ και άλλες χώρες πιέζουν τη Χαμάς για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν ακόμα μία συνομιλία όπου συζήτησαν και για την ασφαλή διέλευση ξένων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 2.704 παιδιά, ενώ περίπου 1.600 άτομα αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, εκ των οποίων 900 είναι παιδιά.

Λούλα: Δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα λέει ότι η κλιμάκωση στη Γάζα δεν είναι πόλεμος αλλά «γενοκτονία» που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων παιδιών.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Λούλα. «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ποιος έχει δίκιο ή ποιος έχει άδικο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται για πόλεμο, αλλά για γενοκτονία που έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.000 παιδιών, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά είναι τα θύματα».

Ο ισραηλινός στρατός παρουσιάζει «ηχογραφημένο μήνυμα με κάτοικο της Γάζας» – Φέρεται να λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα «ηχογραφημένο μήνυμα κατοίκου της Γάζας» και απομαγνητοφώνησή του στα αγγλικά σύμφωνα με το οποίο ο Παλαιστίνιος φέρεται να λέει ότι η Χαμάς έχει μπλοκάρει τον δρόμο από την πόλη της Γάζας προς το Khan Younis στον νότο.

Στο μήνυμα, που η αυθεντικότητά του αμφισβητείται, κάποιος από τον ισραηλινό στρατό επικοινωνεί με κάτοικο της Γάζας και του ζητά να εκκενώσει για την ασφάλειά του με τον τελευταίο να λέει ότι δεν μπορεί γιατί η Χαμάς έχει κλείσει τον δρόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βομβαρδισμοί στο Khan Younis συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και εκπρόσωπος του ΟΗΕ επανέλαβε σήμερα ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος πουθενά στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ανθρωπιστικής παύσης», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η φράση που αναφέρεται σε «ανθρωπιστική παύση» απέχει από αυτό που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ ως εκεχειρία ενώ διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν εντός της Ένωσης για το εάν θα ζητήσουν παύση ή παύσεις προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η καταδίκη της Χαμάς που «χρησιμοποιεί αμάχους ως ασπίδες» και επαναλαμβάνεται η «υπεράσπιση του δικαιώματος του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα».

Ακόμα και αυτό το προσχέδιο δεν είναι δεδομένο ότι θα υιοθετηθεί από τη Σύνοδο.

Διαμαρτυρία στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Ραμάλα

Συγγενείς Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ και εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιούν διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Ραμάλα. Και οι δύο ομάδες συγκεντρωμένων ενώθηκαν σε κοινή κινητοποίηση καθώς πιστεύουν ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν ασκεί την πίεση που πρέπει στο Ισραήλ.

Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται εργάζονται στην πρώτη γραμμή και ανησυχούν ότι η οργάνωσή τους δεν κάνει αρκετά.

Ζητούν από τον Ερυθρό Σταυρό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων ή τουλάχιστον να επιτρέψει σε γιατρούς και δικηγόρους να τους επισκέπτονται.

Ζητούν επίσης να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξουν αλλαγές στον νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει αυτή τη στιγμή. Παλαιότερα, αν κάποιος ζητούσε δικηγόρο, χρειαζόταν τρεις μέρες. Τώρα χρειάζονται έξι ημέρες και αυτό είναι ανησυχητικό.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι πλέον καθημερινές από τις 7 Οκτώβρη και συνοδεύονται με μπαράζ συλλήψεων.

Τα έξι σενάρια της επόμενης μέρας εάν το Ισραήλ συντρίψει τη Χαμάς

Σύμφωνα με τον Ian Parmeter, εμπειρογνώμονα στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και πρώην πρέσβη της Αυστραλίας στην Ιορδανία δεν φαίνεται να υπάρχουν βιώσιμες λύσεις με την υλοποίηση του στόχου του Ισραήλ για συντριβή της Χαμάς. Ο ίδιος παρουσιάζει τα έξι πιθανά και μη βιώσιμα σενάρια για την «αλλαγή καθεστώτος στη Γάζα» που προκρίνει το Ισραήλ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα