Συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών της Ε.Ε για το μεταναστευτικό: Εντάσεις αλλά και αισιοδοξία για συμφωνία

Κατεπείγουσα ανάγκη των "27" για σύνταξη συμφώνου μετανάστευσης, έπειτα και από την αυξημένη μεταναστευτική ροή στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας

H κρίση του μεταναστευτικού με την πρόσφατη αύξηση των αφίξεων στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας ενέτεινε την αίσθηση του κατεπείγοντος για τα 27 μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις πολυετείς συζητήσεις για ένα σύμφωνο μετανάστευσης.

Οι υπουργοί Εσωτερικών συνεδριάζουν σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν για τον λεγόμενο κανονισμό κρίσεων, που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και χρόνο στα κράτη μέλη να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις ασύλου όταν οι αριθμοί είναι εξαιρετικά υψηλοί. Η ανησυχία είναι μεγάλη όχι μόνο για το πώς θα κατανεμηθούν οι υψηλοί αριθμοί αφίξεων αλλά και για την πιθανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικοί: η αύξηση των αφίξεων κυρίως Ιρακινών μεταναστών μέσω Λευκορωσίας το 2021 θεωρήθηκε ευρέως ως προσπάθεια του Μινσκ να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.

Ο κανονισμός κρίσεων ήταν μέρος μιας σειράς προτάσεων που έκανε η Κομισιόν το 2020 για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην κατανομή των αιτούντων άσυλο. Μόλις πρόσφατα άρχισε να συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αντιμετώπισε έντονη αντίδραση από κράτη μέλη όπως η Γερμανία.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι δύσκολες και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι κατά πόσον θα επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Μια παρόμοια συνάντηση τον Ιούνιο έληξε σε μια σκληρή διαμάχη μεταξύ των κρατών μελών, με την Πολωνία και την Ουγγαρία να αντιδρούν στην υποχρέωση να μοιραστούν τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επέκρινε τον κανονισμό κρίσεων την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει κίνητρο για μεγάλο αριθμό προσφύγων να μετακινηθούν στη Γερμανία. Η ομάδα των χωρών που αντιτίθενται στον κανονισμό κρίσεων φέρεται να περιλαμβάνει την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Οι διαφωνίες απειλούν να εκτροχιάσουν περαιτέρω την έγκριση του νέου συμφώνου της ΕΕ για το μεταναστευτικό, που συζητείται τα τελευταία τρία χρόνια. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα εγκριθεί πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Παρά τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», τόνισε κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «σε αυτήν την Επιτροπή, εργαζόμαστε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονες και ως πυροσβέστες όσον αφορά τις πολιτικές για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Το σημερινό Συμβούλιο είναι ευκαιρία για να έχουμε καλά αποτελέσματα και από τις δύο πλευρές της δουλειάς. Πρώτα, ως αρχιτέκτονες ενός νέου πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος για το μεταναστευτικό και το άσυλο».

«Τώρα πλησιάζουμε τη μεγάλη συμφωνία που χρειάζεται η Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών. Είναι ενθαρρυντική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν σήμερα σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ολόκληρης της μεταρρύθμισης, τον κανονισμό κρίσεων. Εάν συμβεί αυτό τότε έχουμε παράθυρο ευκαιρίας να έχουμε ολόκληρη συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αποστολή του στη Δυτική Αφρική -μέρος του σχεδίου των δέκα σημείων που είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Λαμπεντούζα- ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε: «Πρέπει να εργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, να τους κάνουμε να δουν ότι έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν με το να συνεργαστούν μαζί μας, από το να μη συνεργάζονται στο ζήτημα του μεταναστευτικού».

Αισιόδοξη για μια συμφωνία σήμερα στο τελευταίο κείμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση που αφορά τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

«Είμαι αισιόδοξη», δήλωσε η Γιόχανσον, «ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να κάνουν το τελευταίο βήμα, ούτως ώστε -ελπίζουμε σήμερα- να μπορέσουν να αποφασίσουν στον τελευταίο νομοθετικό κανονισμό του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, που αφορά στη διαχείριση κρίσεων». Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία του τριλόγου (σ.σ. εκπρόσωποι Συμβουλίου, ΕΚ, Επιτροπής), σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου, μια μειοψηφία χωρών κατάφεραν να μπλοκάρουν τη συμφωνία στο τελευταίο νομοθετικό κείμενο του Συμφώνου για τη διαχείριση της κρίσης και καταστάσεων ανωτέρας βίας. Το καταψήφισαν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Τσεχία, ενώ απείχαν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα