Συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ: Πολλές ερωτήσεις, ψευδείς απαντήσεις, χλιαροί αντίλογοι…

Ανακριβείς τοποθετήσεις του Αλέξη απαντήθηκαν την επόμενη ημέρα από τους Φιλιππίδη, Χιώτη, Τσίμα και Μάνδρου

Η πολυσυζητημένη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, την περασμένη Τρίτη, που παραχώρησε στους έμπειρους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσιώνη, χαρακτηρίστηκε σε αρκετά σημεία από τα απύθμενου ψεύδους επιχειρήματα και δήθεν πραγματικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Όλα σχεδόν τα στοιχεία που αφορούσαν στην οικονομία, ήταν ανακριβή. Οι δικαιολογίες του για την άγνοιά του όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών στο Μάτι, το βράδυ που έγινε η σύσκεψη των αρμοδίων στα γραφεία της Πυροσβεστικής, δεν θα έπειθαν ούτε και τον πλέον φανατικό ΣΥΡΙΖΑίο ψηφοφόρο. Το επιχείρημά του «πήγα να συγκρουστώ, αλλά το παιχνίδι ήταν τόσο στημένο από την Ευρώπη, η οποία είχε διαμορφώσει τις δικλείδες εκείνες εξαιτίας των οποίων δεν τα κατάφερα, και αναγκάστηκα να συμβιβαστώ» είναι μια σαφής ομολογία ότι όλα τα προεκλογικά του επιχειρήματα για να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός ήταν λόγια αέρος, διότι η δικαιολογία ότι «δεν με άφησαν…» ήταν κάτι που θα μπορούσαν να ισχυριστούν όλοι οι προκάτοχοί του στον πρωθυπουργικό στόχο.

Εντύπωση προκάλεσε οι χλιαροί αντίλογοι των δύο δημοσιογράφων, κυρίως της κας Κοσιώνη. Σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, που με άνεση Mυνχάουζερ εκστόμιζε ο πρωθυπουργός, δεν υπήρχε κανένας αντίλογος με συγκεκριμένους αριθμούς, κάτι που έγινε την επόμενη μέρα στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ από τον δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ, κ. Νίκο Φιλιππίδη.

Επίσης, όλες οι ανακρίβειες για τους δικαστικούς κώδικες, που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με ευνοϊκές διατάξεις για τους φυλακισθέντες τρομοκράτες Κουφοντίνα, Γιωτόπουλο, κ.λπ., απαντήθηκαν και αυτές την επόμενη μέρα από την κα Ιωάννα Μάνδρου.

Βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο ο κάθε δημοσιογράφος να γνωρίζει όλα τα στοιχεία του οικονομικού ή του δικαστικού ρεπορτάζ.

Όταν όμως πρόκειται προσκεκλημένος να είναι ο πρωθυπουργός –ο οποίος σήμερα κομπάζει ότι πήγε κι έδωσε τη μάχη στη φωλιά του εχθρού–, τότε χρειάζεται μία προσεκτική μελέτη των παραπάνω δεδομένων ώστε ο πρωθυπουργός που τόσο εκείνος όσο και τα στελέχη του αποκαλούσαν τον ΣΚΑΪ ως βιομηχανία fakenews, να έχει τις επιβαλλόμενες απαντήσεις και με τον τρόπο αυτό να εκτεθεί για μία ακόμη φορά στον ελληνικό λαό όπως τότε που διακήρυττε κατάργηση των μνημονίων «με έναν νόμο και με ένα άρθρο», «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», «κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ», και διάφορα άλλα τα οποία τότε του έδωσαν την εξουσία, και σήμερα του την αφαιρούν.

Ας πάμε όμως σε συγκεκριμένα σημεία της συνέντευξης.

Οικονομία

Είπε ο Τσίπρας ότι παρέλαβε 324 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος του 2018 το χρέος είχε ανέλθει σε 334 δισ. ευρώ.

 

Δημόσιες επενδύσεις

Είπε ο Τσίπρας ότι μικρή μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Η αλήθεια είναι ότι στην τετραετία 2015-2019 δεν έγιναν έργα και οι δημόσιες επενδύσεις κόπηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ, για να εμφανίζονται πλασματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η παραπάνω πρακτική μείωσε κατά μία μονάδα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Ξένες επενδύσεις

Είπε ο Τσίπρας ότι υπάρχει ρεκόρ ξένων επενδύσεων.

Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2018 οι επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ. Παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελεί μία επένδυση που έπρεπε να έχει τελειώσει από μακρού χρόνου, η επένδυση στο Ελληνικό. Ήδη η Lamda Development με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι μία ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) ουσιαστικά παγώνει το έργο αυτό. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι ιδεοληψίες, η γραφειοκρατία και το κόστος των επενδύσεων δεν επιτρέπουν να επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Το καμπανάκι της Τράπεζας της Ελλάδος

Την παραμονή της συνέντευξης, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, με επίσημο έγγραφό του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, από στόχο 3,5%, δεν επρόκειτο να υπερβεί το 2,9%, και επίσης ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι από τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με προσφυγές φορέων με περιεχόμενο αναδρομικές συντάξεις κ.λπ.

Για την επίσημη αυτή έκθεση, του κεντρικού τραπεζίτη, ο κ. Τσίπρας δεν ρωτήθηκε και βεβαίως δεν έδωσε καμία απάντηση. Υποθέτουμε ότι η απάντησή του θα είχε περιεχόμενο τον «αφορισμό» του κ. Στουρνάρα, ο οποίος όταν αρνήθηκε να τοποθετήσει ως πρόεδρο τον κ. Γεράσιμο Σαπουντζόγλου, στην Attica Bank, και γνωστοποίησε την απόφασή του αυτή στους κ.κ. Τσίπρα και Δραγασάκη, την επόμενη μέρα στις 8 το πρωί, και ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης βρισκόταν στο εξωτερικό, κλιμάκιο της ΑΑΔΑΕ και της οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλε στο σπίτι του αναζητώντας ενοχοποιητικά στοιχεία για την κα Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του κ. Στουρνάρα, χωρίς  βεβαίως να ευρεθεί το παραμικρό εις βάρος της.

 

Φορολόγηση μεσαίας τάξης

Είπε ο Τσίπρας ότι «δεν την επιβαρύναμε τόσο όσο οι προηγούμενοι. Ουσιαστικά κέρδισε η μεσαία τάξη, γιατί έχασε λιγότερα από ό,τι έχανε πριν από το 2015».

Η αλήθεια είναι ότι 35.000 άτομα, που ήταν στη μεσαία τάξη, έφυγαν και πήγαν στη φτωχότερη τάξη. Από τη μεσαία τάξη, 1,1 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν.

 

Επιδόματα στους φτωχούς

Είπε ο Τσίπρας: «Πήραμε από κάποιους με μεγαλύτερες δυνατότητες και ωφελήσαμε τους φτωχούς, αποτρέποντας την ανθρωπιστική κρίση»,

Η αλήθεια είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έγινε ουραγός στην προσπάθεια μείωσης της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Τα επιδόματα δεν πηγαίνουν σε εκείνους που πρέπει. Δεν κατανέμονται με ορθό τρόπο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας να μη μειώνεται. Διαιωνίζοντας ένα πρόβλημα το οποίο έχει θέσει ως μνημονιακή υποχρέωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει τίποτα.

 

Τραγωδία στο Μάτι

Είπε ο Τσίπρας: «Πέρασα με το αεροπλάνο πάνω από το Μάτι, είδα μια εκτεταμένη περιοχή στις φλόγες. Όταν μπήκα στη σύσκεψη, δεν είχα εικόνα για τους νεκρούς, και οι αρμόδιοι λόγω μιας κάμερας που υπήρχε δεν πρόλαβαν να με ενημερώσουν για τον αριθμό των νεκρών».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι, αφού εκείνος είχε διορίσει ως πρωθυπουργός τον κ. Τόσκα, τον αρχηγό και υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον αρχηγό της Αστυνομίας, γιατί δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας και τις επόμενες εβδομάδες απομάκρυνε όλους τους παραπάνω εμπλεκόμενους στην τραγωδία αυτή; Με λίγα λόγια, έφταιγαν άλλοι, εκείνος τους απομάκρυνε, κατά συνέπεια δεν έχει πολιτική ευθύνη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για το θέμα αυτό δεν υπεβλήθη σχετική ερώτηση από τους παρόντες δύο δημοσιογράφους.

 

Υπόθεση Novartis

Είπε ο Τσίπρας ότι η έρευνα για το σκάνδαλο αυτό ξεκίνησε από το FBI και ότι την έρευνα για την εν Ελλάδι Novartis ανέλαβαν οι εισαγγελείς χωρίς παρέμβαση από πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Τσίπρας δεν ερωτήθηκε και βεβαίως δεν υποχρεώθηκε να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

1] Όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος δηλώνει ότι πρόκειται «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά τη Μεταπολίτευση», χωρίς να έχει γνώση των δικαστικών ενεργειών, υπάρχει ή όχι παρέμβαση πολιτικού κατά τη διάρκεια της έρευνας των εισαγγελικών Αρχών;

2] Όταν ο επόπτης της ανάκρισης αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γιάννης Αγγελής, καταγγέλλει ότι «κάποιο άτομο στην ηγεσία της Δικαιοσύνης παρεμβαίνει στην έρευνα», υπάρχει ή όχι υπόνοια για παρέμβαση πολιτικού προσώπου, και αν υπάρχει, δόθηκε εντολή από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ερευνηθεί η καταγγελία αυτή;

3] Ο κ. Τζανακόπουλος τι δουλειά είχε να παραβρίσκεται στον Άρειο Πάγο, όταν η κα Τουλουπάκη παρέδωσε τον φάκελο με τα κατά τη γνώμη της εμπλεκόμενα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην προϊσταμένη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Είναι ή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο ο κ. Τζανακόπουλος;

4] Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, πώς συνέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Καλογήρου με κατεπείγον έγγραφό του να ζητήσει από την εισαγγελέα του ΑΠ εντός τριών ημερών να συνέλθει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει την ανανέωση της θητείας της κας Τουλουπάκη, και μάλιστα ενδεχομένως γνωρίζοντας ότι κατά τη συνεδρίαση του εν λόγω Συμβουλίου δεν θα κληθούν για να εκφράσουν την άποψή τους οι πλέον δύο αρμόδιοι αντεισαγγελείς του ΑΠ επόπτες της ανάκρισης, οι κ.κ. Αγγελής και Παπαγεωργίου;

5] Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι –σύμφωνα με τη γνώμη του κ. Γιάννη Αγγελή αλλά και πλειάδας ανωτάτης βαθμίδας δικαστικών και νομικών– οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων είναι νομικώς άκυρες, πέραν της κας Τουλουπάκη, για την οποία η επάρκεια των νομικών γνώσεών της αμφισβητείται, πέραν της φιλοΣΥΡΙΖΑϊκής συμπεριφοράς της κας Ξένης Δημητρίου, που παρέλαβε τον φάκελο για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα από την κα Τουλουπάκη, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, που έλαβε τον φάκελο από την κα Δημητρίου, και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, δεν είχαν τις επαρκείς γνώσεις για να διαπιστώσουν ότι με τα στοιχεία του φακέλου δεν μπορούσαν να στήσουν τις 10 κάλπες ώστε να αποφασίσει η Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής;

Κατά συνέπεια, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τη μη ανάμειξη πολιτικών προσώπων στη σκευωρία αυτή της Novartis ελέγχεται ως μη αληθής…

 

Υπόθεση Πετσίτη

Είπε ο κ. Τσίπρας ότι ο κ. Πετσίτης ήταν της προσκολλήσεως και ότι έμπαινε στο Μαξίμου με άνεση,  αφού «ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο Μαξίμου». Είπε ακόμη ότι δεν είχε θέση μετακλητού υπαλλήλου, και βεβαίως δεν ήταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενος με την κυβέρνηση.

Δεν είπε ο κ. Τσίπρας όμως –και δεν ερωτήθηκε– γιατί τα καταγγελλόμενα από τον τέως πρόεδρο της ΔΕΠΑ κ. Θόδωρο Κιτσάκο, ότι ο κ. Πετσίτης ερχόταν στα γραφεία της ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μαξίμου, για να επιλύσει θέματα του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εγώ πλήρωσα γι’ αυτά», για να λάβει την ευφυή απάντηση από τον Τσίμα «πώς και με ποιον τρόπο πλήρωσε ο κ. Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, αφού παρέμεινε ακλόνητος πρωθυπουργός στην καρέκλα του».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα