Σύνοδος των υπ. Ενέργειας της Ε.Ε: Σκληρό μπρα ντε φερ Βορρά-Νότου – Ισχυρή η ελληνική παρουσία

Σε σκληρή κόντρα Βορρά - Νότου αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο

Η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, θα κρίνει αν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ήταν ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός για να κερδηθεί χρόνος και αποφευχθεί μια ρήξη μεταξύ των κρατών – μελών με αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία ή μια ουσιαστική συμφωνία με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφορές και να δοθεί μια κοινή απάντηση στις κερδοσκοπικού χαρακτήρα διακυμάνσεις.

Η εντολή που έχει δοθεί από τους 27 ηγέτες είναι να εξειδικεύσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να καταστεί εφαρμόσιμη πολιτική, με το μεγάλο αγκάθι να παραμένει η επιβολή ανώτατης τιμής. Τα διφορούμενα μηνύματα που υπάρχουν κυρίως από γερμανικής πλευράς δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης συνάντησης, ενώ επιφυλακτικές παραμένουν και Ολλανδία και Δανία, που αποτέλεσαν το “μπλοκ των σκληρών” στην Σύνοδο Κορυφής, επιχειρώντας να μπλοκάρουν την απόφαση για πλαφόν. Οι ενστάσεις που συνεχίζουν να προβάλλονται αφορούν το ύψος της ανώτατης τιμής που θα οριστεί και πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην προμήθεια με φυσικό αέριο.

Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει αν θα επιμείνουν σε αυτές τις ενστάσεις καθυστερώντας τις αποφάσεις ή υπό την πολιτική πίεση που υπάρχει από την πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί θα υποχωρήσουν. Το πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας προς το τέλος Νοεμβρίου και εκεί να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πλαφόν. Αυτό που κανείς δεν θέλει διότι εκτιμάται ότι θα δείξει αδυναμία διαχείρισης της κρίσης σε επίπεδο τιμών είναι να γυρίσει το θέμα στους ηγέτες, κάτι που θα αποτελέσει μια πολύ αρνητική εξέλιξη.

Οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο είναι συνεχείς και το βασικό επιχείρημα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβολής ανώτατης τιμής είναι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται ήδη, καθώς χθες υποχώρησε έως τα 94 ευρώ, απόρροια και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το πλαφόν. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, βρέθηκε χθες στο Βερολίνο για την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων όπου είχε επαφές με τους ομολόγους του, ενώ στη σημερινή συνάντηση θα επιμείνει στην αναγκαιότητα για άμεσες αποφάσεις που θα δείξουν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να δράσει ενωμένη. Άλλωστε, η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις καθώς είναι η χώρα που έχει επεξεργαστεί το σχέδιο για τον έλεγχο των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας και την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων του δείκτη ΤΤF.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα