ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε η Κυριακή Μάλαμα θα πάει Σπέτσες – «Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω»

Γκρίνια για ακόμα μια φορά, με αφορμή την πρωτοβουλία Κασσελάκη - Την αρχή έκανε η Έλενα Ακρίτα - Απών και ο Τσίπρας

Μία μάλλον απροσδόκητη και αφοπλιστική απάντηση επιφύλαξε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, για την πρόθεσή της να παραστεί στο τριήμερο διαβούλευσης των βουλευτών στις Σπέτσες που αποφάσισε να οργανώσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω» περιορίστηκε να πει η κυρία Μάλαμα, ερωτηθείσα σχετικά από τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης». Η δήλωσή της μάλιστα ήταν απολύτως λακωνική και η ίδια δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για την ίδια την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Μάλαμα δεν είναι η μόνη που δεν προτίθεται να μεταβεί στις Σπέτσες. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί στο τριήμερο διαβουλεύσεων, που έχει προσδιοριστεί στις 19-21 Ιανουαρίου, καθώς βρίσκεται εκτός του πλαισίου που διέπει την πολιτική δραστηριότητα των πρώην πρωθυπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εκ του θεσμικού ρόλου του δεν θα παρευρεθεί στην συγκεκριμένη τριήμερη συνεδρίαση, καθώς αυτή αφορά τον συντονισμό των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τον προγραμματισμό του έργου της ανά τομείς το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, καζάνι που βράζει φαίνεται ότι είναι για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόσκληση Κασσελάκη στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τριήμερη συνάντηση εργασίας στις Σπέτσες μέσα στον Ιανουάριο.

Το βαρύ κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτύπωσε η Έλενα Ακρίτα, η πρώτη βουλευτής που αντέδρασε στην πρόταση Κασσελάκη, καθώς με δημόσια ανάρτησή της το πρωί της Παρασκευής στο Facebook αναρωτήθηκε «Γιατί στις Σπέτσες;».

«Γιατί να μην πάμε σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή πλημμύρες; Καρδίτσα, Έβρο, Ρόδο, Εύβοια, Βόλο. Να γυρίσουμε τα χωριά, να μιλήσουμε με τους κατοίκους, να διαπιστώσουμε τί έχει (ή ΔΕΝ) έχει κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό» συμπληρώνει η κυρία Ακρίτα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε και στο e-mail που έστειλε εξ ονόματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη εκφράζοντας τη διαφωνία της με το ύφος της επιστολής.

akrita-anartisi

 

Η απάντηση Τζάκρη

Στην – ανεπίσημη – αντίδραση της Έλενας Ακρίτα είχε απαντήσει νωρίτερα η η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είπε ότι «είναι μια υπηρεσιακή επιστολή. Το e-mail σε 142 λέξεις διευκρινίζει διαδικαστικά ζητήματα. Αν εξέλιπε η καλλιέπεια είναι εκ της φύσης της επιστολής, δεν είναι ότι μας τελείωσε το πουμαρό. Δεν μας λείπει η μάχη των εντυπώσεων από μια τέτοια επιστολή».

Ωστόσο η κυρία Τζάκρη δικαιολόγησε τα σχόλια που προκάλεσε η κίνηση Κασσελάκη λέγοντας ότι «είναι τελείως καινούργιο και ξενίζει όπως η πρωτοβουλία του προέδρου να δανείσει το κόμμα».

Η κυρία Τζάκρη υποστήριξε, επίσης, ότι «δεν υπήρξε καμία αντίδραση γιατί μίλησα με έναν προς έναν με όλους τους βουλευτές» προσθέτοντας ότι «οι περισσότερες συναντήσεις θα γίνουν στο σπίτι του κ. Κασσελάκη με δικά του έξοδα».

Αποκάλυψε, δε, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «θα μείνουν σε ένα ξενοδοχείο που έχει κλειστεί από τον πρόεδρο και θα πληρωθεί από τον ίδιο. Οι διαδικασίες θα γίνουν στο σπίτι του. Δεν θα ξινίσει η σούπα αν κάνουμε κάτι διαφορετικό».

«Είναι δάνειο από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων. Είναι μια πρωτοβουλία που αφορά και τον απολογισμό των δράσεων και τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου. Η παρουσία 38 ανθρρώπων σε 48 ώρες με 1.200 ώρες που θα είναι δουλειά γιατί τις έχουμε υπολογίσει. Μέσα σε 48 ώρες δεν θα μέινει τίποτα αδιευκρίνιστο ως προς το ποιες είναι οι προθέσεις μας και απορώ γιατί λοιδωρείται» κατέληξε η Θεοδώρα Τζάκρη για την πρωτοβουλία Κασσελάκη για συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες.

Η κίνηση του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη να προσκαλέσει σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στις Σπέτσες, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία, πυροδότησε έναν μακρύ κύκλο εσωκομματικών συζητήσεων χθες, βαραίνοντας εξαιρετικά το τοπίο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολυήμερη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ για τις γιορτές, αλλά και στην γνωστοποίηση του δανεισμού της Κουμουνδούρου από εταιρία συμφερόντων του Προέδρου, το «προσκλητήριο» σε brain storming «ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής» ακόμη και βουλευτών που στήριξαν καταφανώς τον νέο πρόεδρο κατά τις εσωκομματικές εκλογές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Για πρώτη φορά, οι φωνές των ενστάσεων κατέφθαναν σωρηδόν από όλες τις εναπομείνασες «φυλές» της Κουμουνδούρου, ενώ επιφυλάξεις για την συνεδρίαση της ΚΟ στο νησί του Αργοσαρωνικού φέρονται να έχουν εκφράσει σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, «αν η συνεδρίαση γινόταν οπουδήποτε αλλού θα ήταν πολιτικό γεγονός. Τώρα είναι στοιχείο της (εσωκομματικής) κρίσης» περιέγραφαν ορισμένοι εξ’ αυτών, προκρίνοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Ρόδο.

Πέραν, ωστόσο, από την καινοφανή πρακτική, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, 7 Ιανουαρίου, ενώ το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο 14-15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε αυτήν την προοπτική, η πρόσκληση στις Σπέτσες αφαιρεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμη τριήμερο περιοδειών στις εκλογικές τους περιφέρειες, σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής δραστηριότητας, λόγω της αλλαγής της χρονιάς. Παράλληλα, η εικόνα «συνωστισμού» των 36 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νησί περιγράφεται από «παράταιρη έως αστόχαστη» από αρκετά στελέχη, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, όπως τονίζουν.

Κυρίως, όμως, η εμπλοκή των βουλευτών του κόμματος στη «χάραξη της πολιτικής γραμμής σε κάθε νομοσχέδιο», όπως υπογράμμισε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Κασσελάκης, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια εκ των οποίων θα καλέσουν, κατά πληροφορίες, τους Γραμματείς του κόμματος να δώσουν άμεσα εξηγήσεις για την «αλλοίωση της λειτουργίας του κόμματος μέσω της διολίσθησης».

Στον μαζικό εκνευρισμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βασικό στοιχείο συνιστά και η «νέα φιλοσοφία διοίκησης», η οποία προσιδιάζει σε «πρακτικές πολυεθνικής», όπως παρατηρούσαν χθες κορυφαία στελέχη, σχολιάζοντας με νόημα πως «τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν με διαρκή διαπραγμάτευση και συνθέσεις και όχι υπό την μορφή εισηγμένης εταιρίας». Η «εταιρική κουλτούρα» του κ. Κασσελάκη πυροδότησε, άλλωστε, χθες και πολλές συζητήσεις για την ανταπόκριση τελικά των βουλευτών στο κάλεσμα, με ορισμένους να θέτουν χθες θέμα σύνταξης επιστολής αντιρρήσεων προς την ηγεσία και άλλους να προσανατολίζονται στην ηχηρή απουσία.

«Δεν είμαστε μαθητές Γυμνασίου, για να προετοιμάζουμε τις εργασίες μας σε power point» παρατηρούσε έτερο κορυφαίο στέλεχος χθες στο protothema.gr, όταν τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη αναμένουν την επόμενη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, για να καταθέσουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών. Σε αυτό το πλαίσιο, «θερμή» αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 14-15 Ιανουαρίου, όπου εικάζεται πως ορισμένα στελέχη προσανατολίζονται στο να ζητήσουν πέρα από διευκρινήσεις από την ηγεσία, να στηθούν επί τόπου κάλπες, προκειμένου να εγκριθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και επιλογές της.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση στις Σπέτσες επιτάχυνε τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς αρκετά στελέχη μιλούν τις τελευταίες ώρες για την ανάγκη «ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών» με φόντο το Συνέδριο, εκτιμώντας ότι η επιδείνωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξελίσσεται ραγδαία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα