ΣΥΡΙΖΑ: Τελευταία ελπίδα η «χαμένη ψήφος»

Που ποντάρουν στην Κουμουνδούρου μπας και την τελευταία εβδομάδα κρατήσουν την δεύτερη θέση κι αυξήσουν τα ποσοστά τους

Ανεξάρτητα το τι δηλώνουν σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες στην Κουμουνδούρου υπάρχει έντονη ανησυχία για χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου. Ποιο θα είναι αυτό; Υπάρχει και κακό σενάριο και πολύ κακό σενάριο. Το κακό σενάριο θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω και από το 20%, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι το πιθανότερο. Το πολύ κακό σενάριο είναι χάσει και την δεύτερη θέση. Τότε θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Κάτι που θα σημάνει μία περίοδο έντονης εσωστρέφειας που ουδείς γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την 2η θέση, τότε όπως λένε έμπειρα στελέχη θα απολέσει και την ταυτότητα του κόμματος εξουσίας, αλλά και τους εκ μεταγραφής ψηφοφόρους του που ήρθαν κοντά του το 2012 από το ΠΑΣΟΚ και τώρα θα έχουν δικαιολογία να επιστρέψουν στο σπίτι τους.  Γνωρίζοντας πως η επαναφορά σε «τροχιά εξουσίας» ήταν ένας μη ρεαλιστικός στόχος, ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε από την πρώτη στιγμή την αλλαγή των συσχετισμών. Δηλαδή, η χαώδης διαφορά των 20 μονάδων από τη Ν.Δ. να μειωθεί όσο γίνεται και ταυτόχρονα ο ηγεμονικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά να μην αμφισβητηθεί. Με αυτό το σκεπτικό και τη νέα στρατηγική που έχει χαραχθεί, το βασικό δίλημμα με το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση προσέρχεται στις κάλπες το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ρέθυμνο: «Κάθε ψήφος, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το ανατρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο τέως πρωθυπουργός λέει με τον πιο κομψό τρόπο «όχι στη χαμένη ψήφο».

Την απάντηση την έλαβε από τον Δημήτρη Κουτσούμπα μέσω της ΕΡΤ. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ήταν σαφής: «Αυτά είναι κόλπα του παλιού ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του 80». Κι έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Δηλαδή εάν πάει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 20% στο 21%, ή στο 22% θα κάνει καλύτερη αντιπολίτευση;» Για να καταλήξει: «Εδώ με 32% και δεν έκανε τίποτα».

Από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ

Αυτό που ανησυχεί εξόχως τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση της Ροδόπης είναι μήπως τον εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι που προέρχονται από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Αυτοί αποτελούν μία μεγάλη μάζα που είναι δεδομένο πως έχουν ενοχληθεί όχι μόνο από τις καταγγελίες για τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, αλλά και από την ερασιτεχνική αντιμετώπιση του θέματος από την Κουμουνδούρου. Τουναντίον θυμούνται τι είχε συμβεί προ ενός και πλέον χρόνου με ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Μπουρχάν Μπαράν έκανε μία άστοχη δήλωση και άμεσα το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την διαγραφή του. Ο βουλευτής σε λίγες ώρες αναίρεσε τις δηλώσεις, ζήτησε συγνώμη, αναγνώρισε το λάθος του και το θέμα έκλεισε.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι ότι τελειώνει η προεκλογική περίοδος και δεν κατάφερε να αναδείξει τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε να κατανοήσει η κοινωνία τις λύσεις που προτείνει έναντι της ακρίβειας, της εργασίας, της πρώτης κατοικίας, του ιδιωτικού χρέους. Τουναντίον αναγκάστηκε να παίξει άμυνα χρησιμοποιώντας μάλιστα και κακή αμυντική τακτική.

Τις τελευταίες ημέρες θα στρέψει την μπάλα στο ναυάγιο με τους μετανάστες έξω από την Πύλο, προσπαθώντας επί της ουσίας να αλλάξει την ατζέντα για το θέμα της Ροδόπης. Όμως ήδη κατάφερε να σημειώσει μαζεμένα αυτογκόλ. Το ένα είναι οι ευθύνες που έριξε ο κ. Τσίπρας στο Λιμενικό, παρά το γεγονός ότι το ψαράδικο-σαπάκι βούλιαξε σε διεθνή ύδατα. Δεύτερον ότι οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Καλαμάτα. Μάλιστα χρησιμοποίησαν ως άλλοθι ότι το ναυάγιο έγινε επειδή η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο κι έκλεισε το πέρασμα στους μετανάστες! Το τρίτο αυτογκόλ ήταν και του Νίκου Φίλη και του Πάνου Σκουρλέτη που δικαιολόγησε τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά άπαντες θυμήθηκαν την 28η Οκτωβρίου του 2011, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Χρυσή Αυγή διέκοψαν την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη κι επιτέθηκαν στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Κάρολο Παπούλια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα