Τα 2 σχέδια Τσίπρα (…μέχρι τη ΔΕΘ)

Δύο σενάρια βρίσκονται στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα και μέχρι τη ΔΕΘ. Με δεδομένο πως ακόμα είναι νωρίς ώστε να κλειδώσουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, περιορίζεται στο να επανασχεδιάσει το υπουργικό του σχήμα αλλά κυρίως αναζητά την ιδανική στιγμή για τις ανακοινώσεις.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για το επόμενο διάστημα δεν είναι κρυφές. Θέλει έναν εκλογικό ανασχηματισμό, εξαγγελίες που θα μπορεί να υλοποιήσει  για τη Θεσσαλονίκη και πολιτική ηρεμία. Αυτά τα γνωρίζουν όλοι οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με ελάχιστους, όμως, συζητά το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών του έτσι ώστε να μην προκαλέσει αναστάτωση στο υπουργικό συμβούλιο, ειδικά στο παραπέντε της μεγάλης φιέστας που ετοιμάζεται με αφορμή το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο. Εκτός του Θανάση Καρτερού και του Νίκου Παππά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν λεπτομέρειες.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκλογικό ανασχηματισμό στο τέλος του καλοκαιριού ή ακόμα και μετά την έκθεση του ΔΕΘ. Αυτός ο σχεδιασμός όμως αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα: τον χρόνο. Είτε γινόταν στα τέλη Αυγούστου είτε στα μέσα Σεπτεμβρίου οι νέοι υπουργοί θα έπρεπε να ακολουθήσουν ένα ασφυκτικό πρόγραμμα ώστε να αναλάβουν αρχικά καθήκοντα, να ενημερωθούν και κυρίως να τρέξουν τα «θέλω» του πρωθυπουργού μέχρι τον Μάιο. Γιατί θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές, μολονότι υπάρχουν ακόμα εκείνοι που ζητούν να εξαντληθεί η τετραετία ως δείγμα πολιτικής σταθερότητας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και εκείνοι αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα μιας τέτοιας απόφασης παρά μόνο αν καταφέρουν κάποιο αξιοσημείωτο επίτευγμα στην οικονομία. Αυτό όμως δεν το θεωρεί πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σενάριο αυτό σκοντάφτει σε ένα ακόμα πρόβλημα: αν συμβεί το ατύχημα που διακαώς επιθυμεί η αντιπολίτευση και οι κάλπες στηθούν νωρίτερα, η κυβέρνηση θα μείνει μόνο με τις εξαγγελίες και χωρίς απτά αποτελέσματα. Οπότε όλα δείχνουν στο άλλο σενάριο.

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

 

Θερινός ανασχηματισμός

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως ο ανασχηματισμός θα προηγηθεί της 20ής Αυγούστου. Έτσι, αφενός οι νέοι υπουργοί θα έχουν χρόνο για να ενημερωθούν και να αναλάβουν κανονικά, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο ο ανασχηματισμός δεν θα επισκιάσει τους εορτασμούς. Επιπλέον, το νέο υπουργικό σχήμα θα είναι ετοιμοπόλεμο στη ΔΕΘ όχι να αναλάβει δράση απλά, αλλά να υλοποιήσει άμεσα έχοντας προετοιμάσει ακόμα και τις νομοθετικές παρεμβάσεις όπου απαιτηθούν ήδη από τον Αύγουστο.

Ο ιδανικότερος χρόνος για μια τέτοια ανακοίνωση φαντάζει η πρώτη κιόλας βδομάδα του Αυγούστου και σίγουρα πριν από τις 8 του μήνα. Με τον 15αύγουστο να βυθίζει τη χώρα στη… ραστώνη, θα έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τις πρώτες κινήσεις.

Επιπλέον, εν μέσω καλοκαιριού ο πρωθυπουργός θα ανακινήσει την πολιτική σκηνή, φέρνοντας στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, αλλάζοντας τις ισορροπίες και δείχνοντας πως εκείνος είναι το… αφεντικό!

Μάλιστα ο ανασχηματισμός εικάζεται πως θα έχει και χρώμα πράσινο στοχεύοντας σε άλλοτε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλέον έχουν αποκλειστεί από το ΚΙΝ.ΑΛ.. Το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έχει υπάρξει και γραμματέας στη Χαριλάου Τρικούπη, διαδίδεται ευρέως και έχει τη σημασία του μιας και πρόκειται για στενή συνεργάτιδα στο παρελθόν του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος όσο και αν ενοχλεί να το ακούν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ΚΙΝ.ΑΛ..

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο ανασχηματισμός θα είναι η χρυσή ευκαιρία για άνοιγμα στην κεντροαριστερά, επιλέγοντας μάλιστα πρόσωπα τέτοια τα οποία έχουν τη σφραγίδα της σοβαρότητας. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα αποφέρει κέρδη τόσο από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ (προετοιμάζοντας παράλληλα και το έδαφος για μια μετεκλογική συνεργασία πάνω σε μια προγραμματική βάση), αλλά και του Ποταμιού το οποίο οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση. Μάλιστα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πως κάποια από τα εν ενεργεία στελέχη του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη θα επιχειρήσουν να πιαστούν από το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσουν. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί να περιμένει ψήφους από τα αριστερά, μιας και ο πόλεμος που δέχεται λόγω μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο είναι ανηλεής! Τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τους άλλοτε συντρόφους (Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου κτλ).

Όσον τώρα αφορά την ονοματολογία, το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός είναι αφενός της διεύρυνσης και αφετέρου της ενότητας. Οπότε δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν στελέχη που σήμερα βρίσκονται θεωρητικά στην εσωκομματική αντιπολίτευση (π.χ. Νίκος Φίλης) να αναλάβουν κάποιο υπουργείο. Μόνοι ακούνητοι εκτός της Έφης Αχτσιόγλου και του Νίκου Παππά θα πρέπει να θεωρούνται όσοι βρίσκονται στα οικονομικά υπουργεία, δηλαδή ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα