«Τα έπαιρνε και ο αρχηγός του Ναυτικού»

Σχεδόν 1.000.000 ευρώ φέρεται να διέθεσε ως μίζα με την οποία δωροδόκησε ανώτερα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, για την κατάρτιση συγκεκριμένων εξοπλιστικών συμβάσεων, ο πρώην έμπορος όπλων και εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STIN ATLAS στη χώρα μας, Πάνος Ευσταθίου.

Αυτό προκύπτει από το αποκαλυπτικό υπόμνημά του που κατέθεσε παράλληλα με τη διά ζώσης απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή.

Στην απολογία του ο Π. Ευσταθίου λέει ευθέως ότι τα… πήραν τόσο ο τότε Α/ΓΕΝ όσο και ο Α/ΓΕΣ.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τον εκλειπόντα πρώην Α/ΓΕΝ Γιώργο Θεοδωρουλάκη, στο «κάδρο» μπαίνει ένας ακόμη Αρχηγός, ο Κώστας Παναγιωτάκης.

Αρχηγός ΓΕΣ την εποχή της υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου αποστρατεύθηκε ανεξήγητα και θεωρείται ένα όνομα υπεράνω πάσης υποψίας. Κανείς απ’ όσους είχαν υπηρετήσει υπό τις διαταγές του ή απλά τον γνώριζαν δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς. Ο Παναγιωτάκης είχε το προφίλ του στρατηγού Αρχηγού που δεν έβαζε νερό στο κρασί του και υπήρξαν περιπτώσεις, όπως αυτές των πυροβόλων Suzana από την Τσεχία, όπου δεν έκανε πίσω στην εμμονή της πολιτικής ηγεσίας για αγορά τους. Τα έστειλε στην Κύπρο. Όσον αφορά τον ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη, είχε αφήσει το στίγμα του ως Α/ΓΕΝ. Και υπήρξε ένας από τους ελάχιστους που τόλμησαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης να πουν «όχι» σε πολιτικό τους προϊστάμενο.

Ο Θεοδωρουλάκης το έκανε όταν αρνήθηκε τις υποδείξεις τού τότε ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου για να αποστρατεύσει τον υπαρχηγό του. Τον Μάρτιο του 2002 παραιτήθηκε, ένα χρόνο και κάτι από την ημέρα που είχε αναλάβει την αρχηγία του ΠΝ.

Γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1945, αποφοίτησε από τη σχολή ναυτικών δοκίμων το 1967, και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στα υποβρύχια του ελληνικού στόλου, έγινε αρχηγός στόλου, και αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά τη παραίτησή του δεν πρόλαβε να χαρεί όσο θα ήθελε την πολιτική ζωή. Η λευχαιμία τον νίκησε.

Οι ισχυρισμοί Ευσταθίου

Στην απολογία του ο εμπλεκόμενος έμπορος όπλων αναφέρει μια σειρά από αξιωματικούς των Ε.Δ. Όπως σημειώνει, «περί τα μέσα του έτους 2000, ο Εμμανουήλ Σαρτζετάκης, απόστρατος πλοίαρχος Π.Ν. (εα) και αξιωματικός Υ/Β, ο οποίος από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι το 2007 ήταν συνεργάτης/σύμβουλος στην TREDECO για θέματα του Π.Ν., μου έφερε έναν κατάλογο με ονόματα προσώπων, στα οποία η TREDECO έπρεπε κατά προτροπή του υπεύθυνου της STN ATLAS για τα Υ/Β Wolfgang Luebke, να καταβάλει αμοιβές-bonus».

Τα πρόσωπα αυτά ήταν τόσο συνεργάτες της TREDECO, όπως ο ίδιος ο Μανώλης Σαρτζετάκης, ο οποίος έλαβε σύμφωνα με την απολογία από τον Π. Ευσταθίου το ποσό των 250.000 ευρώ περίπου, όσο και τρίτοι που είχαν συμβάλει στην ανάληψη των οπλικών συστημάτων από τη STN ATLAS, προσφέροντας πληροφορίες και προσωπική εργασία στο ως άνω πρόγραμμα.

Όσον αφορά δε στους τρίτους, στους οποίους κατέβαλε όπως λέει χρήματα, για τα οπλικά συστήματα των Υ/Β καθ’ υπόδειξη της εταιρείας STN ATLAS, θυμάται «χαρακτηριστικά» τους εξής:

1) Τον Παναγιώτη Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000-200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στη STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.

2) Τον Κωνσταντίνο Τζιώτη (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000-200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων-μηχανικός.

3) Τον Αλέξανδρο Μαδωνή (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000-200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

4) Τον Γιώργο Θεοδωρουλάκη (Π.Μ. – πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

«Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, η έρευνά σας θα εμπλουτιστεί με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μου στην Ελβετία και στη Μ. Βρετανία, για το οποίο παρέχω σήμερον την ανεπιφύλακτη συναίνεσή μου», σημειώνει, δηλώνοντας επί της ουσίας ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές. Ξεκαθαρίζει δε πως «ουδεμία πληρωμή έκανα ο ίδιος ή εταιρεία συμφερόντων μου σε πολιτικά πρόσωπα, ουδέποτε συμμετείχα σε Ομάδα Α΄ ή Β΄, δεν γνωρίζω ούτε καν κατ’ όψη τους κκ. Α. Αβατάγγελο, Α. Λιβανό και Σ. Μεταξά, τον δε Ματαντό τον έχω δει κάποιες φορές κοινωνικά, δεν τον γνωρίζω, ωστόσο, ούτε έχω συνεργαστεί οποτεδήποτε μαζί του».

Σύμφωνα με τον Π. Ευσταθίου, κατά προτροπή της εταιρείας STN ATLAS, δηλαδή των κκ. Horst Schaeffer, Luitjen Ennenga και Hartmut Patzelt, η TREDECO έπρεπε να καταβάλει αμοιβές-bonus τόσο σε συνεργάτες της, όπως ήταν λ.χ. ο Ευάγγ. Παππάς, απόστρατος, ο οποίος έλαβε από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ποσό περίπου 250.000 ευρώ περίπου, όσο και σε τρίτους που είχαν συμβάλει, προσφέροντας πληροφορίες και προσωπική εργασία στο ως άνω πρόγραμμα.

«Όσον αφορά δε στους τρίτους, στους οποίους κατέβαλα χρήματα, για τα οπλικά συστήματα ASRAD καθ’ υπόδειξη των υπευθύνων της STN ATLAS», συνεχίζει ο Π. Ευσταθίου, «ενθυμούμαι χαρακτηριστικά τους εξής:

»1) Τον Γιώργο Σκάρλα (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.

»2) Τον Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

»3) Τον Ιωάννη Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

»4)Τον Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4×4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του κ. Παναγιωτάκη υιοθετήθηκαν από τη STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.

»5) Τον Βασίλη Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

»6) Τον Δημήτριο Τσιλινίκο, ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS».

Για ακόμα μια φορά επικαλείται την πάροδο του χρόνου, τονίζοντας πως «δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα». Και πάλι επισημαίνει πως συμφωνεί με το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών και συγκεκριμένα της εταιρείας συμφερόντων του «IRONHELM Ltd», η οποία προέβη στις διάφορες πληρωμές προς τρίτους.

«Ψεύτης ο Κάντας»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην αναβάθμιση των Μ48, για την οποία ο Κάντας έχει πει ότι πήρε χρήματα. Από την πλευρά του ο Π. Ευσταθίου διευκρινίζει πως η σύμβαση (MOLF) για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48 υπεγράφη τον Μάρτιο του 1991, σε χρονική περίοδο όπου ο Α. Κάντας είχε αποχωρήσει από το ΥΕΘΑ. «Ουδέποτε έδωσα χρήματα ποσού 1 εκατ. ευρώ στον Α. Κάντα, ως αυτός ψευδώς ισχυρίστηκε σε βάρος μου κατά την από 19 Δεκεμβρίου 2013 απολογία του ενώπιον Σας, στην προσπάθειά του να εξηγήσει, κατόπιν επίμονων ερωτήσεών Σας, τον τρόπο απόκτησης 2.000.000 ΕΥΡΩ προ του έτους 1997.

»Είναι προφανές εν προκειμένω ότι ο Α. Κάντας δεν επιθυμεί να αποκαλύψει σε Εσάς την πηγή προέλευσης των χρημάτων του και χρησιμοποιεί ψευδώς το όνομά μου. Προς απόδειξη δε της αληθείας αιτούμαι στο σημείο τούτο όπως ζητήσετε από τον Α. Κάντα στοιχεία που να αποδεικνύουν την υποτιθέμενη προέλευση των χρημάτων του από εμένα».

Ζητούσαν τις μίζες

Στην απολογία του ο Π. Ευσταθίου ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει το γεγονός πως τις μίζες τις κατέβαλε γιατί ήταν απαίτηση στελεχών των Ε.Δ.

«Είναι δε γνωστό ότι ο ανταγωνισμός των εταιρειών οπλικών συστημάτων ως προς την καθιέρωσή τους στην χώρα μας και τη σύναψη συμφωνιών με το ΥΕΘΑ ήταν ιδιαιτέρως μεγάλος και σκληρός, γεγονός που απετέλεσε αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από μια μερίδα στρατιωτικών- αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η υπογραφή τους κόστιζε», λέει χαρακτηριστικά και αναφέρεται σε μια περίπτωση καρφώνοντας τον Α. Κάντα: «Στα πλαίσια του προγραμματισμού το Π.Ν. από τα μέσα της δεκαετίας του 90 (1995/6 περίπου) άρχισε να συζητά για την απόκτηση 4 νέων Υ/Β, προκειμένου να αντικαταστήσουν την 1η τετράδα στην τεσσαρακονταετία της ζωής τους (παροπλισμός).

»Η HDW πρότεινε στο Π.Ν. τον νέο τύπο Υ/Β 214 σε διάφορες διαμορφώσεις (CONFIGURATIONS) με τρία (3) οπλικά συστήματα ως εξής: α..LOCKHEED MARTIN (ΗΠΑ), β.THOMSON (ΓΑΛΛΙΑ), και γ. STN ATLAS (ΓΕΡΜΑΝΙΑ).

»Οι εμπειρογνώμονες του Π.Ν. επί του Υ/Β μετά από μελέτες, αξιολογήσεις των διαφόρων διαμορφώσεων κατέληξαν στην επιλογή του οπλικού συστήματος της STN ATLAS (COMBAT SYSTEM ISUS-90).

»O κ. A. Κάντας, μόλις πληροφορήθηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, περί της διαμορφώσεως των νέων Υ/Β, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ στο γραφείο του. Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε “Στα καινούργια Υ/Β, όπως πιστεύω ότι θα έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το COMBAT SYSTEM της STN ATLAS. Εγώ τι έχω;”. Τότε του απήντησα “Για όνομα του Θεού. Η STN ATLAS σ’ αυτή την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς;”. Τότε ο Α. Κάντας, απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN ATLAS που εκπροσωπούσα, μου είπε: “Εφόσον διαφωνείς, εμείς –υπονοώντας ότι ο ίδιος επηρέαζε την ιεραρχία– μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικάνικα ή γαλλικά”.

»Προ του σοβαρού κινδύνου να χάσει η STN ATLAS το πρόγραμμα, καθώς ο Α. Κάντας, εκ της ιδιότητάς του και των διασυνδέσεών του, ήταν απολύτως σε θέση να δημιουργήσει καθυστερήσεις, προσκόμματα και ακυρώσεις “της τελευταίας στιγμής”, τόσο ως προς την επιλογή του υποκατασκευαστή των οπλικών συστημάτων για τα Υ/Β, όσο και ως προς την καλή εκτέλεση της συμβάσεως, ενημέρωσα τους υπεύθυνους της STN ATLAS για τα Υ/Β, ήτοι τους κκ. Μanfred Mayersick και Wolfgang Luebke, σχετικά με τις απειλές του και δέχθηκα καθ’ υπόδειξή τους να διαπραγματευθώ το ποσό των παράνομων ωφελημάτων, που ο Α. Κάντας όλως εκβιαστικά και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του είχε αξιώσει από την εταιρεία.

»Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε μεταξύ του Α. Κάντα και εμού να λάβει ένα ποσοστό 0,5% (περίπου) επί του συνολικού οικονομικού αντικειμένου της συμβάσεως».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα