Τα «γουρούνια» μπορούν να πετάξουν

Στο ράλι που έχουν καταγράψει την τελευταία χρονιά τα χρηματιστήρια των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, σε άρθρο της με τον τίτλο P.I.G.S can fly»,

Χρησιμοποιώντας την φράση «P.I.G.S.», η οποία παραπέμπει στις πέντε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα δημοσιονομικά του δεδομένου, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία, ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Άλεξ Χοκς, τονίζει πως τα κέρδη που σημειώθηκαν, ξεπερνώντας ακόμη και την αξιοσημείωτη αύξηση του 12% που εμφάνισε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, αντανακλούν τη διαρκώς αυξανόμενη σταθερότητα που αποκτούν οι προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, αυξάνοντας αντιστοίχως και τα επενδυτικά κίνητρα.

Συγκεκριμένα, για το ιρλανδικό χρηματιστήριο η αύξηση αυτή των μετοχών καταγράφεται στο 32% από τα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου σημείωσε άνοδο κατά 24% την ίδια περίοδο.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, και οι δύο χώρες ξεπερνούν με μεγάλη άνεση τον δείκτη FTSE, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι δείκτες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,01% και ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,42% υπολείπονται αυτών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

«Έναν χρόνο πριν, αναρωτιόμασταν εάν η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αυτός ο φόβος έχει παρέλθει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός επενδυτής της διεθνούς εταιρείας Legal & General Lars Kreckel, συμπληρώνοντας: «Στο παρελθόν, εάν κάποιοι fund managers αποφάσιζαν να επενδύσουν σε αυτές τις «μη- αγαπητές» χώρες της Ευρωζώνης, πιθανόν θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, σήμερα όμως βλέπουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση».

Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου. Σήμερα, η άνοδος αυτή που παρατηρείται στους δείκτες των χρηματιστηρίων τους, ακολουθεί τις αντίστοιχες βελτιώσεις των οικονομικών τους προοπτικών, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, παρόλα αυτά υπάρχουν αισθητά σημάδια εξόδου από αυτήν», αναφέρει οικονομολόγος του HIS Global Insight, επισημαίνοντας «και στις δύο αυτές χώρες η ανταγωνιστικότητα βοηθήθηκε από το γεγονός της μείωσης των μισθών. Η ιρλανδική ανάκαμψη καθοδηγήθηκε από τις εξαγωγές, με το ζήτημα τώρα να είναι η εγχώρια ζήτηση. Ενώ στην Ελλάδα, η λιτότητα αρχίζει και παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα