Τα καλά και συμφέροντα…

Και παπάς παπάς και ζευγάς ζευγάς δε γίνεται… παρά μόνο ίσως αν είσαι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Στην προσπάθειά της να δικαιώσει την ΑΛΚΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. του Ομίλου Μυτιληναίου στη διαμάχη της με τη ΔΕΗ έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα στοιχεία της, με βάση τα οποία η τιμή στην οποία επιθυμεί να της πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα η δημόσια επιχείρηση δεν είναι ακριβή, αλλά βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κι όμως, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε κάνει σημαία της στοιχεία πάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα οποία ήθελε να πιστοποιήσει ότι η ΔΕΠΑ πουλά το ακριβότερο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη.

Η ΕΒΙΚΕΝ και η Αλουμίνιον οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν θεωρούν την Κομισιόν αξιόπιστη ή όχι. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στην αξιολόγηση των στοιχείων που αυτή παρέχει δε βοηθούν ώστε να αντιληφθούμε τη στάση της ιδιωτικής εταιρίας και του φορέα στον οποίο συμμετέχει. Αν, για παράδειγμα, αμφισβητούν τη μεθοδολογία την οποία ακολούθησε η Κομισιόν στην περίπτωση της μελέτης για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, μήπως θα έπρεπε να πράξουν το ίδιο και για την έρευνα που αφορά το φυσικό αέριο;

Τι απαντάει η ΕΒΙΚΕΝ

Από την πλευρά της η ΕΒΙΚΕΝ, μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων όλες οι χαλυβουργικές μονάδες της χώρας και οι αντίστοιχες του αλουμινίου, με ανακοίνωσή της διαψεύδει κατηγορηματικά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας πως προφανής σκοπός ήταν η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και των αρμοδίων αρχών. Η Ένωση υποστηρίζει πως στη μελέτη «από την οποία με τόση σπουδή και ζέση αντλεί στοιχεία η ΔΕΗ», έδωσαν στοιχεία μόλις 17 εργοστάσια και κλαδικές ενώσεις, προσθέτοντας πως η τόσο μικρή συμμετοχή (υπάρχουν περίπου 500 εργοστάσια χαλυβουργίας στην Ευρώπη) δεν είναι καθόλου τυχαία.

«Το κίνητρο για τις εγκαταστάσεις που απολαμβάνουν προνομιακούς όρους τιμολόγησης να αποκαλύψουν τα στοιχεία αυτά (και μάλιστα εθελοντικά!) είναι μηδενικό. Αυτό βέβαια ελάχιστα φαίνεται να απασχολεί τον μονοπωλιακό προμηθευτή στην προσπάθεια να πείσει με κάθε τρόπο πως δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν κλείνουν η μία βιομηχανία μετά από την άλλη κι ο κλάδος τής χαλυβουργίας απειλείται με αφανισμό λόγω του κόστους ενέργειας. Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση που θα αποδομεί τους ισχυρισμούς τής ΔΕΗ. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο αυτό… Είναι φανερό πλέον πως έχουμε να κάνουμε με μια επιχείρηση που έχει αποφασίσει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην οριστική αποβιομηχάνιση της χώρας και την καταστροφή κάθε ίχνους εξωστρεφούς παραγωγικής δραστηριότητας. Ας είναι όλη η κοινωνία ενήμερη», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ.

Σε νεώτερη ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση διατείνεται πως οι τιμές που αναφέρονται στα άλλα κράτη-μέλη δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των διμερών συμβάσεων, οι οποίες εκεί επιτρέπονται, και των εισαγωγών που είναι πολύ χαμηλότερες και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό τής βιομηχανικής κατανάλωσης. Ταυτοχρόνως, επισημαίνει πως τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για τη βιομηχανία, που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπληρώνοντας πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας τους με μοχλό το ενεργειακό κόστος κι ότι ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος, Αντόνιο Ταγιάνι εκπονεί μελέτη για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με βασικό άξονα τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα