Τα μηνύματα Μητσοτάκη απ’ την Ίμβρο

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στην Ίμβρο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να συναντάται με διοικητικούς παράγοντες του νησιού και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο δήμαρχος της Ίμβρου, Ουλσάν Τσετίν, υποδέχτηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συζήτησαν αρκετή ώρα για τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων στο νησί. «Έχουμε μία ειρηνική και χαρούμενη συνύπαρξη στην Ίμβρο με τους Έλληνες και φυσικά θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο τις καλές σχέσεις μας με τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου», είπε ο Τούρκος δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θέλω να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για την πολύ καλή συνεργασία την οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχετε με τους συλλόγους των Ιμβρίων, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, ώστε η Ίμβρος πραγματικά να γίνει αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: Ένα παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας».

Στην Ίμβρο βρέθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο νησί. Μάλιστα αποκάλυψε το άγαλμα που φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν του και αναπαριστά τα μαθητικά του χρόνια στην Ίμβρο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο κ. Βαρθολομαίος περπάτησαν μαζί στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού Αγ. Θεόδωροι. Ο κ. Βαρθολομαίος ξενάγησε τον κ. Μητσοτάκη το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, όπως και σε ένα μικρό μουσείο που έχουν αφιερώσει οι κάτοικοι του χωριού στη ζωή και το έργο του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου οι Έλληνες της Ίμβρου επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους. Είναι ενδεικτικό ότι από 168 εναπομείναντες Έλληνες το 2000, σήμερα στο νησί κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 550 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους και 39 μαθητές, όπως και 13 βρέφη που γεννήθηκαν στην Ίμβρο.

Η μαντινάδα κατοίκου του νησιού

Με μία μαντινάδα υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Ιμβρου τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. «Γλυκοχαράζει η αυγή και πλησιάζει η ώρα, που Κρητικός πρωθυπουργός θα κυβερνά τη χώρα», του τραγούδησε κάτοικος. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο ακριτικό νησί αμέσως μετά το ταξίδι του στην Αλεξανδρούπολη, συναντήθηκε με κόσμο, περπάτησε στους δρόμους και μίλησε με πολίτες.

Τότε ήταν που κάποιος τον πλησίασε και του είπε την παρακάτω μαντινάδα. «Πρόεδρε καλώς ορίσατε και κάνατε και κόπο. Γιατί ήρθατε να στηρίξετε ετούτον δω τον τόπο. Γλυκοχαράζει η αυγή και πλησιάζει η ώρα. Που Κρητικός πρωθυπουργός θα κυβερνά τη χώρα». Ο πατέρας σας ήταν προσωπικός φίλος του πατέρα μου» συμπλήρωσε ο άντρας, λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κατάγεται από τα Τεμενια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα