«Τα μνημόνια τα έφερε ο Καραμανλής και ο Τσίπρας τον συγκάλυψε»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, “στόλιξε” ξανά τον Κώστα Καραμανλή, ενώ έστρεψε τα βέλη του και στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι “έφερε τα Μνημόνια”.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν τη ψήφο του ελληνικού λαού δεν έχουν βάλει τα ουσιαστικά προβλήματα στην ατζέντα τους. Είναι περισσότερο μία ανταγωνιστική αντιπαράθεση γύρω από την εξουσία που θέλει ο ένας να διατηρήσει και ο άλλος να πάρει, παρά την ανάγκη των πραγματικά βαθειών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.

Δυστυχώς, μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια κρίσης, ήμασταν το μόνο κόμμα που αναλάβαμε ευθύνες και τις αναλάβαμε αγόγγυστα και πατριωτικά, παρά την αντιπαράθεση με τους άλλους που ακολούθησαν το δρόμο που είχαμε πάρει εμείς», είπε αρχικά  ο Γιώργος Παπανδρέου σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τι διακυβεύεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Ήμασταν το μόνο κόμμα που συγκρούστηκε με τα κακώς κείμενα, με τις ασθένειες του ελληνικού συστήματος. Ήμασταν οι αντισυστημικοί, οι εναλλακτικοί.

Αυτό που διεκδικούμε ξανά να αναδείξουμε σε αυτές τις εκλογές είναι ότι είμαστε εμείς αυτός ο χώρος -παλιά του ΠΑΣΟΚ, σήμερα το ΚΙΝΑΛ- που προτείνει τις πραγματικές αλλαγές σε αυτόν τον τόπο. Το αποδείξαμε και κάνουμε την ανασυγκρότησή μας. Αυτή η δυναμική, της ανασυγκρότησης θα υπάρξει και μετά τις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αποκαλύπτονται αλήθειες που δικαιώνουν το χώρο μας, αλλά δικαιώνουν και τις πολιτικές τις οποίες ξεκινήσαμε. Θα θέλαμε να δικαιωθούν και οι θυσίες του ελληνικού λαού, που δυστυχώς ήταν υπέρμετρα μεγάλες.

Μία κρίση που θα έπρεπε να κρατήσει 1,2 ή 3 χρόνια, που θα έπρεπε να μας δώσει τη δυνατότητα, την ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές βαθύτερα στο κόμμα μας έγινε αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση με στόχο να πάρουν την ηγεσία με την αντιμνημονιακή τους πολιτική και να σκυλεύσουν το χώρο το δικό μας για να μας φορτώσουν ευθύνες που ήταν δικές τους», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια της κρίσης και την σημερινή αισιοδοξία για αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ.

«Δεν θέλω την αυτοδυναμία Μητσοτάκη»

«Αποκαλύπτεται ότι την κρίση δεν την έφερε το ΠΑΣΟΚ, τα Μνημόνια δεν τα έφερε το ΠΑΣΟΚ, τα έφερε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό το κάλυψε η ΝΔ όσο μπορούσε, με διώξεις ακόμη και στον κ. Γεωργίου.

Δεν υπέστησαν καμία ευθύνη και κύρωσεις όσοι έδωσαν απατηλά στοιχεία για την εκτίναξη του προϋπολογισμού στα ύψη», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφέρθηκε στον απολογισμό του κ. Γιούνκερ στον οποίο αποκάλυψε: «Αν είχαμε καταφέρει και είχαμε συγκρατήσει τον κ. Καραμανλή από την εκτίναξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού δεν θα είχαμε κρίση, δεν θα είχαμε Μνημόνια».

«Τα Μνημόνια τα έφερε ο κ. Καραμανλής, η κακή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στο αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα ήθελε να δει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, «γιατί η αυτοδυναμία της ΝΔ θα ήταν ένα μονοπώλιο της εξουσίας και δεν έχω καμία, μα καμία εμπιστοσύνη ότι η ΝΔ θα υπηρετήσει ένα κράτος αξιών, διαφάνειας, που θα ενισχύσει τους θεσμούς Δημοκρατίας. Θα έρθει και πάλι χωρίς να πει καμία συγγνώμη, χωρίς να αναγνωρίσει τις δικές της ευθύνες.

Επανέρχεται και ο κ. Καραμανλής για να κάνουν ουσιαστικά την νομή της εξουσίας, που είναι το αντίθετο που πρέπει να γίνει στη χώρα μας».

«Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να μιλήσει εδώ και χρόνια»

«Ο Κώστας Καραμανλής θα έπρεπε να έχει μιλήσει εδώ και χρόνια. Επέλεξε να το κάνει, καθώς βλέπει ότι έρχεται η παράταξή του πάλι πιθανώς στην εξουσία.

Τι Μητσοτάκης, τι Σαμαράς, τι Καραμανλής, θα έχουμε τα ίδια την επόμενη ημέρα. Θα έπρεπε να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για τις πράξεις του. Φορτώθηκαν οι αμαρτίες στον ελληνικό λαό. Ως αποδιοπομπαίος τράγος τις φορτώθηκε το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχθηκε:

«Κανείς άλλος δεν έχει λοιδορηθεί και χτυπηθεί όπως εγώ». «Σηκώσαμε ένα δύσκολο βάρος και κρατήσαμε τη χώρα από την χρεοκοπία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Μία χρεοκοπία θα σήμανε στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ. Σύμφωνα με τις κρυφές εκθέσεις και τα σχέδια που τώρα βγήκαν στη φόρα, θα αυξάνονταν στο διπλάσιο οι τιμές των εισαγωγών στη χώρα μας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ΝΔ θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσει. «Ο κ. Καραμανλής έστω και πολιτικά να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό».

«Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή; Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει ότι ναι έφταιγε ο κ. Καραμανλής που άφησε 24 δις» σχολίασε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι «δώσαμε την μάχη, συγκρουστήκαμε».

«Ναι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας- Μέσα και ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε και για το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ, αναφέροντας: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να στηρίξουμε την ΝΔ. Αν προκύψουν θέματα εθνικά, αν δουλέψουμε για το κράτος, αν δουλέψουμε για αξιοκρατία, θα τη στηρίξουμε. Εγώ έχω πει και στο παρελθόν «ναι» στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα είναι μέσα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία και θέλει ψήφους ας πάει σε άλλα κόμματα».

«Αν είχε υποστηριχθεί το δημοψήφισμα το 2011, θα είχαμε βγει πιο γρήγορα στις αγορές».

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε  και τον λόγο για τον οποίο δεν θέλησε να πάει σε εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές το 2010, παρά το γεγονός ότι ήταν δημοσκοπικά μπροστά. «Ξέραμε εκείνη την εποχή ότι με το τσακ θα διέλυε η χώρα. Ήμασταν γυμνοί μπροστά στις εκλογές. Ποιος πρωθυπουργός που αισθάνεται υπεύθυνος θα πάρει την ευθύνη για να χρεοκοπήσει η χώρα.

Στο δημοψήφισμα, πάλι, τo 2011 υπήρχε τέτοια αντίδραση και στο εσωτερικό, ότι το να πάω στη Βουλή με μία πρόταση και να καταψηφιστεί, θα πηγαίναμε σε εκλογές μετά και μπορεί να χάναμε το μεγαλύτερο «κούρεμα» της ιστορίας, των 100 δις και ένα πρόγραμμα προσαρμογής που θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

Αν είχε υποστηριχθεί το δημοψήφισμα, αν είχαμε καταφέρει να το περάσουμε με τον α ή β τρόπο, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα.

Θα το κερδίζαμε και θα είχαμε καθαρή εντολή. Θα λέγαμε στους εταίρους μας και θα περνάγαμε στις διεθνείς αγορές ότι όχι ο πρωθυπουργός, όχι η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να αλλάξει η Ελλάδα, θα δημιουργούσαμε ένα κλίμα αξιοπιστίας, θα βγαίναμε πολύ πιο γρήγορα στις αγορές».

«Είχα να σταθμίσω τι θα σήμαιναν οι εκλογές εκείνη τη στιγμή, που θα μπορούσε να μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, να χάναμε το PSI.

Ο Σόιμπλε έλεγε “μήπως τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δίκιο και έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα;”», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε εξιστορώντας το πλαίσιο υπό το οποίο δεν έγινε τελικά το δημοψήφισμα.

«Αν καταφέρναμε το δημοψήφισμα, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν με στήριξαν, όσο θα με στήριζαν εκ των υστέρων. Βάζαμε τάξη στη χώρα και κάποιοι δεν το θέλανε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα