Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων και οι αναλύσεις

Αναμφίβολα σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα όσα έγιναν στην Άγκυρα στη συνέντευξη Τύπου από τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και το έργο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι που σπανίως μια κυβέρνηση απολαμβάνει μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο δύσκολης άσκησης της εξουσίας, όπου κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση του προσφυγικού και την πανδημία.

Έχει απίστευτες αντοχές και διατηρεί, παρά τις γκάφες, τον «πολιτικό μήνα του μέλιτος». Πιο σωστά δεν αντέχει απλά, αλλά επανακάμπτει. Κάτι που πλέον κάνει πολλούς εντός του Μαξίμου να σκέφτονται και το ενδεχόμενο για μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Οι αναλυτές αναζήτησαν ποιος ήταν ο λόγος που ανέκαμψε η κυβέρνηση σε μία πραγματικά πολύ δύσκολη εποχή, όπου έχει αυξηθεί και η δυσαρέσκεια λόγω των περιοριστικών μέτρων. Κι όμως, υπήρξαν δύο σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν τη διάθεση των πολιτών. Αναμφίβολα σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα όσα έγιναν στην Άγκυρα στη συνέντευξη Τύπου από τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι Έλληνες ναι μεν προσέφεραν υψηλή δημοφιλία στον υπουργό Εξωτερικών, αλλά αντάμειψαν και την κυβέρνηση. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε τόσο το σύστημα εμβολιασμού, το οποίο είναι άρτια οργανωμένο, όσο και ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατάφερε να περάσει μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ένα σωρό χαρτιά με το Δημόσιο. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών είναι στην πρώτη πεντάδα των πιο δημοφιλών υπουργών και έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του σε σχέση με όλους τους άλλους, παρά το γεγονός ότι σχεδόν αποφεύγει τη δημοσιότητα και σπανίως βρίσκεται στα κανάλια. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Opinion Pol κυριαρχεί έστω με μικρή διαφορά η άποψη ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Την άποψη αυτή υιοθετεί το 47% έναντι του 42% που διατυπώνει το αντίθετο. Και όλα αυτά, όταν στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου το 50% είχε την άποψη ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Η μείωση από 50% σε 42% είναι σημαντική και δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα εφεδρείες που μπορούν να τη γλιτώσουν από τις πολιτικές κακοτοπιές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα