Τα… παιδιά του Ανδρέα χάλασαν το πάρτι του Μαξίμου

Οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη άφησαν αστήριχτη τη «Γέφυρα» για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση

«Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Λαλιώτης αποτέλεσαν την πρώτη και σημαντικότερη γραμμή άμυνας του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η επόμενη και πιο ηχηρή απάντηση πρέπει να δοθεί αύριο από τα απλά μέλη του ΚΙΝΑΛ». Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει κάνει την ηγετική ομάδα του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη να ζει με την αδρεναλίνη στα ύψη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αύριο τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και όσα θέλουν ακόμη να εγγραφούν, θα αποφασίσουν για το ποιους σύνεδρους θα εκλέξουν ενόψει του συνεδρίου στο τέλος του Μαρτίου, όπου θα αποφασιστεί η πραγματική ενοποίηση των κομμάτων στο ΚΙΝΑΛ. Κι όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «αν αύριο από τα 200.000 περίπου μέλη μας προσέλθουν για να εκλέξουν τους σύνεδρους τουλάχιστον τα 50.000, θα είναι μία ηχηρή απάντηση τόσο προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω του Βερναρδάκη επιμένει πως το επόμενο διάστημα θα προσέλθουν στην Κουμουνδούρου ορδές ΠΑΣΟΚων και ΚΙΝΑΛιτων, όσο και σε διάφορα μεσαία στελέχη ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν εάν αξίζει να ακολουθήσουν τα βήματα των Μωραΐτη, Τόλκα και άλλων».

Χάλασαν τη φιέστα

Στο Μαξίμου είχαν ποντάρει πολύ (σχεδόν την προεξοφλούσαν) στην παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στην εκδήλωση της «Γέφυρας» την περασμένη Δευτέρα. Όμως η πρώτη κατραπακιά ήρθε λίγες ώρες νωρίτερα, όταν ο κ. Παπανδρέου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα αντέδρασε με δυναμικό τρόπο στα σενάρια και τη φημολογία που διέρρεε ο Θανάσης Καρτερός από το Μαξίμου, όχι μόνο για την παρουσία του στην εκδήλωση της «Γέφυρας», αλλά και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον προτείνει για Επίτροπο στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Αυτοί που μας έλεγαν παλαιότερα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους ενόψει εκλογών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο σοσιαλιστικός χώρος και το ΚΙΝΑΛ χρειάζονται αυτονομία. Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι είναι ένας συντηρητικός χώρος, που συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κόμμα. Για τη μετακόμιση των Μωραΐτη και Τόλκα από το Κίνημα Αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αν τον ρωτούσαν, θα τους έλεγε πως ήταν λάθος αυτό που έκαναν», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει επίτροπος, σημειώνοντας ότι θίγεται και μόνο που ακούει ότι του έγινε πρόταση, γιατί ο ίδιος δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ τις θέσεις του.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τις εκλογές, που –όπως σημείωσε– ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει. «Ας αξιολογήσει τα λάθη του, ας κάνει την αυτοκριτική του, γιατί συγκάλυψε τον καραμανλισμό, είχε προσωπική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Καμμένο, και εδώ είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΕΓΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50.000 ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 200.000, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Αλλά και ο Κώστας Λαλιώτης, με αφορμή ένα παραπολιτικό σχόλιο στην εφημερίδα «Το Βήμα», με γραπτή του δήλωση διέψευσε κατηγορηματικά φήμες και πληροφορίες που μεταφέρονταν κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι βλέπει θετικά και κινείται για τη σύγκλιση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουναντίον υποστήριξε ότι στηρίζει με θέρμη την αυτονομία του ΚΙΝΑΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε σκέψη συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν ο Κώστας Σκανδαλίδης και επί προεδρίας Σημίτη, αλλά και επί Γ. Παπανδρέου, είχε εκφράσει απόψεις για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί και ως συνομιλητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με όμορα κόμματα.

Σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή κινήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως «δεν ζητάμε απλώς τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά την ταπείνωσή του». Στην ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ούτε με σφαίρες. Οι εκλογές είναι ένα τέλος και μια αρχή». Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είπε: «Είναι η απεύθυνση ενός αγραμμάτου προς εγγράμματους». Και πρόσθεσε: «Φεύγουν πρόσωπα χωρίς επιρροή στον χώρο. Η μέθοδος με τις Γέφυρες και τα πλακάκια προκάλεσε κριτική και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ροή. Ο Άκης έχει μείνει μόνο. Ας τον πάρουν κι αυτόν, να τελειώνουμε».

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δηλώσεις το πρωί της Δευτέρας των Παπανδρέου – Λαλιώτη αποτέλεσαν μαχαιριά για τους εμπνευστές της κίνησης «Γέφυρα», που υποστηρίζουν την κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό φάνηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου στην εκδήλωση της «Γέφυρας» για την κοινή πορεία των προοδευτικών δυνάμεων παρέστησαν οι εμπνευστές της κίνησης, ο πρόεδρος της Βουλής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι υπουργοί. Ήταν εκεί και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Καραμάνου, η οποία διαγράφηκε μάλιστα από το ΚΙΝΑΛ. Απλά να σημειωθεί ότι η κα Καραμάνου την Τρίτη το βράδυ πήγε και στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια του Ποταμιού, προφανώς απογοητευμένη από το κλίμα στην εκδήλωση της «Γέφυρας».

Ολομέτωπη επίθεση

Τα όσα προηγήθηκαν τη Δευτέρα το πρωί και το μεσημέρι έδωσαν άλλον αέρα στη Φώφη Γεννηματά, η οποία σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα το βράδυ, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πρωθυπουργό σε απόγνωση μπροστά στην ήττα» αλλά και βαρίδι για την Αριστερά και τη χώρα. «Ο κήρυκας του διχασμού στήνει δήθεν τώρα γέφυρα για την Κεντροαριστερά. Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και την πολιτική απομόνωση. Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής», είπε η Φώφη Γεννηματά, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις της κατά του πρωθυπουργού.

Η αντεπίθεση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ έρχεται σε συνέχεια των επαφών που έκανε η Φ. Γεννηματά στα δύο τελευταία ταξίδια της σε Βερολίνο και Μαδρίτη, όπου επεδίωξε να αναδείξει τη σημαντική απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αξίες και τις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, προτάσσοντας τη συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με στελέχη της των ΑΝ.ΕΛ., τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τον λαϊκισμό, αλλά και τα πολιτικά αλισβερίσια που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα με μεμονωμένα στελέχη της κεντροαριστεράς, ως δείγματα πολιτικού αμοραλισμού αλλά και ευκαιριακής σύγκλισης με τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα