Τα πώς και τα γιατί της επίθεσης στο Πέραμα

Η επίθεση που δέχτηκαν μέλη του ΚΚΕ από Χρυσαυγίτες (όπως υποστηρίζει ο Περισσός) τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Πέραμα, δεν έγιναν θέμα μόνο στα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά αποτέλεσαν είδηση και σε γνωστά έντυπα διεθνώς. Παράδειγμα η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ της κάνει λόγο για “δολοφονική επίθεση” και χαρακτηρίζει το συμβάν ως το πιο βίαιο από όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, αρχή γενομένης της εισόδου του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.

“Με το Κομμουνιστικό Κόμμα να ετοιμάζεται για το φεστιβάλ νεολαίας στις επόμενες ημέρες, η επίθεση τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η ακροδεξιά προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Άλλωστε, προβεβλημένα μέλη της Χρυσής Αυγής, έχουν προβλέψει πως η χτυπημένη από την κρίση χώρα οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guadian.

Στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας υπάρχουν, επίσης, δηλώσεις αναλυτών οι οποίοι καταθέτουν την εκτίμηση ότι “η επίθεση των μελών της Χρυσής Αυγής αποδεικνύει την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να εξαπλώνουν την επιρροή τους και στοχεύουν στις γειτονιές της μεσαίας τάξης των Αθηνών”.

Κι αυτό το περί “επιρροής” δεν μοιάζει να απέχει από την πραγματικότητα, καθώς η επίθεση στο Πέραμα εμφανίζει κάποιες “ποιοτικές” διαφοροποιήσεις. Ποιες είναι αυτές; Καταρχήν από πολλούς επισημάνθηκε το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά υπήρξε ακροδεξιό χτύπημα που δεν είχε στόχο τους συνήθεις μετανάστες αλλά μέλη πολιτικού φορέα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε μία περιοχή όπου η ανεργία -λόγω και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης- χτυπάει κόκκινο, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αυξάνονται αλματωδώς. Αρκεί να δει κανείς τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, για να διαπιστώσει ότι η Χρυσή Αυγή στον δήμο Περάματος πέτυχε εκλογικό ποσοστό της τάξης του 10,91% όταν το ΚΚΕ έμεινε στο “φτωχό” (για τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής και των κοινωνικών συνθηκών) 6,18%.

Από την άλλη υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για περιστατικά επιθέσεων στο Πέραμα (προφανώς όχι το συγκεκριμένο κατά των μελών του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση), όπου ομάδες “ατίθασων” νεαρών επιτίθενται σε ανύποπτους, κλέβοντας χρήματα, κινητά κ.ά., ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν στη Χρυσή Αυγή.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα του Guardian έχει την τιμητική του και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής Μπάμπης Παπαδημητρίου. Χωρίς να τον ονοματίζει, το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας κλείνει με την αναφορά ότι “σχολιαστές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν η συντηρητική κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεργαστεί με την Χρυσή Αυγή, καθώς οι απόψεις τους σε θέματα δημόσιας τάξης, είναι ενοχλητικά ίδιες”. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι «μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή» θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ. για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα