Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όχι το ρευστό θα κρίνουν το άνοιγμα του τουρισμού

»Σε στάση αναμονής οι άνθρωποι της αγοράς που περιμένουν να δουλέψουν με οδηγίες λοιμωξιολόγων!

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η έντυπη έκδοση της «Α» επέλεξε να προτάξει στο πρωτοσέλιδό της τη δύσκολη άσκηση ισορροπίας της κυβέρνησης ανάμεσα στη δημόσια και την εθνική οικονομία.

Η δυσκολία του εγχειρήματος αυταπόδεικτη μόνο και μόνο από τα πολλά παράδοξα που παρουσιάζει. Έστω κι έτσι, η χώρα περνάει πια όπως εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς στην επόμενη φάση των μέτρων, που ως κύρια στόχευση έχουν τη διατήρηση στη ζωή της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Το πακέτο των 24 δισ. (σ.σ. αθροιστικά με τις παρεχόμενες από την Ευρώπη χρηματοδοτικές ενέσεις) που ανακοινώθηκε,  κρίνεται γενναίο παρά τις όποιες εθιμοτυπικές ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Όσο όμως οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές έχουν βγάλει ήδη τα μολύβια τους και αξιολογούν το αν και κατά πόσο το δίχτυ ασφαλείας που δημιουργεί η κυβέρνηση θα αντέξει το βάρος των συνεπειών της πανδημίας, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς, περιμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον κάτι άλλο. Αυτός ο άγνωστος Χ είναι όπως λένε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν και τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Αυτό, συμπληρώνουν, είναι ο καταλύτης που θα κρίνει το επιτυχές ή όχι άνοιγμα του τουρισμού, και όχι το πόσο ευνοϊκή θα είναι η χρηματοδότηση που θα τους παρασχεθεί.

Ήδη στην εστίαση άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% υπήρχε από πέρσι κι ότι η μετάβαση στον ίδιο χαμηλό συντελεστή της… πορτοκαλάδας και της γκαζόζας και όχι του οίνου (σ.σ. οι ελληνικοί αμπελώνες έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια)  δεν θα συντηρήσει την τουριστική κίνηση.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και οι ξενοδόχοι που αγωνιούν να μάθουν όχι μόνο αν θα επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά με τι πληρότητα θα τους επιτραπεί να ανοίξουν, για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το room service και ο καθαρισμός των δωματίων, τι θα προβλεφθεί για τις κεντρικές μονάδες κλιματισμού. Η πλέον «άγνωστη» αλλά εύλογη απορία τους; Τι θα γίνει με το κομμάτι του νομικού κινδύνου. Αναρωτιούνται δηλαδή οι ξενοδόχοι  αν η εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού σε έναν πελάτη ξενοδοχείου τους θα ενέχει αστικές ευθύνες για την επιχείρηση.

Γι’ αυτό και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι γνώστες τής εν γένει τουριστικής αγοράς τηρούν στάση αναμονής και δεν πετούν τη σκούφια τους ότι θα διασωθούν από την κρίση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα