bpbg
bpbg

Ταυτίστηκε με τον Παππά ο Τσίπρας, σκεπτόμενος την επόμενη ημέρα στο κόμμα

Θέλει να ελέγξει πλήρως την κατάσταση προλαβαίνοντας αντιδράσεις, όταν πλέον θα έχει ξηλωθεί ολοκληρωτικά το πουλόβερ

Στην αποκάλυψη της ηχογραφημένης συνομιλίας ΠαππάΜιωνή ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε κάποιες διακριτές αποστάσεις από τον πρώην υπουργό. Τώρα, όμως, με την υπόθεση Καλογρίτσα να εξελίσσεται, ξεκαθάρισε προς όλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «μαζί θα οδηγηθούμε στην κόλαση».

Διότι η ομιλία Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε έναν και μόνο στόχο και τίποτε άλλο: Να πιάσει στον ύπνο την εσωκομματική αντιπολίτευση, να δώσει κάλυψη στον Νίκο Παππά στη σκιά των διαδοχικών αποκαλύψεων για το σύστημα εξυπηρετήσεων ημετέρων που είχε στηθεί επί διακυβέρνησης της Πρώτης Φοράς Αριστεράς. Η ταύτιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με το Νο2 της κυβέρνησής του την τετραετία 2015-2019 ήταν προφανής.

Όπως επίσης προφανής ήταν και ο στόχος του να οδηγήσει το κόμμα του προς τα εκεί που θέλει. Να κάνει στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία και να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι βρίσκεται ο ίδιος στη δίνη ενός νέου βρώμικου ’89, παρά το γεγονός ότι απέφυγε να κάνει σχετική αναφορά. Όμως όλοι κατανόησαν ότι ο Τσίπρας προς το παρόν επέβαλε αυτό που έχει στο μυαλό του δίχως αντιδράσεις, εκμεταλλευόμενος ότι απουσίαζε λόγω προσωπικού προβλήματος ο Νίκος Φίλης, αλλά και το ότι ο μεν Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει την απαιτούμενη ευγλωττία, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είναι καλύτερος στα υπόγεια μαχαιρώματα.

Όμως τι θα γίνει εάν υπάρξει και συνέχεια; Και αυτό το ερώτημα δεν τίθεται έτσι απλά. Ας μη λησμονούμε ότι ο μεν Σάμπυ Μιωνή, όπως έχει ενημερώσει και ο δικηγόρος του, έχει κι άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, ο δε Χρήστος Καλογρίτσας με αλλεπάλληλες εγκλήσεις προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται από τις συνέπειες της πτώχευσης του «Τοξότη».

Τι λένε οι αντίπαλοι

Στη Νέα Δημοκρατία σχολίαζαν πως ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του εξέπεμψε πανικό κι αυτό διότι απέφυγε να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση. Όπως για παράδειγμα να πει ότι «όλα όσα λέει ο Καλογρίτσας είναι παραμύθια». Απαντήσεις επί της ουσίας δεν δόθηκαν. Τουναντίον, έστειλε το μήνυμα πως «ό,τι κάναμε το κάναμε για την παράταξη. Οπότε όλοι μαζί θα πάμε προς τον γκρεμό, ή όλοι μαζί θα γλιτώσουμε». Θεώρησε πως καλύπτοντας τον Παππά θα συσπειρώσει και τους βουλευτές του.

Ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι πλέον δεν μπορεί να αναδείξει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, οπότε θα δεχθεί εκ νέου πίεση από το Μαξίμου. Και γι’ αυτό κατέληξε στην ομιλία του «να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παραμείνει άλλο στη θέση της». Προφανώς ο κ. Τσίπρας και οι μέντορές του ονειρεύονται επανάσταση, όμως η αλήθεια είναι ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησαν μόνο προεδρικοί και ΠΑΣΟΚογενείς βουλευτές, τύπου Ραγκούση, οι οποίοι συμφώνησαν σε όλα. Αυτό που προβλημάτισε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι από την εσωκομματική αντιπολίτευση αποφάσισαν να μην πάρουν τον λόγο, με τους περισσότερους να ασχολούνται με τα κινητά τους ακόμη και όταν μίλαγε ο Τσίπρας.

Απροθυμία

Προς το παρόν, από την πλευρά του κόμματος επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ ανέχθηκε μέχρι και προσβολές, αλλά δεν στήριξε τον Παππά. Τουναντίον ασχολήθηκε με την επίθεση στη Ν.Δ. Ο Γιάννης Μπαλάφας, από την πλευρά του, σε δήλωσή του έλαβε κι αυτός αποστάσεις, τονίζοντας πως «ό,τι είναι για τα δικαστήρια να πάει στα δικαστήρια».

Συνολικά το κλίμα για τον Νίκο Παππά στο εσωτερικό του κόμματος είναι βαρύ, ενδεικτικό ότι ουκ ολίγα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αρνούνται να παραβρεθούν σε πολιτικές εκπομπές μη θέλοντας να στηρίξουν δημοσίως τον πρώην υπουργό.

Βέβαια, με τη στήριξη που παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εκτιμούν σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος για όλες τις κινήσεις του δεξιού του χεριού και προφανώς είχε εγκρίνει όλες τις… δράσεις. Μάλιστα, εκτιμούν πως η επιλογή του κ. Τσίπρα να ταυτιστεί με τον κ. Παππά είναι μία ενέργεια για να προλάβει το εσωτερικό του κόμματος πριν ξηλωθεί ολοκληρωτικά το πουλόβερ. Δηλαδή, ότι λαμβάνει τα μέτρα του, προλαβαίνοντας εσωκομματικές αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης