Τελευταία ευκαιρία του ΥΠΕΘΑ, Νικ. Παναγιωτόπουλου

Στη συνάντησή του με τη Γαλλίδα υπ. Άμυνας, Φλοράν Παρλί, πρέπει να απαιτήσει τη συμμετοχή των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών στην κατασκευή των φρεγατών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν το βράδυ της Τρίτης (11/1) στη Γαλλία όπου στην πόλη Βρέστη συνάντησε τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράν Παρλί στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Από εκεί πιθανότατα οι δυο τους μαζί με τον Νίκο Δένδια θα… πεταχτούν σημέρα περίπου μιάμιση ώρα δρόμο μέχρι τη Λοριάν για να επισκεφτούν το ναυπηγείο της Naval Group, όπου έχουν ξεκινήσει να κόβονται οι λαμαρίνες για τις φρεγάτες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Αυτές που κοστίζουν πάνω από 4 δισ. τα οποία θα πάνε εξ ολοκλήρου στη γαλλική οικονομία, αφού μέχρι στιγμής οι Γάλλοι, εκτός από κάποια ψίχουλα που έδωσαν για δήθεν συμμετοχή των Ελληνικών Αμυντικών Εταιρειών, ως ελληνικό υποέργο –κι αυτό για τα μάτια των Ελλήνων ψηφοφόρων– δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν και να δώσουν μέρος της κατασκευής σε ελληνικά χέρια.

Τουλάχιστον ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει, ως καθ’ ην αρμόδιος, μια τελευταία ευκαιρία στον δρόμο από τη Βρέστη για τη Λοριάν να απαιτήσει από τη Γαλλίδα ομόλογό του τα αυτονόητα. Δηλαδή, τη συμμετοχή μας στη γιγαντιαία αυτή εξοπλιστική προσπάθεια με το επιχείρημα ότι η Ελλαδίτσα μας δεν έχει την πολυτέλεια να ξοδεύει 4-5 δισ. για εξοπλισμούς, χωρίς να συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες και Έλληνες εργαζόμενοι.

Η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σοβαρό ποσοστό, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιου είδους συμφωνίες, και αυτό για να μη βάλουν λουκέτο οι εγχώριες ελληνικές επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα