«Τέλος» έβαλε ο Μητσοτάκης στο ενδεχόμενο συναίνεσης

«Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι ζητά πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών», τόνισε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία τοποθέτηση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλείσιμο της όποιας χαραμάδας συμφωνίας με την κυβέρνηση, με τον ίδιο να σημειώνει παράλληλα ότι δεν ανέχεται την ταύτιση «πατριωτισμού και εθνικισμού», σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες των συλλαλητηρίων. «Η αντίστροφη μέτρηση εκκίνησε, η κλεψύδρα τρέχει και ο χρόνος τώρα τρέχει για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη Μεταπολίτευση», τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες της Π.Ε. ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη νίκη πλησιάζει».

«Καλώ όλες και όλους σε μια μεγάλη συστράτευση, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να έρθουν μαζί μας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας άνοιγμα τόσο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, όσο και στους «προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες», λέγοντας πως ο αγώνας θα είναι προκειμένου να οδηγηθούν στην έξοδο «οι ψεύτες και οι φαύλοι». «Η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση, αν ο Τσίπρας και οι δικοί του το φέσι του 2015», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος δε και στην επέτειο των 3 χρόνων του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της τριετίας, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καταστροφικά για τη χώρα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αδιαφορεί η κυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον»

«Η κυβέρνηση υπονομεύει τη λύση του ζητήματος που εκκρεμεί με τη γείτονα χώρα, γιατί αδιαφορεί για το εθνικό συμφέρον, γιατί το κίνητρο του κ. Τσίπρα είναι η μικροκομματική εκμετάλλευση του ζητήματος», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εγκαλώντας την κυβέρνηση για το ότι ξεκίνησε να διαπραγματεύεται, χωρίς έχει διαμορφώσει ενιαία γραμμή. «Ο κ. Καμμένος άλλαζε άποψη ανά 6 ώρες», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι αυτή η διακυβέρνηση της χώρας είναι «κατάντια».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι ποτέ δεν προσπάθησε να διαμορφώσει εθνικό μέτωπο για το ζήτημα και για το ότι «δεν ένωσε τον λαό». «Διαπραγματεύεται κρυφά», είπε και προσέθεσε ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι «πρώτα να παγιδεύσει την αντιπολίτευση και μετά να τη συκοφαντήσει».

«Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη πατριωτική παράταξη αυτού του τόπου και υπηρέτησε πάντα με συνέπεια το εθνικό συμφέρον», ανέφερε. «Το 2008, σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Πού ήταν αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; Έγραφαν κείμενα να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όχι μαθήματα από αυτούς που υπονόμευαν τότε τον δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα. Χάρη στην απόφαση του Βουκουρεστίου η κυβέρνηση θα μπορούσε σήμερα να διαπραγματεύεται σε πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου που η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει», είπε ακόμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση σπεύδει να συκοφαντήσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον διαφωνεί. Οι πολίτες δεν δέχονται να παίζουν με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση, ζαλισμένη από μια κινητοποίηση που δεν έχει καταλάβει τη σημασία της, πήγε να απαξιώσει όσους συμμετείχαν», προσέθεσε.

«Δεν είναι ακραίοι η μεγάλη πλειοψηφία»

«Η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν δεν χαρακτηρίζεται από ακραίους», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενθυμούμενος σε αυτό το σημείο τον παππού του, ο οποίος πολέμησε στη Μακεδονία ως μακεδονομάχος. «Δεν ανέχομαι από κανένα την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον εθνικισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα από την άλλη πλευρά απτά δείγματα γραφής, πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Δεν θα συζητούσα τίποτα, αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν πρώτα ότι τα Σκόπια θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε Μακεδονικό έθνος, όπως έκανε χωρίς να πάρει απάντηση ο κ. Νίμιτς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, καλύτερη από αυτή του Βουκουρεστίου.

«Ακόμα και αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα, θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα έλυνε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συγκυρία. «Δεν θα ανεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα ανεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά, δεν θα επιτρέψω και σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευτούν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα