Τέλος εποχής για το ΤΧΣ στο μετοχικό των τραπεζών

Ανάρπαστες οι μετοχές της Πειραιώς που έβγαλε στην αγορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Λίγες ημέρες πριν τελειώσει ο Νοέμβριος του 2023 γράφαμε στις οικονομικές στήλες της «Α» ότι μετά από την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Eurobank και την Alpha Bank, καθώς και το μεγάλο placement στην Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή με την οποία θα τελείωνε ο κύκλος της διακράτησης μετοχών των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το κράτος.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Όπως λοιπόν είχε προαναγγείλει τότε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, την περασμένη Δευτέρα άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση έως 27% των,  «χαρτιών» της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκονται εις χείρας του Ταμείου και το ενδιαφέρον των επενδυτών υπήρξε ομολογουμένως άμεσο και μεγάλο. Απόδειξη της ισχυρής ζήτησης είναι το γεγονός ότι για το σύνολο των προς διάθεση τίτλων –337.599.150 μετοχές– οι προσφορές υπερκέρασαν τα 4 δισ. ευρώ και αυτό σε μόλις ελάχιστα λεπτά της ώρας! Σημειώνεται ότι το 85% των μετοχών θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και funds και το υπόλοιπο 15% θα βρεθεί στα χέρια εγχώριων επενδυτών, με το 30% εξ αυτών να ικανοποιεί τη ζήτηση λιανικής και το 70% τη ζήτηση εγχώριων θεσμικών επενδυτών.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε μεταξύ €3,70 – €4 και τα νούμερα δεν είναι τυχαία, καθώς η μεν κατώτερη τιμή αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή κλεισίματος της μετοχής της Πειραιώς το τελευταίο εξάμηνο, το δε «ταβάνι» των 4 ευρώ αφορά την τιμή που έπιασε η μετοχή στο τελευταίο χρηματιστηριακό κλείσιμο πριν ανοίξει το  βιβλίο προσφορών δηλαδή στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 1 Μαρτίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μετοχές του ΤΧΣ θα διατεθούν με discount όπως ακριβώς είχε συμβεί με το placement της Εθνικής Τράπεζας αλλά η προοπτική ήταν η ζήτηση να καλύψει την ανώτατη τιμή διάθεσης.

Η πώληση των μετοχών που είχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό που ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και το οποίο θα πιστωθεί απευθείας στα ταμεία του Ευρωπαϊκoύ Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) στο πλαίσιο της συμφωνίας απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές που αγοράστηκαν από τους επενδυτές θα πιστωθούν στις μερίδες των τελευταίων την ερχόμενη Τρίτη, 11 Μαρτίου.

Το μομέντουμ και το σερί του ΤΧΣ 

Όπως αναφέρθηκε προλογικά, η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική απόφαση αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα) και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως μάλιστα εξηγούν οι άνθρωποι του ΤΧΣ η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνει χώρα στο σωστό timing καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η Πειραιώς «έγραψε» ιστορικά υψηλά σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα τη χρονιά που πέρασε η συστημική τράπεζα παρήγαγε κέρδη ύψους €0,25/μετοχή και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ανήλθε στο 20%, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε €0,80 και 17%. Επιπρόσθετα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Πειραιώς ξεπέρασαν το 2023 το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (σ.σ. επίδοση στο +100% συγκριτικά με τα €531.000.000 το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση. Εξάλλου, τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το 2023 κατά 5%, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s) μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,5%, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών για τον συγκεκριμένο δείκτη.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η φιλόδοξη αλλά όχι ανέφικτη στοχοθεσία της διοίκησης Μεγάλου να πετύχει η Τράπεζα Πειραιώς ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ την περίοδο 2024-2026 και μέρισμα 50% των κερδών από το 2025, τότε γίνεται ξεκάθαρα δύο πράγματα:

>> Αφενός ότι συνεργασία των τραπεζικών διοικήσεων με το ΤΧΣ στα θέματα της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και της επιστροφής τους στον αστερισμό των κερδών ήταν αποτελεσματική.

>> Αφετέρου ότι το Ταμείο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το εγχώριο αλλά και διεθνές momentum που κατέστη ιδανικό για την ελληνική οικονομία και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως, άλλωστε, θυμίζουν οι άνθρωποι του Ταμείου στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και σε χρόνο λιγότερο του εξαμήνου στα κρατικά ταμεία εισέρευσαν περίπου 1,45 δισ. από το σερί των αποεπενδύσεων του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα