Τέλος οι όμιλοι στο Champions League

Με νέα όψη θα συντροφεύει τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης από την ερχόμενη σεζόν 2024-25 τους ποδοσφαιρόφιλους όλου του κόσμου το Champions League. Το κεφάλαιο των ομίλων αποτελεί πλέον παρελθόν και η κορυφαία διασυλλογική οργάνωση θα επιστρέψει το φθινόπωρο ανανεωμένη, με νέο φορμάτ και περισσότερο σασπένς.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η UEFA, το νέο Champions League θα παίζεται σε έναν ενιαίο βαθμολογικά όμιλο, στον οποίο θα συμμετέχουν 36 ομάδες και όχι 32 όπως μέχρι τώρα. Έτσι, οι αναμετρήσεις αυξάνονται σε 189 (από 125).

Ωστόσο, δεν θα παίζουν όλοι με όλους δύο φορές, όπως ισχύει στα εθνικά πρωταθλήματα. Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των 9 με βάση τον ατομικό συντελεστή τους, που ορίστηκε στην αρχή της σεζόν (συντελεστής πέντε περιόδων, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης σεζόν). Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει την κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της Συνομοσπονδίας.

Κάθε σύλλογος θα αντιμετωπίσει 8 ομάδες (δύο αντίπαλοι από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ) και θα έχει τέσσερα παιχνίδια εντός και τέσσερα εκτός έδρας. 

Στην κανονική περίοδο δεν θα κληρώνονται να αναμετρηθούν μεταξύ τους σύλλογοι από την ίδια εθνική ομοσπονδία, με εξαίρεση -ίσως- τις ομοσπονδίες που έχουν τέσσερις ή περισσότερες ομάδες.

Η βαθμολογία θα είναι ενιαία για τις 36 ομάδες. Με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, οι οκτώ πρώτες θα πάρουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16». 

Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η ως τη 16η θέση θα τεθούν επικεφαλής ως «ισχυρές» και θα αναμετρηθούν με εκείνες που κατετάγησαν στις θέσεις 17-24 ως «αδύναμες», με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα των πρώτων. Οι οκτώ που θα προκριθούν απ’ τη φάση των πλέι οφ μαζί με τις οκτώ πρώτες ουσιαστικά θα συνθέσουν τους 16 της διοργάνωσης. Στα νοκ άουτ βεβαίως δεν θα υπάρξουν αλλαγές, όπως και στην προκριματική φάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες ομάδες τερματίσουν στις θέσεις 25-36, θα αποκλειστούν από όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

Οι οκτώ αγωνιστικές της φάσης του «πρωταθλήματος» θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο.

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η αγωνιστική: 17–18 Σεπτεμβρίου 2024
  • 2η αγωνιστική: 1–2 Οκτωβρίου 2024
  • 3η αγωνιστική: 22–23 Οκτωβρίου 2024
  • 4η αγωνιστική: 5–6 Νοεμβρίου 2024
  • 5η αγωνιστική: 26–27 Νοεμβρίου 2024
  • 6η αγωνιστική: 10–11 Δεκεμβρίου 2024
  • 7η αγωνιστική: 21–22 Ιανουαρίου 2025
  • 8η αγωνιστική: 28–29 Ιανουαρίου 2025
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα