«Τέλος στην γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις»

Με στόχο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και ξεκάθαρο πλαίσιο, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα όλες τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για το Νέο Στρατηγικό Πλαίσιο Απλοποίησης της Αδειοδότησης των Επιχειρήσεων. Ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πέρασε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θέλει να βάλει τέλος στο ζουρλομανδύα της γραφειοκρατίας και στις αγκυλώσεις που καθυστερούν τους επενδυτές και τους πολίτες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα.

Μάλιστα λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις διαδικασίες απλούστευσης των αδειοδοτήσεων νέων επιχειρήσεων, ο υπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter, πως είναι αποφασισμένος να δώσει ένα «ηχηρό» χτύπημα στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

«Ορισμένοι θα αντιδράσουν»

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προχωρούμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές, που για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν συνολικά το ζήτημα των αδειοδοτήσεων. Η προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο στενής μας συνεργασίας με έναν από τους πλέον εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα. Με πόρους ΕΣΠΑ, εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος πολύ χρήσιμη μελέτη -780 σελίδων!-όπου αναλύονται τα προβλήματα.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως ορισμένοι θα αντιδράσουν σε αυτές τις αλλαγές επειδή τα σημερινά γραφειοκρατικά προβλήματα ενισχύουν το «γρηγορόσημο», ενώ -όπως είπε- στόχος της κυβέρνησης είναι η επιχείρηση να μην περιμένει να πάρει τις άδειες, αλλά αυτές θα έπονται της λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με χρόνο ουσιαστικής εφαρμογής από τα τέλη του 2014, που ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει ως εξής:

Το Σχέδιο Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα συνδέεται πιο στενά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αφορά κάθε τύπου άδεια όπως άδειες εγκατάστασης, λειτουργίας, ίδρυσης επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, ειδικές άδειες κ.λπ. Αφορά μεγάλο εύρος κλάδων όπως βιομηχανικές δραστηριότητες, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικά έργα, συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών κι επιχειρηματικά πάρκα.

Στόχος η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς εμπόδια για τις επιχειρήσεις, διαφάνεια και δημοσιονομικό όφελος.

Τέσσερις άξονες

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι η στρατηγική κινείται σε τέσσερις άξονες:

Σύστημα δήλωσης συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Πλέον η επιχείρηση δεν θα περιμένει πότε το Δημόσιο θα την ελέγξει και θα εκδώσει την άδεια. Δηλαδή, με το νέο σύστημα η επιχείρηση θα δηλώνεται αμέσως και θα τεκμαίρεται η συμμόρφωσή της με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα χρησιμοποιούνται τρία εργαλεία:

Αυτοσυμμόρφωση, που η ίδια η εταιρεία θα δηλώνει με ανάληψη της σχετικής ευθύνης και θα φέρει το βάρος της απόδειξης. Επίσης, πιστοποίηση τρίτου, δηλαδή το outsourcing της διαδικασίας όπως γίνεται π.χ. στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, αλλά και αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς. Για παράδειγμα, προσκομίζοντας ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα συνάγεται πως οι εταιρείες που υποχρεωτικά ασφαλίζουν μια εγκατάσταση έχουν εξετάσει εκ των προτέρων αν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές.

Μετατίθενται οι έλεγχοι από το στάδιο παροχής της άδειας στο στάδιο της λειτουργίας της εκάστοτε δραστηριότητας

Δηλαδή, ο έλεγχος θα γίνεται σε δειγματοληπτική βάση και δεν θα εξετάζονται χαρτιά πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση, αλλά εγκαταστάσεις εν λειτουργία. Με τον έλεγχο εν λειτουργία, η επιχείρηση θα τηρεί αδιαλείπτως τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του νόμου, αφού θα μπορεί να ελέγχεται ανά πάσα στιγμή. Όπως ανέφερε ο υπουργός, μεγάλο μέρος της μεταρρύθμισης αφορά την αποσαφήνιση των προδιαγραφών και των προτύπων που θέτει ο νόμος για την εκάστοτε δραστηριότητα.

Οι έλεγχοι θα διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα

Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών οργάνωσης και λειτουργίας. Δηλαδή, outsourcing θα υπάρχει στις αδειοδοτήσεις αλλά και σε τμήματα των ελέγχων. Για να γίνει αυτό, οι φορείς θα πρέπει να έχουν τα προσόντα και αυτά να είναι πιστοποιημένα.

Εγκαθιδρύεται ένα κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας

Το σύστημα αυτό θα έχει μορφή portal και θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες. Σε αυτό θα έχουν πρόσβαση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είτε για την εύρεση πληροφοριών, είτε για να διεκπεραιώσουν κομμάτια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Η αρχειοθέτηση των στοιχείων κάθε επένδυσης θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα υπάρχει εξ αποστάσεως πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα