Τέλος στο χάρτινο τιμολόγιο, ζήτω το e-timologio

Δίμηνη παράταση για απόσυρση χωρίς πρόστιμο των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να διασυνδεθούν με την ΑΑΔΕ

Το ντεμπούτο του Νοέμβρη έστειλε στο χρονοντούλαπο της φορολογικής ιστορίας τα χάρτινα τιμολόγια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες/ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς από 1ης/11/2021 κατέστη υποχρεωτική η ηλεκτρονική διαβίβαση –και μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο– των σχετικών παραστατικών στο «myData», την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που σχεδιάστηκε για τον σκοπό αυτό.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ακολουθώντας τη… σειρά των φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που τηρούν απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των €100.000 και των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των €50.000, όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ακόμη και όσοι επαγγελματίες εργαζόμενοι αμείβονται με το γνωστό «μπλοκάκι» κινούνται πλέον στον αστερισμό των e-τιμολογίων.

Με τα όσα, πλέον, ισχύουν οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα μπορούν να χρησιμοποιούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης στην περίπτωση είτε που είχαν εκδώσει έως 50 τιμολόγια, είτε είχαν ακαθάριστα έσοδα έως €50.000 κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, αυτές μπορούν να χρησιμοποιούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης μόνο στην περίπτωση είχαν εκδώσει έως 50 τιμολόγια, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Λύνει τα χέρια των «μικρών» το timologio

Για τη διαβίβαση των παραστατικών οι υπόχρεοι που τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των €50.000 και εκδίδουν έως και 50 τιμολόγια πώλησης ετησίως μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν την πλατφόρμα timologio. Πρόκειται για την ειδική φόρμα τής ΑΑΔΕ για ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA.

Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής timologio, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε αρχεία μορφής pdf τα κάθε είδους παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.). Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα).

Θα πρέπει, φυσικά, να υπογραμμιστεί ότι την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και το αληθές των παραστατικών που εκδίδονται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή timologio έχει ο χρήστης. Υπό την ευθύνη του υπόχρεου χρήστη είναι, επίσης, η αποστολή των εκδιδόμενων παραστατικών στον λήπτη τους αφού στην εφαρμογή timologio δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη-δυνατότητα.

Προθεσμίες, εξαιρέσεις και… εκσυγχρονισμός

Από τις φορολογικές αρχές εφιστούν την προσοχή των υπόχρεων στην 31η Μαρτίου 2022, καθώς πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που μέχρι τότε οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν παραστατικά εσόδων υποχρεούνται να τα «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα του myDATA. Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

Εξάλλου, τη δυνατότητα χρήσης τής δωρεάν εφαρμογής timologio δεν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους ξεπερνούν τις €50.000 και εκδίδουν περισσότερα από 50 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών κατ’ έτος. Οι εν λόγω υπόχρεοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τις ειδικές εφαρμογές που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία προκειμένου να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών κ.λπ.) με την ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) θα πρέπει ήδη να έχουν ολοκληρώσει:

1] Την αναβάθμιση των φορολογικών μηχανισμών τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,

2] Τη διασύνδεσή τους ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (μία προς μία) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,

3] Την πλήρη απόσυρση παλαιών φορολογικών μηχανισμών που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Σημειώνεται ότι για την απόσυρση των παλαιών μοντέλων των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) ο διοικητής της ΑΑΔΕ εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα έχουν το περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να… εκσυγχρονιστούν δίχως να κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα