Τέσσερεις κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας

Καθώς καταλαγιάζει ο θόρυβος από τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχουν μπροστά τους μία πολύ δύσκολη εβδομάδα.

Κι αν το τοπίο για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον θολό, αυτό που με βεβαιότητα μπορεί κανείς να πει, είναι ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες υπάρχουν μία σειρά από σημαντικές συσκέψεις για το ελληνικό ζήτημα.
Α) Το ραντεβού Μέρκελ – Ομπάμα και την σύνοδο των G7 την Κυριακή όπου αν και η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στο μενού θα κυριαρχήσει. Η Μέρκελ φρόντισε σήμερα να αποκρούσει προκαταβολικά υποδείξεις και πιέσεις προερχόμενες από την ηγεσία των ΗΠΑ.

Β) Το ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που εκκρεμεί και όπου θα πρέπει η Αθήνα να αποσαφηνίσει τη θέση της έναντι του σχεδίου – συμφωνίας και να προσδιοριστούν τα επόμενο ίσως βήματα στη διαπραγμάτευση.

Γ) Τη νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη όπου οι πιέσεις που δέχεται πλέον ο Μάριο Ντράγκι από μέλη του ΔΣ -ιδίως μετά την κίνηση της Αθήνας να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ και να την …σπρώξει μαζί με τις άλλες στο τέλος του μήνα- να λάβει αποφάσεις για τα collaterals.

Δ) Τη συνεδρίαση του EuroworkingGroup την Πέμπτη.

Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε ως δεδομένο, είναι η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις των δανειστών ως βάση συζήτησης και επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια ακόμη συμφωνία αλλά θέλει μια συνολική λύση -τους χρέους περιλαμβανομένου. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, πως με αυτή την κίνηση στόχευε στο εσωτερικό ακροατήριο και το εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρά τους συνομιλητές του στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του όταν αναφέρθηκε στην πρόταση των 47 σελίδων που υπέβαλε η Αθήνα στους εταίρους. «Αυτή η πρόταση είναι η διάθεσή μας για συμβιβασμό. Δεν αποτύπωσε καθαρά τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά προσπάθησε να περιλάβει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Ήταν σαφής απόδειξη του σεβασμού μας στη διαπραγμάτευση και τους συνομιλητές μας».

Ωστόσο, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός πως επέμεινε ότι αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική βάση συμφωνίας που θα σέβεται την λαϊκή εντολή και τους κανόνες της Ε.Ε. Παρά τη σκληρή ρητορεία του πρωθυπουργού και τη δήλωση ότι τον εξέπληξε δυσάρεστα η πρόταση Γιούνκερ, η πολιτική εκτίμηση που κάνουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συζήτηση της Παρασκευή ,είναι ότι οι δρόμοι συνεννόησης παραμένουν ανοιχτοί και η προοπτική συμφωνίας επίσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα