Τετ-α-τετ Κατσαφάδου με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Στην ατζέντα της συνάντησης το μεταναστευτικό και το θέμα του Αφγανιστάν

Τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduarad Heger, υποδέχτηκαν σήμερα Τετάρτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Κώστας Κατσαφάδος και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης. 

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός συνοδευόταν από την πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Ελλάδα Iveta Hricova, την υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας του Ingrid Brockova και τη σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων L`ubica Karvasova.

Ο κ. Κατσαφάδος, αφού καλωσόρισε τον Eduarad Heger τον ευχαρίστησε για την τιμή της επίσκεψής του και μεταξύ άλλων τόνισε:

« Όπως γνωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα, έχει πάρει ξεκάθαρη απόφαση να διαφυλάξει τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, καθώς γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σταθερή μας θέση είναι ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα σύνορα με τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τις αξίες της Ευρώπης.

Παράλληλα και θέλω να είμαι ξεκάθαρος είμαστε απέναντι σε όσους επιχειρούν την εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Την εμποδίσαμε στον Έβρο, την περιορίσαμε στα νησιά και μπορώ να σας πω ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 85%. Και αυτό έγινε χάρι στη συνεργασία που είχαν τα στελέχη του Λιμενικού – Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα του Αφγανιστάν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε ότι:

«Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια.».

Τέλος ο κ. Κατσαφάδος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία της Σλοβακίας για τη βοήθεια που πρόσφερε η χώρα τους στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Eduarad Heger, ευχαρίστησε τον κ. Κατσαφάδο, για τη θερμή υποδοχή, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής κ. Κλιάρη και τα στελέχη των υπηρεσιών που τον ενημέρωσαν με πληρότητα για την προσφορά της Ελλάδας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό δεσμεύτηκε για την συνέχιση της καλής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε επίδειξη συντονισμένης επιχείρησης από την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό- Ακτοφυλακή και την Υπηρεσία Υποδοχής και ταυτοποίησης, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τον τρόπο λειτουργίας τους στο μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα