Ελλάδα και Κύπρος: Επιμένουν για κυρώσεις στην Τουρκία

Ποιες προϋποθέσεις έθεσε ο Μητσοτάκης στον Σαρλ Μισέλ για την Διεθνή Διάσκεψη και τι ζητά ο Αναστασιάδης

Δεν είναι λίγοι ακόμη κι εντός Ελλάδας που εκτιμούν πως η Τουρκία γλίτωσε τις κυρώσεις, λόγω της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει το Oruc Reis στην Αττάλεια. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει και αναλύσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση θα κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία για να συζητήσει όλα τα θέματα που θέλει η Τουρκία.

Μάλιστα μεταξύ ακραίων εθνικιστικών κύκλων ήδη έχει αναπτυχθεί μία ρητορία ότι ο Μητσοτάκης είναι έτοιμος να γκριζάρει περιοχές του Αιγαίου. Κι όλα αυτά επειδή στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ αναφέρθηκε στην αιγιαλίτιδα ζώνη. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική και την έχει ξεκαθαρίσει η χώρα μας σε όλους όσοι πιέζουν για διάλογο. Πως ο διάλογος αυτός θα γίνει μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την κήρυξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Και μάλιστα εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να πάμε στην Χάγη με συνυποσχετικό. Κάτι που δεν επιθυμεί η Τουρκία όπως φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε η Ελλάδα να αποκηρύξει τον χάρτη της Σεβίλλης που καταρρίπτει με βάση το δίκαιο των θαλασσών το αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Τουναντίον επιθυμούν να γίνει διάλογος και για άλλα ζητήματα που έχουν λυθεί από την συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι θεωρούν πως με την κίνηση να αποσύρουν το Oruc Reis έβαλαν δύσκολα στην Ευρώπη και θα γλιτώσουν τις κυρώσεις από την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Κυρώσεις για τις οποίες συζήτησε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) στο Μαξίμου.

Οι κυρώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και το πιθανότερο είναι να μην φύγουν, καθώς ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είναι αποφασισμένος να θέσει βέτο, στηριζόμενος και από αρκετές χώρες. Και αυτό διότι τα τούρκικα πλοία εξακολουθούν να παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Γερμανοί και συνολικά οι Ευρωπαίοι πιέζουν για διάλογο και η πρόταση τους είναι σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά έχουν δηλώσει θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά με προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών και η αποδοχή της Τουρκίας να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Από πλευράς Κύπρου ωστόσο, τονίζουν πως όσο τα τουρκικά ερευνητικά παραμένουν εντός κυπριακής ΑΟΖ, οι κυρώσεις δεν μπορεί

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα