«Θέλουμε τρεις μήνες παράταση για τη διαθεσιμότητα»

 Να παραταθεί για τρεις μήνες το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας που θα περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013 ήταν το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ελεγκτές της τρόικας στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από την πλευρά τους οι πιστωτές μας τήρησαν σιγή ιχθύος στο αίτημα του υπουργού και δεν έδωσαν καμία απάντηση, παρότι (ο υπουργός) πρόβαλε το επιχείρημα πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές.

Αντιθέτως, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας και των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα, ενώ δεν αναφέρθηκαν στις απολύσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι, αντί για το Δεκέμβριο, οι εν λόγω υπάλληλοι, θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα έως το Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο 2014. Επί του αιτήματος αναμένεται να τοποθετηθούν οι επικεφαλής της τρόικας στη νέα συνάντηση που έχει οριστεί για την Παρασκευή το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό πάντως του θετικού κλίματος, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί η αναγνώριση απ’ όλες τις πλευρές -του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της Κομισιόν- των προσπαθειών που κατέβαλε το υπουργείο για την επίτευξη να τεθούν στην κινητικότητα 12.500 υπάλληλοι.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, υποστήριξαν με έμφαση ότι η αξιοπιστία του υπουργείου θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο αποτελούσαν πάντα το «αγκάθι» στις συνομιλίες των δύο πλευρών. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεφύγουμε από αυτό που λέμε κινητικότητα και να πάμε πλέον στον πυρήνα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα και της διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σιγά σιγά φεύγουμε από το ποσοτικό και πάμε στο ποιοτικό» υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στους τροϊκανούς και το θέμα της ουσίας των διαρθρωτικών αλλαγών και όχι μόνο των ποσοτικών μνημονιακών υποχρεώσεων του υπουργείου, κάτι που είδαν με θετική διάθεση οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως και τη μετακίνηση υπαλλήλων σε τομείς του δημοσίου όπου υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε το αίτημα να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι υπάλληλοι (εκτιμώνται στις 6.000) που υπηρετούν με προσωρινές διαταγές σε φορείς του δημοσίου και οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση των διαδικασιών. Ένα θέμα που θα διευκρινιστεί σε επόμενες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα