«Θέσαμε το πλαίσιο, διαπραγματεύσου»

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μετέφερε ξεκάθαρα τη θέση τη δική μας σε μία συνάντηση που έγινε πρόσφατα και με παρόντα τον υπουργό των Οικονομικών».

Ο Φίλιππος Σαχινίδης με δηλώσεις του ξεκαθαρίζει πως το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει το πλαίσιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και δεν προτίθεται να δεχθεί τίποτε άλλο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μάλιστα τονίζει ότι είναι σειρά των αρμοδίων να διαπραγματευτούν. «Δεν πρέπει να γίνει καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά. Θέσαμε, δηλαδή, συγκεκριμένες προτεραιότητες, γιατί κρίνουμε ότι στις παρούσες συνθήκες, πολίτες οι οποίοι πήραν ένα δάνειο, αγόρασαν ένα σπίτι, έχασαν τη δουλειά τους ή μειώθηκαν πάρα πολύ τα εισοδήματά τους, δεν είναι αυτό που λέμε «στρατηγικοί κακοπληρωτές», τους οποίους θέλουμε να εντοπίσουμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί δεν θα γίνουν η αιτία να καταπέσουν τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών και να δημιουργηθεί καινούργιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.

Γι’ αυτό και εγκαίρως είχαμε προνοήσει με επισημάνσεις, και με βάση και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί, και γι’ αυτό το ζήτημα αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα που είχαν τεθεί από τη μεριά της τρόικας σε ό, τι αφορά την αναγκαιότητα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων για να καλυφθεί το κενό» σημείωσε ο κ. Σαχινίδης συμπληρώνοντας πως «ο πήχης των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι κάθε φορά στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις αλλά και οι ανάγκες των πολιτών και της χώρας.

Και σε κάθε περίπτωση, προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι θα πρέπει να είναι ψηλότερα από εκεί που τον είχαμε θέσει εμείς ως ΠΑΣΟΚ και δεχόμασταν τότε κριτική, από όσους σήμερα έχουν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων». «Γιατί λοιπόν δεν κάνουμε τώρα μία συζήτηση μαζί τους, να τους πούμε: «Πέστε μας, ποια είναι τα θέματα τα οποία σας προβληματίζουν σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών»;

Και από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να πετύχουμε, από κει και πέρα ο καθένας θα καταθέσει τις προτάσεις του μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου θα επιτευχθεί η αναγκαία σύγκλιση» σημειώνει. «Δεν έχουμε περιθώρια να υποχωρήσουμε από τη θέση τη γενική που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ «καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τα μεσαία και τα φτωχά νοικοκυριά» καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Διαβάστε επίσης