Θετική ατζέντα το αντίδοτο στη φθορά

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμαυρώσει το αφήγημα της επόμενης ημέρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντιλαμβάνεται και τα σημάδια φθοράς που παρουσιάζει η κυβέρνηση, όπως επίσης και την κόπωση των πολιτών λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία που αισίως συμπλήρωσαν ένα χρόνο.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να πιστεύει ότι από τον Μάιο θα επιστρέψει σταδιακά η χώρα σε καθεστώς ελευθερίας και σε συνδυασμό με το ότι θα προστίθενται όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι, τότε θα μπορεί και η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, που η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, ότι μόνο με μεταρρυθμίσεις θα κάνει το άλμα που χρειάζεται η χώρα.

Ο Φεβρουάριος ήταν ένας πραγματικά πολύ δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση. Ένας μήνας που η κυβέρνηση πιέστηκε και από την έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού και από την πίεση που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση στη Βουλή, αλλά και από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις τόσο για το νομοσχέδιο για την παιδεία, όσο και για να υποστηριχθούν τα αιτήματα του Κουφοντίνα. Επίσης, όπως αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει φθορά για την κυβέρνηση, την οποία δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν την καρπώνεται διότι πορεύεται δίχως σχέδιο εδώ κι ένα χρόνο. Επίσης, οι ασκήσεις ισορροπίας ως ακροβάτες μεταξύ της αστικής δημοκρατίας και του Κουφοντίνα βοηθούν την κυβέρνηση να μη νιώθει την καυτή ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν εφησυχάζει τον πρωθυπουργό.

Και μπορεί στο Μαξίμου να κομπάζουν ότι ξέρουν να διαχειρίζονται κρίσεις, εν τούτοις ήδη οι πολίτες νιώθουν κουρασμένοι λόγω της πανδημίας, αλλά και την οικονομική αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα και η υπόθεση Λιγνάδη κόστισε. Και ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί και διατηρεί βενζίνη στο ντεπόζιτο, όμως επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός ποτέ δεν είσαι σίγουρος για τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι επικρατεί πανικός στο Μαξίμου. Τουναντίον, όπως ισχυρίζονται, ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει θετική ατζέντα.

Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα δυσκολίες μπροστά. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδεικνύει αντοχές, παρά την αυτονόητη φθορά. Και εφόσον τα πράγματα βελτιωθούν, τότε το σκηνικό είναι πιθανό να αλλάξει. Αυτή είναι και η μεγάλη εικόνα που βλέπει ο κ. Μητσοτάκης ενόψει των επόμενων μηνών. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι, εφόσον αποκατασταθεί ένας βαθμός κανονικότητας, η αλλαγή των συναισθημάτων θα είναι ραγδαία για τους πολίτες, οι οποίοι σε αυτό το στάδιο πασχίζουν να δουν την προοπτική μπροστά.

Σημείο καμπής στον σχεδιασμό, αλλά και στις αναλύσεις του Μαξίμου είναι ο Μάιος, με αφετηρία το Πάσχα, για το οποίο όλοι οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προεξοφλούν ότι θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Αν και σιγά-σιγά οι περισσότεροι ομολογούν ότι δύσκολα θα αρθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ώστε οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους, εν τούτοις αρκετές δραστηριότητες θα έχουν απελευθερωθεί, με στόχο να μην ξανακλείσουν. Επίσης, ελπίζουν ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου ή έστω στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο και θα επιστρέψουν και οι μαθητές στα σχολεία.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί ένα από τα ζητήματα που είναι πρώτης προτεραιότητας για το Μαξίμου

Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις είναι ότι θα έχει αυξηθεί ο εμβολιασμός, καθώς πέραν του ότι πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθεί και για τους άνω των 65, αναμένονται  περί το 1 εκατ. εμβόλια της Pfizer και οι πρώτες 400.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, που θα διευκολύνουν πολύ τον σχεδιασμό. Η κεντρική εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο, συνεπώς, είναι πως, έως τον Μάιο, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες 60+ ετών και αυτοί με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτι που θα έχει και σημαντική αποτύπωση στο σύστημα Υγείας.

H Ν. Σμύρνη και αλλαγή ατζέντας με Παππά

Στο μεταξύ, το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί και το περιστατικό με την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή. Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι που ενδέχεται να προκύψουν μετά την ΕΔΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το περιστατικό ήταν ένα πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης, την οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί η Κουμουνδούρου.

Το πόσο μπορεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση –αρχικά κοινωνικά και μετά πολιτικά– μετά από το άγριο ξυλοκόπημα του 24χρονου αστυνομικού την Τρίτη στη Ν. Σμύρνη στο περιθώριο της συγκέντρωσης κατά της αστυνομικής βίας, είναι κάτι που για την ώρα δεν μπορεί να προβλεφθεί. Για αρχή, πάντως, η κυβέρνηση έστρεψε τα βέλη της στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση και ότι επιχειρεί να οξύνει το πολιτικό κλίμα με τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης, όπως και στην περίπτωση Κουφοντίνα. Μάλιστα, η Ηρώδου Αττικού  κάρφωσε και τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τρικάκια που μοίραζε στη Ν. Σμύρνη την Τρίτη, με τη φράση «Πριν τη λέξη Μαρέβα, βάζουμε πάντα τη λέξη υπέρκομψη. Ελληνικά ΜΜΕ 2021».

Φυσικά, η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία με την κατάθεση στη Βουλή πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά. Οπότε με πολύ εύσχημο τρόπο η κυβέρνηση θα αλλάξει την ατζέντα και θα δημιουργήσει νέο εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της προανακριτικής, καθώς οι πολίτες θα θυμηθούν τις καταγγελίες του Καλογρίτσα, ενώ δεν αποκλείονται κι εκπλήξεις κατά τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα