Θύμα… παρεξήγησης δηλώνει ο Επίτροπος

Να μαζέψει τα όσα είπε περί… αλλαγής συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας, επιχείρησε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. «Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έδρα της Κομισιόν προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, ως τον Ιούνιο του 2019, μετά τη σχετική απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου. Ο κ. Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες».

Ο Επίτροπος της Κομισιόν ανέφερε ως παράδειγμα την ΠΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με την Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή», πρόσθεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

«Τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν»

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του για σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ο Γιοχάνες Χαν απάντησε: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στα Τίρανα σε λίγες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα