Θυμήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη από τους… δούλους τους οι Ολλανδοί

«Άσχημη, οδυνηρή και ακόμη και εντελώς ντροπιαστική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ρούτε την ολλανδική ιστορία περί δουλείας

Ένα ταμείο που χρηματοδοτηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση με κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να «τρέξουν» δράσεις-πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κληρονομιάς της δουλείας στην Ολλανδία και στις πρώην αποικίες της και ενίσχυσης της εκπαίδευσης σχετικά με το θέμα ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Πρόκειται επί τη ουσίας για τη δημόσια «συγγνώμη» της χώρας της τουλίπας που εκφράστηκε παραμονές Χριστουγέννων δια στόματος Ρούτε αναφορικά με την ιστορικό ρόλο της ολλανδικής πολιτείας στο φαινόμενο της δουλείας και του δουλεμπορίου.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογραφικό ακροατήριο, ο Ρούτε είπε ότι η ολλανδική ιστορία περί δουλείας είναι συχνά «άσχημη, οδυνηρή και ακόμη και εντελώς ντροπιαστική» θυμίζοντας ότι περισσότεροι από 600.000 Αφρικανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά διακινήθηκαν από Ολλανδούς δουλέμπορους και στάλθηκαν για καταναγκαστική εργασία σε αποικίες φυτειών, κυρίως στο σημερινό Σουρινάμ (πρώην Ολλανδική Γουιάνα).

«Επί αιώνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρούτε «το ολλανδικό κράτος και οι εκπρόσωποί του διευκόλυναν, τόνωσαν, συντήρησαν και επωφελήθηκαν από την δουλεία. Επί αιώνες, στο όνομα του ολλανδικού κράτους, ανθρώπινα όντα μετατράπηκαν σε εμπορεύματα, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης».

Σε κάθε περίπτωση η παραδοχή αλλά και η «απολογία» του Ολλανδού πρωθυπουργού για τα όσα απάνθρωπα συνέβησαν μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα στο πλαίσιο των αποικιοκρατικών πρακτικών της εποχής, δεν μεταφράζονται σε κάποιου είδους χρηματική αποζημίωση εκ μέρους της κυβέρνησης της Ολλανδίας προς τους απογόνους –εγγόνια ή δισέγγονα– ανθρώπων που σκλαβώθηκαν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα