Τη… δίαιτα των κυρώσεων θέλει να σπάσει ο Αμπράμοβιτς

Ο Ρώσος ολιγάρχης προσέφυγε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούμενος ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα των κυρώσεων μόνο και μόνο εξαιτίας της φήμης του και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς του

Σε μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσε περίπου στα μέσα του Μάη στο Euronews ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε υποστηρίξει μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι η επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία είναι αποτελεσματικές –άσχετα με το αν πολλοί πιστεύουν το αντίθετο– αλλά αυτό αργεί να φανεί.

«Είναι σαν τη δίαιτα. Θέλεις να κάνεις δίαιτα; Δεν μπορείς να χάσεις 30 κιλά σε μια εβδομάδα» είχε πει χαρακτηριστικά ο 76χρονος Ισπανός πολιτικός. Βέβαια απ΄ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και άρχισε να βρέχει… κυρώσεις έχει περάσει πολύ περισσότερος χρόνο από μία εβδομάδα, η δε «δίαιτα» μπορεί να αποδειχτεί ότι σηκώνει κι… εξαιρέσεις.

Την εξαίρεσή του από την «δίαιτα» των διεθνών κυρώσεων επιδιώκει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς προσφεύγοντας σχετικά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που επικαλούνται ο μεγιστάνας και οι νομικοί εκπρόσωποί του είναι ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. σε Ρώσους αξιωματούχος και μια σειρά από Ρώσους επιχειρηματίες μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είναι αβάσιμες και συμπεριέλαβαν και τον Αμπράμοβιτς μόνο και μόνο εξαιτίας της φήμης του και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς του.

Το σκεπτικό της Ε.Ε. βάσει του οποίου ο 56χρονος σήμερα Αμπράμοβιτς συμπεριλήφθηκε τον Μάρτιο του 2022 στις λίστες των… επικηρυγμένων είναι πως πρόκειται για έναν ολιγάρχη που έχει στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και που η «προνομιακή πρόσβασή» του στον επικεφαλής του Κρεμλίνου τον βοήθησαν να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία του που σύμφωνα με το Forbes ξεπερνούν σε καθαρή αξία τα 9 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι είχε προσφύγει κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. στις 25 Μαΐου του 2022 και προχθές Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη η ακρόαση για την προσφυγή του ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε..

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα