Τη δική του ρότα χάραξε ο Αβραμόπουλος

Βρέθηκε στον… προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά τελικά ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο λόγος για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος κάθε άλλο έχει απενεργοποιηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή, λόγω του ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως Κοινοτικός Επίτροπος, έχοντας ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο, αυτό της μετανάστευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αιφνίδια κίνησή του να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. αφενός μεν δείχνει ότι θέλει να αποστασιοποιηθεί από την εποχή Σαμαρά, αφετέρου δε να θέσει ισχυρή υποψηφιότητα στις μελλούμενες πολιτικές εξελίξεις. Εξελίξεις, για τις οποίες οι αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι πολυεπίπεδες. Όχι μόνο στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ξάφνιασε τους πάντες και επισκίασε εν πολλοίς και την επτάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.. Ο νυν επίτροπος της Ε.Ε. έστειλε ουσιαστικά μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση: είμαι «παρών» στις εξελίξεις. Η στρατηγικής σημασίας κίνηση του έδειξε ότι ο ίδιος έχει στο νου του την εμπλοκή του στην ελληνική πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα και άρα η παραμονή στις Βρυξέλλες μπορεί να είναι μια σύντομη παρένθεση.

Ο ίδιος με την απόφασή του, η οποία δεν ήταν όπως προκύπτει εν γνώσει του Αντώνη Σαμαρά, όπως λέει η πλευρά του κ. Αβραμόπουλου αν και το διαψεύδει η ηγεσία της ΝΔ, χαράσσει διακριτική πορεία και ενισχύει το προφίλ του ενόψει μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων, όχι τόσο εντός ΝΔ όσο και ευρύτερα στην κεντροδεξιά και στη χώρα. Ο κ. Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου, η οποία είχε θεσπιστεί με το συνέδριο της ΝΔ το καλοκαίρι του 2010 και πολλοί λένε ότι πλέον αποστασιοποιείται με τον τρόπο του από τη σημερινή ηγεσία. Και το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν το στέλεχος εκείνο που καθόρισε εν πολλοίς και την εσωκομματική αναμέτρηση το 2009, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία της ΝΔ, να στηρίξει στη βάση πολιτικής συμφωνίας αρχών και θέσεων τον Σαμαρά απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη και να δώσει μάχη για να γίνει η εκλογή από τη βάση και όχι από το συνέδριο.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος, μετά την επιλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αθετώντας την πολιτική συμφωνία που υπήρξε μεταξύ τους, ενδέχεται να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στην ανασύνταξη της κεντροδεξιάς, ενώ το όνομά του τίθεται πολύ ψηλά στη λίστα των προσώπων που μπορεί να αναλάβουν θέση ευθύνης σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας εάν προκύψει θέμα. Ο ίδιος κατέθεσε πολιτική πλατφόρμα στην Πολιτική Επιτροπή κάνοντας λόγο για μια «μη φοβική ΝΔ» που πρέπει να εκφράζει το μεταρρυθμιστικό, μετριοπαθή χώρο του κέντρου και έστειλε μήνυμα ότι δεν έχει καμία διάθεση να παραμείνει απαθής στις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται.

Ο κ. Αβραμόπουλος με την ομιλία του πήρε αποστάσεις από τη βασική γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γύρισε την πλάτη στο κόμμα στις εκλογές και σημείωσε πως η ήττα δεν θα πρέπει να αποδίδεται στην παροχολογία αντιπάλων. «Στις 25 Ιανουαρίου ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού μας γύρισε την πλάτη και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα στην παροχολογία αντιπάλων μας. Πρέπει να κάνουμε γενναία αυτοκριτική και να αναγνωρίσουμε λάθη που κάνουμε. Να τελειώσουμε σήμερα με την φοβική ΝΔ» σημείωσε.

Από την παρέμβασή του προέκυψε το μήνυμα περί τέλους της φοβικής σημερινής ΝΔ και της ανάγκης ανασυγκρότησής της σε ένα κόμμα-παράταξη με κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό προφίλ. «Ο ιδεολογικός άξονας της παράταξης θα πρέπει να εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο της φιλελεύθερης πολιτικής κοινωνικής και της δημοκρατικής κεντροδεξιάς, με πειστικό και αξιόπιστο άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του κέντρου» τόνισε και επεσήμανε πως «η ΝΔ θα πρέπει να προσδιορίζεται ως χώρος συνάντησης και διαλόγου αστικών και δημοκρατικών ρευμάτων της κοινωνίας».

Ο κοινοτικός επίτροπος το διάστημα που ήταν στην Αθήνα συναντήθηκε με πολλούς πολιτικούς του φίλους, ενώ είχε και επαφές με αρκετούς βουλευτές με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα.

Οι ελιγμοί
Όπως είναι προφανές, η κίνηση Αβραμόπουλου κυριάρχησε, καθώς αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τον έμπειρο στους ελιγμούς πολιτικό καθώς:
# Διαφοροποιείται πλήρως από τον κ. Σαμαρά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του έκανε λόγο για «φοβική» Ν.Δ. και επεσήμανε την ανάγκη να εκφράσει η παράταξη το κεντρώο, μεταρρυθμιστικό, μετριοπαθές και φιλοευρωπαϊκό κέντρο βγαίνει εκτός κομματικού κάδρου, σε μία περίοδο που η Συγγρού επιλέγει την έντονη αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου και οι εκατέρωθεν εντάσεις αποτελούν τον κανόνα. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Αβραμόπουλος μένει εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης και επιφυλάσσει για τον εαυτό του έναν ευρύτερο παρεμβατικό ρόλο.

# Δεν αποχωρεί από την ελληνική πολιτική σκηνή. Αυτό, άλλωστε, το ανέφερε και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια: «έχω και λόγο και φωνή και άποψη σε ό, τι αφορά την πατρίδα μας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορεί γεωγραφικά να είμαι στις Βρυξέλλες, αλλά η καρδιά μου είναι εδώ».

Με αυτά ως δεδομένα, δύο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το νυν Επίτροπο, που έφθασε στο παρά ένα να διαβεί και την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου: ότι, αφενός, με την παραίτηση του απελευθερώνεται προκειμένου να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην ανασύνταξη της κεντροδεξιάς, αφετέρου δε, μένοντας εκτός κομματικής αντιπαράθεσης, βάζει μία ισχυρή υποψηφιότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν οι συνεργάτες του «και ο Μάριο Μόντι πρώτα διετέλεσε αξιωματούχος στην Κομισιόν και στη συνέχεια ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ιταλία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα