Τι έδειξε έρευνα για την τηλεργασία

Πιο πολλές ώρες δουλειάς αλλά μεγαλύτερη αποδοχή των εργαζόμενων

Αυξήθηκαν κατά 42% οι ώρες εργασίας των πολιτών που δουλεύουν με την μέθοδο της τηλεργασίας τα τελευταία χρόνια και σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία που άλλαξε συνολικά των εικόνα των εργασιακών μας σχέσεων. Ωστόσο, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 80% οι πολίτες την προτιμούν! Αυτό δείχνει μεταξύ άλλων έρευνα του Εργαστηρίου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού που υποστηρίζει επιστημονικά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία και παρουσιάζει μια θετική στάση των εργαζομένων σχετικά με την καθιέρωση της μεθόδου της τηλεργασίας.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από περίπου τέσσερις μήνες, υπό την επιστημονική ευθύνη της επίκουρης καθηγήτριας του ΟΠΑ και διευθύντριας του Εργαστηρίου κυρίας Ελεάννας Γαλανάκη, ενώ έγινε σε 557 άτομα, εργαζόμενους οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα:

  • Οι «τηλεργαζόμενοι» είναι λιγότεροι κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε τον Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με παρόμοια έρευνα που έγινε τον Νοέμβριο του 2020, αφού άλλωστε είχαν χαλαρώσει τα σχετικά μέτρα της κυβέρνησης (πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον).
  • Το 50% των ερωτώμενων έχουν πλέον εμπειρία τηλεργασίας, είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή νωρίτερα. Πριν την πανδημία, μόνο 30% είχαν τέτοια εμπειρία.
  • Οι εργοδότες παρείχαν εργαλεία υποστήριξης της τηλεργασίας στο 63% των ερωτώμενων και σε ποσοστά μεγαλύτερα από την αντίστοιχη έρευνα του 2020.
  • Από τους εργαζόμενους που δεν έχουν τηλεργαστεί ποτέ, ένα 20% θα ήθελε να τηλεργαστεί (ανώτερο επίσης από το αντίστοιχο το 2020).
  • Το 85% αυτών που τηλεργάζονται σήμερα, επιθυμούν να συνεχίσουν την τηλεργασία (πολύ: 20%, αρκετά: 37%, μέτρια: 27%).
  • Το 84% προτιμούν είτε μία τακτικότητα στην τηλεργασία (μία φορά ή περισσότερες ανά εβδομάδα -50,5%), είτε εφαρμογή της τηλεργασίας, όποτε αυτό χρειάζεται (34%).
  • Η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι η τηλεργασία τους διευκολύνει με διάφορους τρόπους (κυρίως εξοικονόμηση χρόνου και πόρων).
  • Γενικά, οι ερωτώμενοι δε νιώθουν ότι η τηλεργασία επηρεάζει την απόδοσή τους στην εργασία (είτε θετικά είτε αρνητικά).
  • Επίσης, δε νιώθουν ότι η τηλεργασία επηρεάζει τα επίπεδα άγχους τους στην εργασία (είτε θετικά είτε αρνητικά).
  • Περισσότερο αρνητικοί στην τηλεργασία είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και αυτοί που στη δουλειά τους «βοηθούν άλλους ανθρώπους (πχ. εκπαίδευση, ιατρική, νοσηλευτική, παροχή πληροφοριών, κλπ)». Πιο θετικοί είναι όσοι κυρίως εργάζονται «με νούμερα, αρχεία ή μηχανές, με δεδομένο και τακτικό τρόπο».

Πάντως, οι προβλέψεις των περισσότερων ερωτώμενων για την τηλεργασία είναι ότι θα διευρυνθεί η χρήση της στο μέλλον. Αυτή η πεποίθηση είναι πιο ισχυρή το 2021 από το 2020 και σε όσους έχουν εμπειρία τηλεργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα