Τι να σου κάνει μόνος του ο «Ξενοκράτης»;

 Πανικός, θλίψη, αγανάκτηση… Πιθανότατα αυτή τη σειρά «προτεραιότητας» έχουν τα συναισθήματα όσων βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Σπίτια και αυτοκίνητα καμένα. Στάβλοι και ζώα απανθρακωμένα. Δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών αποτεφρώθηκαν και δασικές εκτάσεις μαύρισαν, με τη «μυρωδιά του καμένου» να σε ζαλίζει στον αέρα.

Τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν μέσα σε μία εβδομάδα, έφεραν στα όριά τους, τόσο το έμψυχο δυναμικό όσο και τα μέσα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα για την πυρόσβεση. Μια κατάσταση, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει το προ εβδομάδος ρεπορτάζ της «Α», το οποίο ανέδειξε τα προβλήματα με τα οποία εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, βρίσκονται αντιμέτωποι Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

«Το έγκλημα της Βαρυμπόμπης» θα ταίριαζε ως τίτλος στην καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (5/8), σε δασική περιοχή στην Αγία Κυριακή της Βαρυμπόμπης. Συνεπεία των κλιματολογικών συνθηκών και δεδομένης της έκτακτης ανακοίνωση της ΓΓΠΠ –βάσει της μετεωρολογικής πρόβλεψης, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) ήταν υψηλός–, η εκδήλωση του μετώπου της φωτιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμπτωματική.

Αν, ωστόσο, αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τη νύχτα της 17ης Ιουλίου, όταν λίγο μετά τις 21.30 ξέσπασε δασική πυρκαγιά, στην ίδια περιοχή (θέση Πέτρα Βαρυμπόμπης), το… τυχαίο του γεγονότος αρχίζει να ξεθωριάζει.

Τα πυροσβεστικά κλιμάκια επιχειρούσαν στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και τα εναέρια μέσα είχαν «κατέβει» με τη δύση του ηλίου. Σε συνδυασμό με τους ισχυρότατους ανέμους (εντάσεως τοπικά και 8BR) και το δύσβατο της περιοχής που δυσχέραιναν ο έργο της πυρόσβεσης, η εκδήλωση της συγκεκριμένης εστίας πυρκαγιάς μόνο «συμπτωματική» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Η πύρινη λαίλαπα που εξαπλωνόταν προς διαφορετικές διευθύνσεις, με κατεύθυνση αρχικά προς το Τατόι, απείλησε σπίτια της οικιστικής περιοχής στη Βαρυμπόμπη (σ.σ.: υπήρξε εντολή προληπτικής εκκένωσης), με τη διεύθυνση του ανέμου να προκαλεί περιδίνηση, εξαιτίας και του υψηλού θερμικού φορτίου και μέσα σε ελάχιστα λεπτά απειλήθηκαν σπίτια στα όρια των Θρακομακεδόνων.

Ωστόσο, η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής ανέκοψε την καταστροφική μανία της φωτιάς, πριν «μπει» στον Εθνικό Δρυμό και τα πρώην βασιλικά κτήματα. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σχεδόν 12 ώρες μετά την έναρξή της!

Από εμπρησμό οι μισές πυρκαγιές

Τα μέτωπα φωτιάς, σε όλη την επικράτεια, παρά τις επισημάνσεις και τις αναφορές των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, σε συνδυασμό με το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέχρι και σήμερα Σάββατο (10/8), ανάγκασαν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, να λάβει έκτακτα μέτρα πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών, και να επιβάλει περιορισμό κυκλοφορίας για τους πολίτες –πεζούς και επιβαίνοντες σε τροχοφόρα–, σε δασικές περιοχές και προαστιακά άλση, από τη δύση έως και την ανατολή, με μεικτά κλιμάκια, να πραγματοποιούν περιπολίες, μέτρο το οποίο είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα Σάββατο.

Σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΚΥΠΣ με όλους τους συναρμόδιους φορείς, το πρωί της ίδιας ημέρας, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι «οι μισές πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση», ενώ άφησε σαφείς αιχμές για εμπρηστές, ως δράστες των εστιών πυρκαγιάς τις οποίες χαρακτήρισε «ύποπτες» και τις οποίες κλήθηκε να κατασβέσει το Π.Σ., τις προηγούμενες 48ωρες.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής, μόνο για το πρώτο 6μηνο του 2013 εκδηλώθηκαν 3.622 πυρκαγιές. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου, μέχρι και το τέλος Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 115 συλλήψεις, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, με αύξηση σε ποσοστό 57% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Τα οικονομικά προκαλούν δυσλειτουργίες

Κάθε χρόνο, τα χρήματα που εκταμιεύει το κράτος για την πυροπροστασία είναι όλο και λιγότερα, ενώ και η καθυστέρηση της καταβολής των κρατικών κονδυλίων (23 εκατ. ευρώ για το 2013, περιορισμένο σε σχέση με πέρσι) δημιούργησε προβλήματα στην προετοιμασία –κυρίως– των ΟΤΑ για την αντιπυρική περίοδο.

Με την επιχορήγηση των Δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τις λειτουργικές δαπάνες να έχει μειωθεί κατά 60%, και για τις επενδύσεις κατά 55%, την τριετία 2009-2012, η δυσλειτουργία εμφανίζεται «επί το έργον» για όσους αρμόδιους εμπλέκονται στην αντιπυρική προστασία. Κι όλα αυτά, ενώ οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν ότι οι αρμοδιότητες που αφορούν στις δράσεις πολιτικής προστασίας, άρα της προετοιμασίας τους για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών, τους μεταφέρθηκαν με τον «Καλλικράτη» χωρίς τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα