Τι θα γίνει με τις απουσίες μαθητών λόγω Covid: Πόσες και ποιες θα διαγράφονται

Ζέτα Μακρή: "Λόγος επιβολής μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, δεν υπάρχει" - Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Για το θέμα των απουσιών των μαθητών στα σχολεία λόγω Covid μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας πως «θα δικαιολογούνται απουσίες πέντε ημερών λόγω κορωνοϊού μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου, επίσημου, δηλωμένου κρούσματος».

«Η σχετική εγκύκλιος που θα αντιμετωπίζει το θέμα θα εκδοθεί έως τη Δευτέρα το αργότερο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Θα δίνει τη δυνατότητα να δικαιολογηθούν απουσίες πέντε ημερών λόγω κορωνοϊού, μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου, επίσημου, δηλωμένου κρούσματος. Για τη δικαιολόγηση των απουσιών θα πρέπει να έχει δηλωθεί επίσημα το κρούσμα -στο φαρμακείο ή με οποιονδήποτε τρόπο επίσημης καταγραφής έχουμε και με αποδεικτικό από το gov.gr» είπε ο υπουργός Παιδείας στο Action24.

«Για τη γρίπη δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια απόφαση, παρακολουθούμε το θέμα και θα δούμε. Οι οδηγίες που ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε είναι οι αυτονόητες προφυλάξεις σε ανάλογες περιπτώσεις» πρόσθεσε ο υπουργός, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε χθες με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 ότι θα υπάρξει τις επόμενες ώρες ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από τη Δευτέρα.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας την Τετάρτη στο Action24 για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή λόγος επιβολής μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, δεν υπάρχει.

Η κυρία Μακρή επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν κανονικές επαφές και δεν επιστρέφουν στα σχολεία από ένα απομονωμένο περιβάλλον. Όπως σημείωσε, το υπουργείο Παιδείας είναι σε ετοιμότητα και «δεν δικαιολογείται συναγερμός, άρα και πανικός».

«Η πρόνοια που θα υπάρξει από το υπουργείο μας θα είναι σε ό,τι αφορά με τις απουσίες. Η πρόνοια δηλαδή που εξακολουθεί να υπάρχει για τις απουσίες από Covid που καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται θα υπάρξει με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα και για τις απουσίες που θα υπάρχουν από τις εποχικές ιώσεις», συνέχισε η κ. Μακρή.

«Τα παιδιά θα γυρίσουν με τον τρόπο που έφυγαν από το σχολείο, με τον τρόπο που τα παιδιά γνωρίζουν, και η πρόσθετη προσοχή είναι στη φροντίδα του γονέα ή του κηδεμόνα, αλλά δεν είναι υποχρέωση από την Πολιτεία», κατέληξε η υφυπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε χθες σειρά συστάσεων για το άνοιγμα των σχολείων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση των λοιμώξεων.

Οι οδηγίες αναλυτικά:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών: Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

Πριν και μετά:

  • Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
  • Το γεύμα
  • Τη χρήση της τουαλέτας

Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών. Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα