Την αρωγή Πλειώτα ζήτησε η Προανακριτική

Την αρωγή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλειώτα, ζήτησε η Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να καταθέσουν οι κουκουλοφόροι μάρτυρες, για τους οποίους είναι σε ισχύ τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής και οι οποίοι είναι εξαφανισμένοι λες και τους κατάπιε η γη.

Προ ολίγης ώρας εκπρόσωποι της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής επέδωσαν στον κ. Πλειώτα επιστολή, με την οποία ενημερώνουν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν, την ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος προστασίας τους αλλά και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της επιτροπής.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλειώτας ενημερώθηκε από την Προανακριτική για τα έγγραφα που κρύβει η Ελένη Τουλουπάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία της επιτροπής (πρόταση ΝΔ που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής) αποφάσισε να συντάξει επιστολή στην οποία θα καταγράφονται όλα τα πραγματικά περιστατικά όπως: άρνηση προστατευόμενων να εξεταστούν, έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής, εξέταση των προστατευόμενων από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένο τρόπο, άρνηση Ελ. Τουλουπάκη να αποστείλει κρίσιμα έγγραφα κ.α..

Με την ίδια επιστολή θα του ζητούν:
– να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά
– να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους από τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη

– να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη
– να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση».

Μόνο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική εμμένουν στο να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες φορώντας την κουκούλα

Οι προτάσεις

Στην επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγράφονται και οι προτάσεις των κομμάτων σχετικά με την υπόθεση.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Θάνος Πλεύρης πρότεινε όπως “στην επιστολή που βρίσκεται στα χέρια του κ. Πλειώτα καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας πρότεινε αναστοχασμό εμμένοντας στο να καταθέσουν οι κουκουλοφόροι δίχως να βγάλουν τις κουκούλες:  «Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».
Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ. Σοφουλάκη. Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερώτημα μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ’ αυτού».
Τέλος ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε ορθά-κοφτά να σταματήσουν να είναι προστατεύομενοι μάρτυρες και να καταθέσουν με το ονοματεπώνυμο τους: «Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του».

Ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος έκρινε ότι είναι νόμιμο το ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων

ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΣ: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή

Πάντως πολύ νωρίτερα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος και είναι εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς Νωρίτερα, επιβεβαίωσε την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής.
Απαντώντας στην επιστολή – αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν παράνομη και καταχρηστική την ενέργεια της προανακριτικής για την βίαιη προσαγωγή των “κουκουλοφόρων” ο αντεισαγγελέας εξηγεί ότι “δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής”.

Στο σημείωμα ο κύριος Μπρακουμάτσος δικαιώνει την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της προανακριτικής επιτροπής να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Επί της ουσίας δηλαδή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παραδέχεται ότι είναι θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της προανακριτικής το πως θα γίνει η κλήτευση, η εξέταση των μαρτύρων αλλά ότι ήταν και απόλυτο δικαίωμα της προανακριτικής η απόφασή της να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Αυτό είναι το απαντητικό σημείωμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κι εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου στην αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παράνομο ένταλμα βίαιης προσαγωγής:

Το σημείωμα του αντιεισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσου

 

 

 

Διαβάστε επίσης