To σχέδιο Πούτιν για να «γκρεμίσει» από την καγκελαρία τη Μέρκελ

Για σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν να «γκρεμίσει» από την καγκελαρία  την Άνγκελα Μέρκελ κάνει λόγο ο διευθυντής του ανώτερου κέντρου στρατηγικών επικοινωνιών του ΝΑΤΟ, Γιάνις Σαρτς. Σύμφωνα με τον Σαρτς λοιπόν, ο Ρώσος πρόεδρος  θέλει να ανατρέψει τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά τα όσα έγιναν στην Ουκρανία.

Μιλώντας στον Observer, ο ο κορυφαίος αναλυτής  υποστήριξε πως έχει μαζέψει στοιχεία για παρέμβαση της Ρωσίας στη δημιουργία κλίματος κατά της Μέρκελ στη Γερμανία, σημειώνοντας πως η Ρωσία ήδη κατηγορείται πως χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

«Η Ρωσία εδραιώνει ένα δίκτυο που μπορεί να ελεγχθεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως προσπάθησαν να κάνουν στη Γερμανία, σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση για να ανακόψουν την πολιτική διαδικασία. Η Μέρκελ είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της συνέχισης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», λέει και σημειώνει πως η ρωσική πλευρά τεστάρει αν μπορεί να στηριχθεί σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα και να δημιουργήσει συνθήκες για πολιτική αλλαγή στη Γερμανία!

«Θεωρώ ότι δοκιμάζουν το αν μπορούν, σε μία τόσο μεγάλη χώρα και χωρίς τρωτά σημεία σε κανονικές συνθήκες, να δημιουργήσουν επί της ουσίας καταστάσεις μέσω των επιρροών τους για το αν μπορεί να υπάρξει πολιτική αλλαγή σε κορυφαίο επίπεδο. Χρησιμοποιούν άτομα που μιλούν ρωσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούν τη ρητορική της ακροδεξιάς», σημειώνει ο αναλυτής του ΝΑΤΟ.

Και προσθέτει πως η Ρωσία χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη, είτε αυτές είναι ακροδεξιές είτε ακροαριστερές. «Όσο είναι εξτρεμιστικές, είναι καλές για να μπουν στα ρωσικά σχέδια και να χρησιμοποιηθούν», λέει.

«Το είδαμε στη Γερμανία. Το καλύτερο εργαλείο παραπληροφόρησης είναι όταν ο αντίπαλός του δεν το καταλαβαίνει. Τότε είναι πιο αποτελεσματικό. Θα έλεγα ότι υπάρχουν χώρες που ακόμη δεν το έχουν προσέξει ή έχουν επιλέξει να μην το προσέξουν», προσθέτει.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει δει τα ποσοστά του να αυξάνονται (σε αντίθεση με εκείνα της Μέρκελ) ως αποτέλεσμα της προσφυγικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη έρευνα, το 81% των Γερμανών εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η καγκελάριος έχει χάσει τον έλεγχο με το προσφυγικό. Και η δημοτικότητά της βρίσκεται στο ναδίρ, στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα