Το αγκάθι της ακρίβειας

Ικανοποίηση σε κυβέρνηση και κόμμα από τις δημοσκοπήσεις, όμως υπάρχει ανησυχία για την δυσαρέσκεια των πολιτών

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από τα αποτελέσματα και των δημοσκοπήσεων του Νοεμβρίου, όπου το κυβερνών κόμμα παραμένει κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, όμως στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους από κάποια στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί υψηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου έναντι των άλλων κομμάτων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέχει έτη φωτός από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και στην δημοφιλία και στην καταλληλότητα, όμως την ίδια ώρα η δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο είναι σε απίθανα μεγάλα ύψη. Κάτι που μπορεί να αποτελέσει την μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση μέσα στην τετραετία. Κι αυτό διότι όπως όλοι γνωρίζουμε ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και ανά πάσα στιγμή μπορεί όλα να αλλάξουν.

Και η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, είναι για την ακρίβεια. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης δεν έχουν ανακοπεί οι ανατιμήσεις με συνέπεια να εξανεμίζονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που ανέλαβε δράση ο πρωθυπουργός με επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ με στόχο να στείλει ένα μήνυμα και στις πολυεθνικές, αλλά και στους καταναλωτές, ότι έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση τιθάσευση της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στα τρία μέτρα, δηλαδή το Καλάθι του Νοικοκυριού, που θεωρείται ένα επιτυχημένο μέτρο, τα υπέρογκα πρόστιμα στις πολυεθνικές για κερδοσκοπία και φυσικά στην πρωτοβουλία της «Μόνιμης Μείωσης Τιμής», όπου έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 850 κωδικοί προϊόντων. Το χειρότερο, όμως και για την κυβέρνηση, αλλά και για τους καταναλωτές είναι το πόσο θα κρατήσει το πρόβλημα της ακρίβειας. Διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι και το 2024 θα το περάσουμε με υψηλές τιμές και γκρίνια από τους πολίτες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς, παρά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να τραβήξουν χειρόφρενο στις αυξήσεις των τιμών στα ράφια, το πρόβλημα στην Ελλάδα παραμείνει το ίδιο έντονο και σοβαρό.

Από το πρωθυπουργικό μέγαρο έχουν προειδοποιήσει για μία ακόμη φορά τους υπουργούς να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και τις παρεμβάσεις τους για να αποφεύγονται τα αυτογκόλ. Όπως για παράδειγμα αυτό που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με τις προσφορές «1+1», όταν ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε την κατάργηση τους προκαλώντας αναταραχή. Τελικά έσβησε την φωτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Θα επιμείνει στα νομοσχέδια

Την ίδια ώρα υπάρχουν αντιδράσεις και για νομοσχέδια όπως είναι το φορολογικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα κάνει πίσω. Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «δύσκολη άσκηση», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν σημειακές αλλαγές –«διόρθωση αδικιών» τις αποκαλεί στενός συνομιλητής του- χωρίς όμως να αλλοιωθεί η κεντρική φιλοσοφία των διατάξεων.

Οι αντιδράσεις πάντως από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες είναι έντονες και ο προβληματισμός αρκετών γαλάζιων βουλευτών σοβαρός. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες κυβερνητικά στελέχη να συναντήσουν εκπροσώπους των εμπλεκομένων κλάδων προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, σε συνέχεια της αντίστοιχης πρόσφατης επαφής που είχε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης με τους συμβολαιογράφους με θετικά αποτελέσματα.

Από την άλλη το μήνυμα που αποστέλλεται προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι πως «τώρα που έχουμε μία αδιαμφισβήτητη κυριαρχία πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύ βήμα τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να αποδώσουν και στο τέλος της θητείας να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα με τους πολίτες να μας επιβραβεύουν για μία ακόμη φορά».

Βόμβα και το συνταξιοδοτικό

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η δήλωση του υφυπουργού εργασίας Πάνου Τσακλόγλου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη το 2026. «Μα δεν έχουν καθόλου μυαλό κάποιοι και λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές προαναγγέλλουν τι θα γίνει ύστερα από τρία χρόνια» έλεγαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν έκρυβαν την οργή τους. Οι ίδιοι άνθρωποι καταλόγιζαν μάλιστα στον Τσακλόγλου άγνοια όσον αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες δηλώσεις στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Όταν δεν έχεις τρέξει ποτέ να μαζέψεις σταυρούς για την παράταξη, μπορείς εύκολα να μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι» ήταν η χαρακτηριστική τους φράση.

Όπως ήταν φυσικό, η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει την αύξηση των ορίων, με τον Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει ότι: «Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ή οποιασδήποτε αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Έγινε μια γενικότερη συζήτηση από τον υφυπουργό, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες. Και αυτό στο οποίο αναφέρθηκε θα είναι μια συζήτηση που γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ανά τρία χρόνια μέχρι το 2027, χωρίς να προαναγγέλλει το οτιδήποτε ο υφυπουργός. Και μάλιστα έγινε και σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει το 2027 δεν θα έχει τη λογική που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα κάποιων απότομων αλλαγών, όπως τέλος πάντων περιγράφηκε».

Τα νέα δεδομένα

Ένα νέο δεδομένο που προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ο νέος… ένοικος της δεύτερης θέσης, με το ΠΑΣΟΚ να προσπερνά -έστω για λίγο- τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκάλεσε έκπληξη στο πρωθυπουργικό επιτελείο -δεδομένης της παρατεταμένης κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν αλλάζει και την τακτική της Ν.Δ. απέναντι στα δύο κόμματα.

«Και το προηγούμενο διάστημα ασκούσαμε κριτική και σε ΣΥΡΙΖΑ και σε ΠΑΣΟΚ ανά περίπτωση, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα απαντάμε και στους δύο όταν και εκεί που πρέπει», αναφέρει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Επισημαίνει δε ότι η Ν.Δ. και η κυβέρνηση θα επιμείνουν στη ρητορική τους να προτάσσουν -όπως και προεκλογικά- το θετικό αφήγημα της επόμενης μέρας και το εξελισσόμενο μεταρρυθμιστικό έργο για το οποίο έλαβαν τη λαϊκή εντολή τον περασμένο Ιούνιο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα