Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανοίγει γραφείο στην Ουκρανία μετά το ένταλμα σύλληψης Πούτιν

«Δεν είναι παρά η αρχή, μια καλή αρχή», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντριι Κοστίν

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία γραφείου του Δικαστηρίου στη χώρα, ανακοίνωσε το ΔΠΔ που την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου.

«Δεν είναι παρά η αρχή, μια καλή αρχή», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντριι Κοστίν σχετικά με την συμφωνία που υπέγραψε σήμερα εξ ονόματος της χώρας του στην Χάγη, έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι δράστες διεθνών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας.

Και αυτό «ανεξάρτητα της πολιτικής ή στρατιωτικής τους θέσης», αναφέρει ο Αντριι Κοστίν, αφού χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για το έγκλημα πολέμου που συνιστά ο εκτοπισμός των παιδιών της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας είχε ανακοινώσει στις αρχές του Μαρτίου ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Χθες, το νομοθετικό όργανο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατήγγειλε «απειλές» προερχόμενες από την Ρωσία κατά μελών του Δικαστηρίου μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης κατά του ρώσου προέδρου και της ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα του παιδιού Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Δευτέρα την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του εισαγγελέα και τριών δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, γνωστός για τις παραληρηματικές δηλώσεις του, συμβούλεψε, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα, την ίδια ημέρα μέσω του Telegram τους δικαστές του ΔΠΔ «να κοιτάζουν προσεκτικά τον ουρανό».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002 για την εκδίκαση των ειδεχθέστερων εγκλημάτων που διαπράττονται στον κόσμο λειτουργεί επτά γραφεία: στην Κινσάσα και την Μπούνια της Δημοκρατίας του Κονγκό, στην Καμπάλα της Ουγκάντας, στο Μπανγκί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού, στο Τμπιλίσι της Γεωργίας και στο Μπαμακό του Μαλί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα