Το δύσκολο παζλ του Μαξίμου

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό καλείται να προβλέψει και να σχεδιάσει τις πολιτικές κινήσεις της σε 6 μεγάλες ενότητες που μόνο εύκολες δεν είναι

Στην πολιτική οι πρωταγωνιστές κρίνονται όχι μόνο από τις αποφάσεις, αλλά πολύ περισσότερο από τη διορατικότητά τους. Είναι εξίσου σημαντικό να οσμίζονται τις κινήσεις των αντιπάλων, ώστε να μπορέσουν να τους αιφνιδιάσουν. Και τέλος, να είναι προετοιμασμένοι για δύσκολες αποφάσεις, αφού προηγουμένως έχει υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όταν ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ., αιφνιδιάζοντας φίλους κι εχθρούς, οι τότε ένοικοι του Μαξίμου (Τσίπρας και σία) έστησαν πάρτι. Διότι το σχέδιο του Καρτερού ήταν έτοιμο. Και ήταν δομημένο σε τρεις λέξεις, οι οποίες ξεφουρνίζονταν σε σχεδιασμένο χρόνο. Κατ’ αρχάς, ξεκίνησαν με το να απαξιώνουν τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, λοιπόν, τον αποκαλούσαν Κούλη, ακόμη και υπουργοί και βουλευτές. Εν συνεχεία, στη μάχη ρίχθηκαν και οι λέξεις «νεοφιλελεύθερος» και «ακροδεξιός».

Φυσικά, όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης τα ξεπέρασε και φτάσαμε αισίως στο 2019, όπου ο «Κούλης» δεν άφησε σε χλωρό κλαρί τον «κύριο Άχαστο», όπως έλεγαν για τον Τσίπρα οι υμνωδοί του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι ήττες ήταν αλλεπάλληλες και σκληρές. Αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν. Τώρα η χώρα διάγει μία περίεργη περίοδο, όπου στην κυριολεξία οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Και περιμένουν ένα καλό νέο από τον κυβερνήτη τους.

Πάντα κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, πέραν των λουκούλλειων γευμάτων, έβρισκαν τον χρόνο να μελετήσουν τα επόμενα βήματά τους, να ετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, να σχεδιάσουν επί χάρτου τις επόμενες κινήσεις, και φυσικά μέσω των κατάλληλων κύκλων να διαρρεύσουν κάποιες από τις σκέψεις τους. Φέτος, όπου το Πάσχα γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται με τους συνεργάτες του να σχεδιάσει πολλά και σημαντικά πράγματα. Χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Όπως δηλαδή έκανε τόσο με τη θωράκιση του Έβρου, όσο και με την αποφασιστικότητά του στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τώρα ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εξετάσει όλα τα δεδομένα σε έξι τουλάχιστον τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Να αφουγκραστεί την κοινωνία, αλλά και να προβλέψει τρόπους για να αντιμετωπίσει πιθανά κύματα που θα θυμίζουν τσουνάμι σε οικονομία, αλλά εθνικά ζητήματα. Και όπως λένε οι συνεργάτες του, «το παζλ για τον κ. Μητσοτάκη είναι δύσκολο και απαρτίζεται από έξι μεγάλες ενότητες». Αυτές είναι η πανδημία, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, η οικονομία, ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων, αλλά και η μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας.

 ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ό,τι πουν οι επιστήμονες

Στην πολιτική κάνεις κινήσεις και περιμένεις τα αποτελέσματά τους. Οι πολίτες, είτε θα σε υποστηρίξουν, είτε θα σε αποδοκιμάσουν μπροστά στην κάλπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όπως επισημαίνει συνεργάτης του, έκανε συγκεκριμένες, «καθαρές» επιλογές: Να προχωρήσει γρήγορα στη λήψη περιοριστικών μέτρων, πριν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θέλησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και μέσα από τα τηλεοπτικά του μηνύματα δήλωνε «παρών» σε όλες τις φάσεις της δοκιμασίας, αποφεύγοντας να κλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσει το πότε θα ανάψει το «πράσινο φως» στην άρση ορισμένων τουλάχιστον περιοριστικών μέτρων. Μία απόφαση που δεν είναι καθόλου απλή και εύκολη, αφού ο κορωνοϊός συνεχίζει να καιροφυλακτεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προσεχές χρονικό διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να υλοποιήσει μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, έχοντας από τη μία το σοκ στον τομέα της οικονομίας εξαιτίας του κορωνοϊού και από την άλλη την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όμως, όπως λένε οι συνεργάτες του, «όλα θα γίνουν με βάση αυτά που θα εισηγηθούν οι επιστήμονες». Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά την αποδοχή που έχει στην ελληνική κοινωνία ο Σωτήρης Τσιόδρας, οπότε όλα όσα εισηγηθεί ο εξαίρετος επιστήμονας δεν θα είναι δύσκολο να τα αποδεχθεί εκ νέου η ελληνική κοινωνία.

Πάντως, από το Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αρθούν όλα τα μέτρα μία ωραία πρωία. Τουναντίον, θα γίνει με προσοχή, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι του κ. Μητσοτάκη είναι και ο σχεδιασμός του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο οποίος κατά τους επιστήμονες αναμένεται περί τον Οκτώβριο, μαζί με την εποχική γρίπη. Μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα κατασκευαστεί το εμβόλιο, όμως θεωρούν ότι οι επιστήμονες θα έχουν ανακαλύψει το κατάλληλο φάρμακο, που θα θέτει τον ιό εκτός του ανθρώπινου σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, πρέπει να έχει πάρει βαθιά ανάσα το ΕΣΥ και να προετοιμαστεί για ένα δεύτερο κύμα, κατά το οποίο εάν δεν εφαρμοστεί εκ νέου lock down, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστούν νοσηλεία ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Εάν, λοιπόν, το ΕΣΥ έχει θωρακιστεί, τότε μπορεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να αντιμετωπιστεί όπως η εποχική γρίπη.

Προς τα παρόν, οι «σοφοί» δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» στο Μαξίμου για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Οπότε, μέχρι στις 27 Απριλίου αναμένει ο πρωθυπουργός τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Όμως ήδη το Μαξίμου έχει κάνει κάποια σχέδια και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τα κάνει γνωστά στους «σοφούς», προκειμένου αυτοί να προχωρήσουν στην εισήγησή τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα