Το γκονγκ του πολέμου στο τρίγωνο-φωτιά

Κινεζική «τανάλια» γύρω από την Ταϊβάν υπό το άγρυπνο –και ανήσυχο– βλέμμα των ΗΠΑ

Στην ορθόδοξη Ελλάδα διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της Εβδομάδας των Παθών αλλά στη σινική θάλασσα τα γεωπολιτικά πάθη κοχλάζουν επικίνδυνα και η ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα μπαρούτι. Αίτια ο εναγκαλισμός της Ταιβάν με τις ΗΠΑ και ο εκνευρισμός που αυτό προκαλεί στην Κίνα, η οποία θεωρεί το νησιωτικό κράτος αποσχισθείσα επαρχία της και δεν κρύβει ότι στοχεύει να την επανεντάξει στον εθνικό κινεζικό κορμό είτε με το καλό είτε με το… άγριο.

Για την ώρα το Πεκίνο μοιάζει να υιοθετεί την δεύτερη επιλογή και τις προηγούμενες ημέρες έκανε πράξη τις απειλές του περί «αντιποίνων» στην Ταϊπέι, αν η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-ουέν, συναντούσε τον Κέβιν Μακάρθι. Το τετ-α-τετ έγινε στην Καλιφόρνια στις 5 Απριλίου και το υψηλόβαθμο της συνάντησης (σ.σ. ο Μακάρθι είναι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και σε επίπεδο αξιώματος πρόκειται για τον Νο3 εκπρόσωπο της αμερικανικής πολιτικής ιεραρχίας) εξόργισε την Κίνα όπως είχε γίνει και τον Αύγουστο του 2022 όταν η τότε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, έφτασε στην Ταϊβάν.

Η νέα, λοιπόν, «απείθεια» της Ταϊβάν οδήγησε την Κίνα να βγάλει από το… θηκάρι της το «Κοινό Ξίφος». Πρόκειται για το κωδικό όνομα της στρατιωτικής άσκησης την οποία διεξήγαγαν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις από τις 8 μέχρι τις 10 Απριλίου και το σενάριό της προέβλεπε περικύκλωση 72 ωρών της Ταϊβάν.

Στα γυμνάσια συμμετείχαν πολεμικά πλοία –ανάμεσά τους και το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong– καθώς και μαχητικά αεροσκάφη τα οποία έκαναν ασκήσεις προσομοίωσης στοχευμένων βομβαρδισμών εναντίον της αυτονομημένης νησιωτικής χώρας. Μάλιστα ακόμη κι όταν έληξε η άσκηση  η Ταϊβάν δεν απαλλάχθηκε από την παρουσία των κινεζικών δυνάμεων αφού 26 μαχητικά αεροσκάφη και 9 πολεμικά πλοία «γυρόφερναν» στη περιοχή.

Από την κινεζική στρατιωτική διοίκηση υπήρξε η παραδοχή ότι δοκιμάστηκε σε βάθος η ικανότητα μάχης των διαφόρων όπλων της «σε πραγματικές συνθήκες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για μια πολεμικού τύπου εμπλοκή που εφόσον προκύψει, δεν θα αφορά μόνο και την προστατευόμενη Ταϊβάν αλλά την «προστάτιδα» Ουάσινγκτον.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την ώρα της διεξαγωγής των κινεζικών γυμνασίων το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Milius έπλευσε σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Νότια Σινική θάλασσα, με την Κίνα να μιλάει για «παράνομη παρείσφρηση» που δεν είχε την έγκρισή της και τις ΗΠΑ να ανταπαντούν ότι το σκάφος τους διεξήγαγε μια «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στην περιοχή.

Θυμίζεται ότι η σινο-αμερικανική ένταση δεν αφορά μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και τα θέμα της οικονομίας με αποτέλεσμα το γκονγκ του πολέμου που χτυπά στο τρίγωνο Πεκίνο-Ταϊπέι-Ουάσινγκτον να προκαλεί έντονη αβεβαιότητα σε παγκόσμιό επίπεδο και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν εκλείπουν οι κρίσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα