Το κοινό αφήγημα της 2ης ευκαιρίας

Ήδη σχεδιάζονται οι επαφές των πολιτικών αρχηγών για την επαύριον των πρώτων εκλογών με το βλέμμα στον Ιούλιο

Λίγες ημέρες απομένουν για να ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική περίοδος με το κλείσιμο της Βουλής και την θυροκόλληση του Προεδρικού διατάγματος. Όμως οι βασικοί πρωταγωνιστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ήδη κάνει ξεκάθαρο το μήνυμα που τους… ενώνει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος αυτή την περίοδο χρησιμοποιούν έντονα την φράση «δεύτερη ευκαιρία». Εξάλλου για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του 1993 αναμετρώνται δύο πρωθυπουργοί. Τότε ήταν ο απερχόμενος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον πρώην Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα είναι ο απερχόμενος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο προηγούμενος Αλέξης Τσίπρας. Τότε, το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο νικητής και επανήλθε στο Μαξίμου για μία τρίτη θητεία.

Τώρα Μητσοτάκης και Τσίπρας ζητούν μία δεύτερη ευκαιρία, ο καθένας για δικούς του λόγους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει τις επιτυχημένη διαχείριση της διακυβέρνησης του στις ουκ ολίγες κρίσεις που αντιμετώπισε, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο δίχως την μέγγενη του μνημονίου και δίχως τους δανειστές να αποτελούν στενό κορσέ.

Φυσικά στην μάχη των δύο υπάρχει και ο παράγοντας Ανδρουλάκης, τον οποίο και οι δύο ίσως τον χρειαστούν για να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας εάν και μετά τις δεύτερες εκλογές δεν εξασφαλίσει κανένα κόμμα την αυτοδυναμία του. Όμως όλοι κατανοούμε, πως για να επιτευχθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας, είτε Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα πρέπει οι δύο μεγάλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αποδεχθούν και κάποιους από τους όρους του τρίτου κόμματος.

Διαφορετικές θέσεις

Οι θέσεις με τις οποίες εισέρχονται στην επίσημη προεκλογική περίοδο είναι σαφώς διαφορετικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει λόγο ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι μία κι ενιαία, στοχεύοντας πρωτίστως στην αυτοδυναμία και απλά στις 21 Μαΐου απενεργοποιείται η νάρκη της απλής αναλογικής, όμως ήδη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις 22 Μαΐου. Κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη στο Σκάι και τον Γιώργο Αυτιά, ότι θα λάβει κανονικά την πρώτη διερευνητική εντολή και θα προσπαθήσει να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Μία σαφέστατη διαφοροποίηση από αυτό που όλοι γνωρίζαμε ότι θα παραδώσει άμεσα την πρώτη εντολή. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του «ο πρωθυπουργός σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμεί να δείξει ασέβεια προς τους θεσμούς και στην λαϊκή εντολή». Το ότι θα κρατήσει επί τριήμερο την πρώτη διερευνητική εντολή δεν σημαίνει βέβαια ότι η προσπάθεια του και οι επαφές του θα τελεσφορήσουν. Διότι τώρα μιλάμε για σενάρια, ενώ στις 22 Μαΐου θα έχουμε αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές ότι δεν επιθυμεί να ηγηθεί σε κυβέρνηση ηττημένων. Οπότε θα λάβει την δεύτερη εντολή-με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις- και απλά θα την χρησιμοποιήσει, όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες με το βλέμμα στο μέλλον, δηλαδή την επαύριον των δεύτερων εκλογών στις 2 Ιουλίου. Εάν στις εκλογές του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής, τότε ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα υπάρξουν οι συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο τρίτος της «παρέας» , ο Νίκος Ανδρουλάκης,  φωτογραφίζει σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής βάσει προγραμματικής συμφωνίας. Το ζήτημα βέβαια εκτός από το εάν βγαίνουν τα κουκιά που λέει και ο λαός μας, να αποδεχθούν οι δύο μεγάλοι και τους όρους που έχει θέσει στον πολιτικό διάλογο. Κι αυτό διότι Μητσοτάκης και Τσίπρας, εκτός της δεύτερης ευκαιρίας που ζητούν από τον λαό, συμφωνούν επίσης και στο ότι ο ένας από τους δύο πρέπει να ηγηθεί της κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι συναντήσεις

Το ζητούμενο την επαύριον των εκλογών είναι εάν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφασίσουν να συναντηθούν και μεταξύ τους, ή θα αφήσουν τις επαφές στους εκπροσώπους τους. Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι η μόνη συνάντηση που μπορεί να επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι μόνο με το Νίκο Ανδρουλάκη.  Αλλά και αυτή θα κριθεί με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί σε ένα ποσοστό πέριξ του 35-36% , τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξει αυτή η συνάντηση. Εάν όμως το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κινηθεί πέριξ του 30% στις πρώτες εκλογές, τότε μιλάμε για άλλα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από τις κάλπες. Προφανώς η συζήτηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη (εάν τελικά επιδιωχθεί και εάν πραγματοποιηθεί στα γραφεία των δύο αρχηγών στην Βουλή ως συνήθως συμβαίνει) κι όχι ένα τετ-α-τετ των δύο αλλού περισσότερο θα είναι η προκαταρκτική για την επαύριον των δεύτερων εκλογών δηλαδή για την Δευτέρα 3 Ιουλίου, όταν και λόγω του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής η πλειοψηφία στην Βουλή θα είναι σαφώς πιο μεγάλη.

Από την Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν την οποιαδήποτε συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση την προγραμματική πρόταση δέκα σημείων που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ. Απλά λαμβάνοντας την τρίτη εντολή και ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις εκλογές του Μαΐου, υπάρχει ο χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία, ή τον ΣΥΡΙΖΑ (ανάλογα ποιος έχει πρωτεύσει στις εκλογές).

Εγκλωβισμένη η Κουμουνδούρου

Τέλος η Κουμουνδούρου έχοντας εγκλωβιστεί στην ρήση Τσίπρα, ότι δεν επιθυμεί να ηγηθεί σε κυβέρνηση ηττημένων, ίσως εάν βγαίνουν τα κουκιά (2ος ο ΣΥΡΙΖΑ και 3ο το ΠΑΣΟΚ) με ποσοστά που επιτρέπουν συγκυβέρνηση να αναγκαστεί να κολυμπήσει με βάση την απαίτηση Ανδρουλάκη για άλλον πρωθυπουργό. Ίσως με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ανακάλυψαν ότι αγαπούν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως το πιθανότερο είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν το ενδεχόμενο να υπάρξει συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Κι ακόμη από την Κουμουνδούρου δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν κατά την διάρκεια που ο κ. Τσίπρας λάβει την δεύτερη διερευνητική εντολή θα κλείσει ραντεβού με κάποιον πολιτικό αρχηγό.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά θα ακούσουμε πολλές φορές την αναγκαιότητα να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε αν αναδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα