Το… GREXIT ήρθε χωρίς να μας ρωτήσει

Το 2004 η Εθνική ομάδα πήρε το EURO, το 2008 ξαναπήγε και δεν σταύρωσε νίκη, ενώ από το Παγκόσμιο της Βραζιλίας το 2014 και μετά, εξαφανίστηκε από τον χάρτη.

Σε συλλογικό επίπεδο, το ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασε το 2021 να μην έχει εκπρόσωπο στο Europa League, λόγω της αδυναμίας των ομάδων μας να κρατήσουν την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA για χρόνια ολόκληρα…

Τον Σεπτέμβριο του ’97 ο ΠΑΟΚ ταπείνωνε την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο, ενώ πολλά χρόνια πριν πέρασαν και υποκλίθηκαν στο μεγαλείο της Τούμπας η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ και η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Φέτος ο ΠΑΟΚ δεν θα παίζει ούτε στο Europa League, ενώ πέρσι έδινε μάχη για την είσοδό του στους ομίλους του Champions League.

Τον Απρίλιο του ’96 ο Παναθηναϊκός έφτανε στα ημιτελικά του Champions League με αντίπαλο τον Άγιαξ. Οι «πράσινοι» έχουν  αγωνιστεί στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης τo 1985 και 1996, ενώ έφτασαν και στη φάση των  «8»  τo 1992 και το 2002. Έπαιξαν  στον τελικό του ’71, που τότε ήταν Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ήδη ο Παναθηναϊκός μετρά τέσσερα χρόνια χωρίς  να  βγει στην Ευρώπη και κινδυνεύει με… μηδενισμό, καθώς στο ranking της UEFA έχει χάσει μέσα σε 14 χρόνια 210 θέσεις. Από την 27η στη 237η θέση στην Ευρώπη…

Τον Σεπτέμβριο του ’94 η ΑΕΚ έπαιζε στη Ν. Φιλαδέλφεια με τον Άγιαξ για το Champions League. Έπαιξε πέντε φορές στην κορυφαία διοργάνωση. Ακόμη είχε  φτάσει στους « 8»  του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1969) και στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1977).

Πρόσφατα, κληρώθηκε για το Europa Conference League με τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα στη Βελέζ από το Μόσταρ ή την Κολερέιν από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Άρης γονάτισε κατά καιρούς στο Χαριλάου ομάδες  όπως η περίφημη Τσέλσι, η Περούτζια, του παγκόσμιου πρωταθλητή τού 1982 Πάολο Ρόσι, η Μπενφίκα, η Σεντ Ετιέν  του Μισέλ Πλατινί, η Θέλτα των σπουδαίων Μακελελέ και Μοστοβόι, η σπουδαία Ίπσουιτς το 1980 που κατέκτησε μάλιστα το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη χρονιά εκείνη, η Ρόμα του μεγάλου αρχηγού Φραντσέσκο Τότι, η Μάντσεστερ Σίτι των ακριβοπληρωμένων άσσων Τζέκο και Τέβες, η φιλόδοξη Σαραγόσα των Αγιάλα και Μιλίτο, και τελευταία και καλύτερη, η πιο μεγάλη ίσως, η Ατλέτικο Μαδρίτης του Φορλάν και του Αγουέρο.

Φέτος, που ξαναβγήκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα παίξει με την Αστάνα από το Καζακστάν ως αδύναμος!

Τα… μεγαλεία με το Champions League και το Europa League τελείωσαν για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Βυθισμένο στη 19η θέση της βαθμολογίας τήςUEFA, έχει ως μοναδικό εκπρόσωπο στο Champions League τον Ολυμπιακό, ενώ όλες οι άλλες ελληνικές ομάδες θα πάρουν μέρος στο νεότευκτο Europa Conference League, δηλαδή στην τρίτη (πίσω από το Europa League) ευρωπαϊκή διοργάνωση που δημιουργήθηκε για χώρες με χαμηλό συντελεστή βαθμολογίας, όπως η Ελλάδα…

Για να μπορέσει να βγάλει ξανά πέντε ομάδες θα πρέπει να πάρει πάλι  τη 15η θέση στο ranking της UEFA, ώστε  δύο εξ αυτών να παίζουν στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και οι άλλες δύο στο Conference League.

Εύκολο; Καθόλου! Μάλλον άπιαστο όνειρο είναι…

Η σειρά από τη 10η θέση και κάτω έχει ως εξής:  10.Αυστρία 28.450, 11.Ουκρανία 27.600, 12.Βέλγιο 24.000, 13.Σερβία 23.875, 14.Κύπρος 22.250, 15.Ελβετία 21.925, 16.Κροατία 21.150, 17.Τσεχία 21.100, 18.Τουρκία 20.400, 19.Ελλάδα 20.200, 20.Νορβηγία 19.625.

Η Ελλάδα κυνηγάει τη 15η θέση η οποία εξασφαλίζει ότι: Ο πρωταθλητής θα παίζει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος του πρωταθλήματος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Δηλαδή οι ομάδες θα είναι πέντε και όχι τέσσερις, όπως σήμερα.

Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα  δεν θα βγάλει ούτε τη σεζόν 2022-23 ομάδες στο Europa League.

Ήδη στις κληρώσεις για τους πρώτους γύρους των προκριματικών, ο Άρης κληρώθηκε με την Αστάνα και η ΑΕΚ με τον νικητή της αναμέτρησης Βελέζ Μόσταρ- Κολερέιν…

Ο ΠΑΟΚ θα μπει πιο μετά, αλλά ο αντίπαλός του θα είναι επίσης τέτοιου μεγέθους. Η Κόλος και η Σφαντούλ ή κάποια τέτοια ομάδα που θα βγει από την κληρωτίδα της UEFA.

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς το… grEXIT ήρθε μόνο του για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι ισχυροί του Conference League

Η Τότεναμ και η Ρόμα είναι  οι top ομάδες του Europa Conference League.

Μαζί με αυτές, είναι μόλις πέντε οι ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες 60 του UEFA Ranking.

Η Ρόμα (Νο13), η  Τότεναμ (Νο15), η  Βασιλεία (Νο29), η  Κοπεγχάγη (Νο35), η Πλζεν (Νο47).

Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε την Άντερλεχτ (Νο62) και τη Φέγενορντ (Νο67), που είναι ομάδες  με ευρωπαϊκή ιστορία, και κάπου εκεί τελειώνει και ο κύκλος των ομάδων οι οποίες ανεβάζουν το πρεστίζ της διοργάνωσης.

Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Europa League και να τις συγκρίνει… Είναι η μέρα με τη νύχτα!

Στο Europa League συμμετέχουν πολλές εμπορικές ή και διάσημες ομάδες (Λιόν, Νάπολι, Λάτσιο, Λεβερκούζεν, Μπράγκα, Άιντραχτ, Λέστερ, Γουέστ Χαμ, Σοσιεδάδ, Μπέτις, Μαρσέιγ, Λοκομοτίβ Μόσχας, Φενερμπαχτσέ), μαζί με κάποιες που θα αποκλειστούν από τους προκριματικούς του Champions League.

Καμία σχέση…

Ας δούμε τις ομάδες από τα κορυφαία 15 πρωταθλήματα της Ευρώπης (βάσει της κατάταξης της UEFA), που θα συμμετάσχουν στο European Conference League…

ΑΓΓΛΙΑ: Τότεναμ

ΙΤΑΛΙΑ: Ρόμα

ΙΣΠΑΝΙΑ: Καμία (η Βιγιαρεάλ θα παίξει στο Champions League ως κάτοχος του Europa League)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ουνιόν Βερολίνου

ΓΑΛΛΙΑ: Ρεν

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πάσος Φερέιρα, Σάντα Κλάρα

ΒΕΛΓΙΟ: Γάνδη, Άντερλεχτ

ΡΩΣΙΑ: Ρούμπιν Καζάν, Σότσι

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φίτεσε, Φέγενορντ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κόλος Κοβαλίκβα, Βόρσκλα Πολτάβα

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τραμπζονσπόρ, Σίβασπορ

ΑΥΣΤΡΙΑ: Λίντσερ, Αούστρια Βιένης

ΔΑΝΙΑ: Κοπεγχάγη, Άαρχους

ΣΚΟΤΙΑ: Αμπερντίν, Χιμπέρνιαν

ΤΣΕΧΙΑ: Σλοβάτσκο, Πλζεν

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα