Το Κοριόπολις πέθανε, ζήτω το… Τζηλόπολις

Τότε το Μεσοπρόθεσμο, τώρα το Μακεδονικό. Το έργο έχει διαρροές και όχι συλλήψεις για τους δράστες του ξυλοδαρμού

Το Κοριόπολις πέθανε, ζήτω το Τζηλόπολις! Εδώ κι έναν περίπου μήνα, κυοφορείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένα νέο… εκθαμβωτικό σίριαλ, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του διεθνή διαιτητή Θανάση Τζήλου στη Λάρισα στις 19 Δεκεμβρίου.

Ήταν η πολλοστή φορά που μέλος της οικογένειας του ποδοσφαίρου έπεφτε θύμα βίαιης επίθεσης. Τρεις άνδρες πήγαν στη Θεσσαλική πόλη από την Αθήνα και χτύπησαν τον διαιτητή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας και, παρ’ ότι θα μπορούσε μετά την παροχή πρώτων βοηθειών ν’ αποχωρήσει, ζήτησε να παραμείνει το βράδυ μετά τις επαφές που είχε και με παράγοντες της διοίκησης της ΕΠΟ.

Ο Θανάσης Τζήλος πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα, όμως οι Αρχές κινήθηκαν με αποφασιστικότητα και συντονισμό και πολύ γρήγορα εντόπισαν τους δράστες. Θα περίμενε κανείς ότι θ’ ακολουθούσαν συλλήψεις, ώστε αυτοί να μη διαβάζουν στα ΜΜΕ πως έχουν ταυτοποιηθεί και την κοπανήσουν, ή οργανώσουν την άμυνά τους αποφεύγοντας τον αιφνιδιασμό. Τίποτα τέτοιο όμως δεν έγινε. Το αντίθετο.

Κάθε δύο-τρεις μέρες έβγαιναν και νέα στοιχεία για τη δράση και τις επαφές τους. Όλα αυτά σ’ ένα χρονικό διάστημα που η χώρα συγκλονίζεται από την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών. Πολιτικά κόμματα διαλύονται, οι Έλληνες ξεσηκώνονται και βγαίνουν στους δρόμους, το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης χτύπησε κόκκινο, και τα Βαλκάνια θυμίζουν πυριτιδαποθήκη στην οποία οι ισχυροί του κόσμου επιχειρούν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους.

Οι Μακεδόνες ξεσηκώθηκαν με την παραχάραξη της ιστορίας, την αναγνώριση Μακεδονικού λαού σε άλλο κράτος, την αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας και την αποδοχή από μέρους της Ελλάδας εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ενταξιακή πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Μακεδονίας διακόπτουν τα πρωταθλήματά τους (Ημαθία, Πέλλα, Δράμα), όταν είχε καταγγελθεί ότι με ρώσικα κεφάλαια επιχειρηματιών διοργανώνονται συλλαλητήρια, εντός των τειχών εμφανίζονται χλιαρές αντιδράσεις.

Το παράδοξο είναι πως στο τεράστιο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής για τη Μακεδονία, το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ενώ το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης στους διαδηλωτές στο Σύνταγμα έστειλαν η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ποστάροντας το εξής μήνυμα μέσω Facebook: «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική»…

Αντίθετα, ο Ιβάν Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ τήρησαν σιγή ιχθύος. Ο κόσμος του «δικέφαλου του βορρά» είχε βέβαια στην Τούμπα την παραμονή του συλλαλητηρίου στο ματς με τον Πανιώνιο το πανό για τη μοναδικότητα της Μακεδονίας, όμως αναλόγου περιεχομένου πανό υπήρχαν από το «Καραϊσκάκη» στον Πειραιά, μέχρι το «Γεντί Κουλέ» στο Ηράκλειο.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος από τη διοίκηση της ΠΑΕ, δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Παμμακεδονικών συλλόγων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Δύο μέρες αργότερα εμφανίστηκε ακόμη μια διαρροή. Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της επίθεσης στον Θανάση Τζήλο.

Οι… ταυτοποιημένοι δηλαδή, για τους οποίους έχει ζητηθεί ν’ ανοίξουν τα τηλέφωνα. Και βέβαια έχουν αναδειχθεί πολλά ακόμη στο σίριαλ που φωτογραφίζεται ο Ολυμπιακός. Πως ένας από τους δράστες, αυτός που είχε νοικιάσει το λευκό Polo που έφυγε από το Φάληρο για τη Λάρισα, συνδέεται με τέσσερα άτομα του στενού περιβάλλοντος ιδιοκτήτη ΠΑΕ: έναν αντιπρόεδρο ΠΑΕ, έναν εξωδιοικητικό ποδοσφαιρικό παράγοντα, έναν συνοδό του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και έναν γνωστό οργανωμένο οπαδό.

Ο συνοδός μάλιστα, φέρεται να γνώρισε τον οπαδό στη φυλακή. Κάπου εκεί αρχίζουν οι παράλληλοι δρόμοι του Κοριόπολις με το… Τζηλόπολις. Τις ώρες που το θέμα της Μακεδονίας ταλανίζει συθέμελα τη χώρα, έρχεται το νέο… φρούτο να κατευνάσει τις αντιδράσεις και οσονούπω να μεταστρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ποιος δεν θυμάται ότι στις 29 Ιουνίου 2011, στη Βουλή των Ελλήνων, περνούσε το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο που έβαζε για τα καλά τη χώρα στα Μνημόνια; Η ζωή των Ελλήνων άλλαξε βίαια. Και τις κρίσιμες στιγμές που περνούσε το Μεσοπρόθεσμο κι έξω από τη Βουλή τα επεισόδια μαίνονταν μεταξύ διαδηλωτών που αντιδρούσαν στα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας και αστυνομικών, ήλθε η «εξυγίανση» του ελληνικού ποδοσφαίρου να μετριάσει τα πάθη.

Ξαφνικά, η ελληνική κοινή γνώμη έβλεπε μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση να οδηγεί σε δεκάδες συλλήψεις αναγνωρίσιμων ανθρώπων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονταν στο ποδόσφαιρο.

Το περιεχόμενο της δίωξης που ασκήθηκε προκάλεσε «σεισμό» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο θόρυβος κάλυπτε οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στη χώρα. Ποιο… μεσοπρόθεσμο; Ο Μπέος, ο Τσακογιάννης, ο Ψωμιάδης, ο Κομπότης, οι μεγαλοπαράγοντες, οι διαιτητές, το στοίχημα, αυτά είχαν μπει σε πρώτη μοίρα ενδιαφέροντος. Κάθε μέρα έβγαινε και μια κασέτα με στοιχεία από τον υπερκοριό της ΕΥΠ.

Και τι δεν ήταν… στημένο. Αποτέλεσμα;  Άνθρωποι φυλακίστηκαν, διασύρθηκαν, συκοφαντήθηκαν, οικογένειες ήλθαν στα όριά τους, ομάδες ταλανίστηκαν ή και διαλύθηκαν ακόμη, και όλα αυτά –απ’ ό,τι αποδείχθηκε με τη βούλα της Δικαιοσύνης– για κάποια καπρίτσια και πολιτικά παιχνιδάκια.

Το απόλυτο φιάσκο επισημοποιήθηκε οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, καθώς από το σύνολο των 26 κατηγορούμενων που είχαν απομείνει, οι μόνοι που κρίθηκαν ένοχοι ήταν οι «στοιχηματζήδες» και οι παράνομοι μπουκ.

Ο Αχιλλέας Μπέος προφυλακίστηκε στις 21 Ιουνίου 2011, όταν η αστυνομία έκανε εφόδους και συνέλαβε 14 άτομα που κατηγορούνταν για την υπόθεση των στημένων αγώνων του ποδοσφαίρου. Έμεινε έναν χρόνο στη φυλακή. Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Π. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου ήταν επικεφαλής ομάδας με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ήταν συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απάτη, εκβιασμό, δωροδοκία και ηθική αυτουργία σε συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, δηλαδή ολόκληρο σχεδόν τον ποινικό κώδικα.

Χρειάστηκε η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου να εισηγηθεί εγγράφως ότι ο Αχ. Μπέος ήταν ύποπτος φυγής, διότι-όπως υποστήριξε-είχε διαβατήριο ΗΠΑ, στοιχείο το οποίο στη συνέχεια αποδείχθηκε αναληθές. Όμως η έγκληση του Βολιώτη παράγοντα στις φυλακές Ναυπλίου για ένα έτος, ήταν αντίθετα γεγονός αληθές.

Ποιος ασχολείται σήμερα όμως με ένα ανύπαρκτο θέμα; Ενώ τότε; Κάθε λίγο και λιγάκι οι διαρροές με τους διαλόγους από τις νόμιμες υποκλοπές «σκέπαζαν» τα μνημονιακά μέτρα. Ο υπερκοριός έκανε δουλειά. Το παιχνίδι ήταν μεν… στημένο, αλλά σε άλλο επίπεδο. Ποιος ξεχνάει την «ενοχή» δεκάδων προσώπων του ποδοσφαίρου που έβγαινε από τις κασέτες της ΕΥΠ;

Στο ίδιο έργο θεατές; Συμπτωματικά ο βασικός τότε μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος έσπευσε να προσφέρει χείρα βοηθείας και στον Θανάση Τζήλο, αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό του. Προσφέρθηκε να είναι και συνήγορός του, αλλά δεν υπολόγισε την… ΕΠΟ.

Ο Αλέξης Κούγιας σήμερα για το Κοριόπολις αρκέστηκε να πει ότι:

«Σέβομαι τις δικαστικές αποφάσεις. Καλά θα έκανε κάποιος να διαβάσει τις 39.000 σελίδες συνομιλιών για να καταλάβει τι έχει γίνει στην υπόθεση. Υπάρχουν και συνομιλίες με πρόσωπα, τα οποία δεν έχει αγγίξει καν η Δικαιοσύνη. Μιλάω για τον Νικόλα Πατέρα και τις συνομιλίες με τον Μάκη Ψωμιάδη.

Αρκούσαν για να ασκηθούν διώξεις σε διάφορα πρόσωπα, οι οποίες δεν ασκήθηκαν. Όταν το Πενταμελές Εφετείο αποφασίζει και μάλιστα παμψηφεί, πρέπει όλοι να σεβόμαστε την απόφαση. Μόνο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δυνατότητα αναίρεσης της απόφασης. Όταν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Μπέο, που πέρασε 12 μήνες στη φυλακή, δικαιώθηκε και είναι και δήμαρχος Βόλου, δικαιούται να κάνει συνέντευξη Τύπου».

Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ, αναφέρθηκε και στο… Τζηλόπολις, δίνοντας στοιχεία και κάνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του:

«Εγώ μαζί με τον πατέρα του τον έβαλα στο ακτινολογικό. Εγώ δεν είμαι δικηγόρος του Τζήλου. Προσφέρθηκα να βοηθήσω γιατί ήταν και σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση και ξέρω ότι είναι ένα βασανισμένο παιδί στη διαιτησία, που δεν ανέβαινε παρά τη μόρφωσή του. Το σημαντικό είναι ότι σε αυτή την υπόθεση δεν θα έχουμε συνομιλίες.

Θα έχουμε μόνο πιστοποίηση κλήσεων, εκτός αν αμέσως μετά την πιστοποίηση των δραστών αρθεί το απόρρητο με διάταξη κι επικύρωση από το βούλευμα και έχουμε μετά και συνομιλίες. Ό,τι και να γίνει θα βγουν ορισμένα στοιχεία. Οι εισαγγελικές αρχές της Λάρισας είναι εξαιρετικά διαρθρωμένες. Το ίδιο ισχύει και για τους ανακριτές».

Σχετικά με το αν θεωρεί ότι η υπόθεση θα εξιχνιαστεί, ο Αλέξης Κούγιας επισήμανε: «Υπήρχαν στοιχεία και σε άλλες περιπτώσεις επιθέσεων κατά διαιτητών, αλλά κατά την άποψή μου έγιναν εκπτώσεις. Στην υπόθεση ξυλοδαρμού κατά του Βασάρα υπήρχαν τα πάντα. Ο Βασάρας είχε αναγνωρίσει τον δράστη, τον λεγόμενο θαμνάκια. Και στο παρελθόν είχαμε ανάλογες περιπτώσεις, όπως του Μπάκα ή του Ζωγράφου, όπου τα στοιχεία ήταν πάρα πολλά και δεν έγινε τίποτα».

Στάδιο… μυστικότητας

Ο Αλέξης Κούγιας έμμεσα πλην σαφώς «έδειξε» τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται το Τζηλόπολις.

Σχολίασε λοιπόν για το ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, δηλώνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης:

«Είναι πολύ περίεργο, γιατί αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της μυστικότητας. Όταν βρίσκεται στην προανάκριση μια δικογραφία, μόνο αυτοί που την επεξεργάζονται μπορούν να γνωρίζουν κάτι γι’ αυτήν. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι σύμφωνα με τη διάταξη και το βούλευμα έχουν δικαίωμα να κάνουν σύγκριση των τηλεφωνικών κλήσεων ή των υποκλαπεισών συνομιλιών.

Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο. Μιλούν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο. Ούτε οι δικαστές και οι εισαγγελείς, εκτός από τον Προϊστάμενο Εισαγγελέα, που είναι επικεφαλής της διωκτικής αρχής, δεν έχουν θεσμικό ρόλο. Πάντως, αν είναι έτσι τα πράγματα, σε λίγες ημέρες θα έχουμε διώξεις. Όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν».

Διώξεις λοιπόν. Πάντα στη σημερινή λογική του Συριζαϊκού δόγματος, «…κάνε τη δίωξη και ας τα βρουν στην ανάκριση και τα δικαστήρια»; Έρχεται λοιπόν εκκωφαντικός θόρυβος. Για τη φουκαριάρα την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Οι Μακεδόνες βλέπουν πρωτάθλημα κι επιτέλους κάποιους που θα χτυπήσουν τον εχθρό.

Γιατί με συλλήψεις κάποιων ποινικών δεν… βγαίνει τίποτα. Ποιος θα ασχοληθεί με τον «θαμνάκια», τον «ζαράκια», τον «χουλιγκανάκια», αν δεν υπάρχει εμπλοκή ονομάτων και ομάδων που θα ταρακουνήσουν; Που θα δημιουργήσουν το σύννεφο το οποίο θα σκεπάσει τη Συνθήκη των Πρεσπών; Και μέχρι να φυσήξει ξανά αέρας, να επιβληθούν οι ποινές της πλάκας και να αθωωθούν όλοι οι άλλοι, η Μακεδονία θα είναι μια ωραία ανάμνηση…

Το τεκμήριο της αθωότητας εξάλλου είναι γι’ άλλες Πολιτείες. Όταν μπουν οι χειροπέδες εξάλλου, αυτή η εικόνα θα μείνει. Πόσω μάλλον όταν είναι σε επώνυμο. Το έχουμε δει το έργο…

4.050 ευρώ το… Κοριόπολις

Ο Αχιλλέας Μπέος από την πρώτη στιγμή είχε δώσει την εξήγησή του στο Κοριόπολις. Υπήρχε πολιτική δολοπλοκία την οποία κατήγγειλε. Ο πρώην πρόεδρος του Πανιώνιου και του Ολυμπιακού Βόλου, που όχι μόνο στερήθηκε τον δημαρχιακό θώκο του Βόλου για μεγάλο διάστημα, αλλά οδηγήθηκε στις φυλακές για έναν χρόνο, χαρακτήρισε τότε χειρότερο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Με απήγαγαν ως όμηρο στις φυλακές Ναυπλίου, τουλάχιστον αυτό βίωσα εγώ. Είναι άρρωστο το πολιτικό κατεστημένο και ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα. Ένα από αυτά είμαι εγώ. Αυτό γιατί ήμουν πάντα απέναντί τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πιο αποτυχημένος Πρωθυπουργός της χώρας. Διαμορφώθηκε η κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και χωρίς στοιχεία με προφυλάκισαν. Επιστράτευσαν ψευδομάρτυρες και δικαστές και η Δικαιοσύνη συμμετείχε σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι. Μπορεί και εν γνώσει της».

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Η συνταγή είναι γνωστή. Πετυχημένη. Το Κοριόπολις εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο, καθώς στις 18 Ιανουαρίου 2019 η Δικαιοσύνη δικαίωσε σχεδόν στο σύνολό τους όλους τους εμπλεκόμενους από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Τι… κόστισε το σκάνδαλο που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ποσό 4.050 ευρώ στον Γιώργο Τσακογιάννη για την εξαγορά των 27 μηνών φυλάκιση που του επιβλήθηκε. Όσον αφορά τους στοιχηματζήδες, μικρές ποινές με τριετή αναστολή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα