Το μασάζ ηρέμησε τους «γαλάζιους» βουλευτές

Με επίσημη δικαιολογία την ψήφιση του προϋπολογισμού συνεδρίασε διαδικτυακά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πολλές φωνές που έφτασαν έως το Μαξίμου.

Του Μ.Κ.

Φωνές παραπονιάρικες που ξεχείλισαν όταν, στο χωροταξικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  αρνήθηκε βουλευτικές τροπολογίες.

Η απόρριψη των τροπολογιών προκάλεσε εκνευρισμό. Η ενόχλησή τους έφτασε έως το περιστύλιο, όπου ο Γιώργος Βλάχος εθεάθη να μιλάει σε υψηλούς τόνους με τον κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «δεν πάει άλλο» και ότι «η κοροϊδία έχει κι αυτή τα όριά της». Μάλιστα, κάποιοι ωτακουστές ισχυρίζονται ότι ο Γιώργος Βλάχος είπε «ας έρθουν οι αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο που θα ’ναι παχιές οι μύγες», οργισμένος διότι δεν έγιναν οι αναγκαίες διορθώσεις των λαθών που είχαν εντοπιστεί στην επίμαχη διάταξη.

Στην ολομέλεια της Βουλής ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας, είπε ότι «θα πρέπει να εξετάζονται οι τροπολογίες και να μην απορρίπτονται, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές καταθέτουν σημαντικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης». Τα παράπονα των βουλευτών έφτασαν έως τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλη Μπεκίρη, και τον γραμματέα της Κ.Ο., Σταύρο Καλαφάτη, και από εκεί στον πρωθυπουργό. Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να συγκαλέσει την Κ.Ο. με πρόσχημα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αποφορτίσει το κλίμα και τα κατάφερε. Μάλιστα, άκουσε με προσοχή τους βουλευτές να του ασκούν κριτική ακόμη και για την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα.

Οι περισσότεροι πάντως των βουλευτών εξέφρασαν τεράστια παράπονα για τις εκκρεμείς συντάξεις. Η πίεση που νιώθουν από τους πολίτες είναι μεγάλη. Και αυτό διότι η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί ότι θα τακτοποιήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα το θέμα και η κατάσταση έχει φρακάρει κι έχουν αυξηθεί οι συνταξιούχοι που αναμένουν την απονομή της σύνταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα το έθιξε και η αδελφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη. Η Άννα Ευθυμίου (βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης) ανέφερε ότι έχει καταθέσει δύο σχετικές ερωτήσεις προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αλλά απάντηση δεν πήρε. «Δεν θεωρώ ότι είναι δόκιμο να μη μας δίνει ο κύριος υπουργός τα εφόδια για να απαντήσουμε σε τόσο κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν βιοποριστικούς λόγους των ασφαλισμένων», είπε η βουλευτής. Ανάλογα παράπονα εξέφρασαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, και ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Πολλοί βουλευτές έκαναν λόγο για «υπουργούς που δείχνουν πρωτόγνωρη αλαζονεία». Πιο αυστηρός ήταν ο Γιάννης Λοβέρδος (Β΄ Αθήνας Δυτικός Τομέας) που μίλησε με ονόματα και περιπτώσεις στον πρωθυπουργό, εισπράττοντας τα συγχαρητήρια και από άλλους «γαλάζιους» βουλευτές. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «το μεγαλύτερο ρουσφέτι που ζητάμε είναι η έκδοση των συντάξεων, που καθυστερεί μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τα όσα ισχυρίζεται κατά καιρούς στις τηλεοπτικούς του εμφανίσεις ο υπουργός Εργασίας».

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021», ενώ τόνισε πως έχει ζητήσει ο ίδιος από τον διοικητή του ΕΦΚΑ ένα επιχειρησιακό σχέδιο «για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δυνάμεις αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε, όπου υπάρχουν αυτοί διαθέσιμοι, έτσι ώστε να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας».

Για τον προϋπολογισμό

Για τον προϋπολογισμός του 2021 ενημέρωσε τους βουλευτές ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε πως προβλέπεται σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας επίσης ότι είναι ένας «φιλοαναπτυξιακός και φιλοεπενδυτικός προϋπολογισμός».

Παράλληλα, υπενθύμισε τις μόνιμες και μη μόνιμες μειώσεις φόρων που υλοποίησε η κυβέρνηση: «Μείωση της φορολογίας του εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατοίκων μικρών ακριτικών νησιών, μείωση του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, μείωση των διανεμόμενων κερδών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, ισχυρό φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια, ψηφιοποίηση, κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα για επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, το non-dom».

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών ασχολήθηκαν και με τον τουρισμό, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες. Για την καλοκαιρινή σεζόν ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι θα είναι μία χρονιά πολύ-πολύ καλύτερη από το 2020, αλλά σίγουρα θα απέχει πολύ από τις μέγιστες δυνατότητες του ελληνικού Τουρισμού. «Εάν, όμως, έχουμε μαζικό εμβολιασμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες που είναι οι βασικοί μας πελάτες μέχρι τον Μάιο, εκτιμώ ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια το καλοκαίρι, την οποία πιστεύω ότι θα μπορέσουμε και να ικανοποιήσουμε και προφανώς να καρπωθούμε τα σχετικά έσοδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης χρονομέτρησε όλους τους βουλευτές

 

Χωρίς το επιτελικό κράτος

Στο τραπέζι συσκέψεων του Μαξίμου δίπλα στον πρωθυπουργό ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης, όπως και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης. Απουσίασε η τρόικα του Επιτελικού κράτους – ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης χρονομέτρησε τους πάντες. Για παράδειγμα διαπίστωσε ότι ο Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδική) μίλησε περισσότερο από όλους (4,5 λεπτά), ενώ τον λιγότερο χρόνο χρειάστηκε ο Δημήτρης Καιρίδης (1,30). Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σύντομη (μόλις 2,5 λεπτά), αλλά ήταν αυτή που άνοιξε τον χορό του ζητήματος των συντάξεων για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Τέλος, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αιχμές της Μαριέττας Γιαννάκου και της Όλγας Κεφαλογιάννη. Οι αιχμές της Γιαννάκου ήταν για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη για τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα