Το μεταναστευτικό η πιο καυτή πατάτα της «γαλάζιας» τετραετίας 

Τα κομβικά ραντεβού του πρωθυπουργού αλλά και οι "απειλές" της Frontex

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει στις τρεις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων της καινούργιας κυβερνητικής ατζέντας της να είχε την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την αλλαγή status της ελληνικής Παιδείας και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους, ωστόσο στην πρώτη διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα –μάλιστα πριν κάνει… σεφτέ το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο– το θέμα που συζητήθηκε ήταν το μεταναστευτικό.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Στις 8 Ιουνίου στις Βρυξέλλες επήλθε μια δύσκολη διαπραγματευτικά συμφωνία αναμόρφωσης των κανόνων της πολιτικής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό πρόβλημα, χθες και προχθές είχαμε τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης που κι αυτή είχε ως βασικό θέμα της το μεταναστευτικό όπου δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ στις 20 Ιουλίου στην Ισπανία ξανασυνεδριάζει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Στον… λογαριασμό πρέπει να προστεθεί, τέλος, και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, καθώς εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της χώρας που εργαλειοποιεί όσο λίγες στον κόσμο τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, τον… φίλτατο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτή την οπτική δεν προκαλεί καμία έκπληξη  ότι στο προπαρασκευαστικό meeting της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου το «παρών» έδωσαν ο αρμόδιος υπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο καινούργιος επικεφαλής του χαρτοφυλακίου  της Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, που έχει και καλή γνώση του μεταναστευτικού από την υπουργική θητεία της περασμένης τετραετίας, και φυσικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό και καυτό –λόγω γεωγραφίας και Τουρκίας– για την Ελλάδα που απαιτεί από την Αθήνα να έχει τεντωμένες τις κεραίες της όχι μόνο προς ανατολάς αλλά και προς δυσμάς, όπου δεν ξέρει τι της ξημερώνει. Για παράδειγμα την Τετάρτη «έσκασε» η είδηση των New York Times που επικαλούμενοι πηγές τους στις Βρυξέλλες αναφέρουν ως πιθανό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η δύναμη της Frontex από την Ελλάδα, αφήνοντας χωρίς επιχειρησιακή υποστήριξη (δηλαδή χωρίς πλοία, αεροσκάφη και συνοριοφύλακες) μια από τις βασικότερες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί γίνεται εύκολα αντιληπτό  ότι πολλά αλλάζουν στον προγραμματισμό του Μαξίμου για το πρόβλημα του μεταναστευτικού και όχι μόνο, ειδικά μετά από το «βάλτωμα» της χθεσινής Συνόδου Κορυφής όπου Ουγγαρία και Πολωνία αρνήθηκαν να συνυπογράψουν το κείμενο συμπερασμάτων διαφωνώντας με την πρόβλεψη μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τα κράτη που σηκώνουν όλο το βάρος των προσφυγικών ροών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα